Otázky a odpovědi: Jak mají rodiče naložit s průběhem COVID-19 u dětí

  16:40
Mezi nejohroženější skupinu novým typem koronaviru patří senioři a nemocní lidé. Vědci se zabývají tím, jak to vypadá i v dalších věkových skupinách. Děti se podle dosavadních studií zdají být před nákazou odolnější. Web okoronaviru.cz zpracoval informace z nejzásadnějších studií a odpovídá na nejčastější dotazy rodičů.

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Po několika týdnech od rozšíření virového onemocnění COVID-19 do celého světa, se objevují výsledky prvních vědeckých studií zabývajících se významem této nákazy v jednotlivých věkových skupinách. To, že je průběh onemocnění COVID-19 závažnější u starších lidí, se ví již od počátku vypuknutí současné pandemie. Velmi časté jsou však dotazy rodičů na průběh onemocnění COVID-19 u dětí. V článku jsou odpovědi na nejčastější z nich. 

Okoronaviru.cz

Na portálu najdete vědecky ověřené informace o současné pandemii a nemoci COVID-19. Články a praktické návody od expertů z Akademie věd a řady univerzit srozumitelnou formou přibližují nejnovější poznatky a studie z celého světa.

Okoronaviru.cz

V textu vycházíme z doporučení odborných institucí (MZ ČR, CDC) a z aktuálních čínských studií čínských, které popisují průběh nákazy u dětí.

Mohou se děti nakazit onemocněním COVID-19?
Jak popisují aktuální studie z Číny, kde epidemie COVID-19 v prosinci začala, virus SARS-CoV-2 může postihnout jedince všech věkových kategorií včetně dětí. Obecně jsou však děti k nákaze méně náchylnější než dospělí. Z celkového počtu nakažených tvoří děti mladší deseti let asi jedno procento. Nejmladším pacientem byl novorozenec, u kterého byla infekce prokázána 36 hodin po porodu (více v článku Otázky a odpovědi pro těhotné ženy).

Je riziko onemocnění infekcí COVID-19 u dětí stejné jako u dospělých?
Jelikož se onemocnění COVID-19 šíří z člověka na člověka, je riziko nákazy u dětí všech věkových kategorií srovnatelné s rizikem u dospělých. Celkově jsou však děti touto nákazou postiženy méně než starší jedinci.Menší procento nakažených dětí oproti dospělým pravděpodobně souvisí s jejich nižší expozicí onemocnění. Velmi malé děti jsou obvykle doma s rodinou, mají tak menší pravděpodobnost setkat se s někým nakaženým. 

Koronavirus a těhotenství. Co zatím víme o dopadech na plod a dítě

U dětí školního věku je riziko vyšší, avšak vzhledem k současné karanténě jsou taktéž doma a jejich kontakt s okolím je minimální. Nejčastěji se děti nakazí od infikovaných příslušníků rodiny, kteří mohou mít i bezpříznakový průběh onemocnění.

Jaký má onemocnění COVID-19 u dětí průběh? Liší se od dospělých?
Naprostá většina sledovaných případů onemocnění COVID-19 u dětí probíhala mírně a bez komplikací. U části dětí byl dokonce detekován virus SARS-CoV-2, aniž by u nich vyvolal jakékoli příznaky infekce. Šlo tedy o „asymptomatický průběh“. Poměrně častým příznakem nákazy COVID-19 u dětí je podobně jako u dospělých horečka, kašel a zarudnutí v krku. Zaznamenány byly také rýma, zvracení nebo průjem.

Může mít onemocnění COVID-19 u dětí i závažný průběh? Které děti jsou nejohroženější?
Závažný průběh onemocnění s potřebou intenzivní péče je u dětí vzácný. Dochází k němu spíše u dětí, které trpí chronickým onemocněním či mají nějaké jiné zdravotní komplikace. Pravděpodobnost závažnějšího průběhu taktéž mírně roste s nižším věkem nakaženého dítěte. 

Koronavirus umí naší obranyschopnosti chytře unikat, říká imunolog Zadražil

Dle čínské studie, které se budeme věnovat v samostatném článku, byl u dětí mladších jednoho roku sledován těžší průběh o něco častěji než u starších dětí. Úmrtí dětí jsou zcela ojedinělá a většinou souvisí s dalším přidruženým onemocněním nakaženého dítěte.

Jsou nákazou COVID-19 postiženi častěji chlapci nebo dívky?
Významný rozdíl ve výskytu onemocnění COVID-19 u dívek a chlapců zaznamenán nebyl.

Jak mohu své dítě před nákazou nejlépe chránit?
Nejvhodnějším způsobem, jak své dítě před onemocněním COVID-19 chránit, je dodržovat všechna opatření nařízená vládou a chovat se podle doporučených zásad prevence. Dětem je třeba důležitost těchto činností vysvětlit tak, aby je pochopily, ale zároveň aby nedostaly zbytečně strach. Rodiče je mohou povzbuzovat, například formou hry, a měli by také na dodržování zásad průběžně dohlížet. Nezbytné je:

  • Veškerá opatření by měli dodržovat důkladně všichni členové rodiny
  • Kdykoli to je možné, důkladně si umývejte ruce mýdlem, případně používejte dezinfekci na ruce
  • Kašlejte či kýchejte do rukávu na předloktí, ne do dlaně
  • Používejte jednorázové kapesníky, které po prvním užití ihned vyhoďte
  • Ven nevycházejte bez roušky a roušku také správně používejte
  • Vyhýbejte se nemocným lidem (hlavně těm, kteří kašlou či kýchají) a vůbec minimalizujte kontakt s cizími lidmi, ideálně vůbec nechoďte s dětmi do města či do obchodu
  • Doma pravidelně uklízejte, vysávejte a dezinfikujte povrchy (zejména kliky, vypínače, dálkové ovladače, toaletu, umyvadlo a stoly). Více zde
  • Pravidelně perte prádlo, ideálně na vyšší teploty, pokud to je možné. Vhodné je vyprat i plyšové hračky. Více zde
  • Důkladně větrejte
  • Posilujte svou imunitu zdravou stravou a pravidelným pohybem. Pro děti nejlépe formou hry
  • Buďte dětem v odpovědném chování sami příkladem
Jak nejlépe chránit dítě před nákazou? (27. března 2020)

Jak připravit domácnost a rodinu v případě, že některý z členů rodiny onemocní?
Jelikož naprostá většina onemocnění COVID-19 probíhá mírně, léčí se většina nakažených v domácím prostředí. V takovém případě je zcela nezbytné dodržovat následující pravidla, aby se zamezilo onemocnění dalších členů rodiny:

  • Nakažení se izolují od ostatních ve vaší domácnosti, ideálně ve větratelné místnosti s oknem
  • Domů si až na nejnutnější výjimky nezvěte návštěvy
  • Nakažený musí při případném pobytu ve stejné místnosti s ostatními členy rodiny nosit roušku
  • Používáte-li koupelnu a záchod společně, měla by nakažený jedinec zařízení používat jako poslední a následně jej řádně uklidit. Měla by také používat vlastní ručníky
  • Všichni členové rodiny by si měli krýt ústa při kašli a kýchání jednorázovým kapesníkem, který následně vyhodí do plastového pytle. Poté je třeba si umýt důkladně ruce mýdlem
  • Nakažený by se měl vyhnout sdílení domácích potřeb (skleničky, šálky, kuchyňské náčiní, ručníky, ložní prádlo nebo jiné předměty) s ostatními členy domácnosti. Po použití těchto předmětů někým nakaženým je třeba předměty řádně omýt mýdlem či jarem a vodou. K mytí nádobí a příborů lze použít myčku nádobí.
  • Použité prádlo od nakaženého lze prát s prádlem ostatních členů domácnosti, ideálně na co nejvyšší možnou teplotu. Po manipulaci se špinavým prádlem je potřeba si umýt ruce.
  • Veškerý odpad (včetně roušek a kapesníků) od nakažených v izolaci, by měl být uložen v plastovém pytli na odpadky a po naplnění pevně zavázán. Plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán. Až poté může pytel přijít do kontejneru na odpad.
  • Pokud se zhorší zdravotní stav nakaženého či jiného člena domácnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se nejedná vysloveně o nouzovou situaci, stačí telefonicky zavolat svému praktickému lékaři či do nemocnice, případně na linku ministerstva zdravotnictví 1212.
  • Pokud se jedná o stav nouze s potřebou zavolat sanitku, je třeba okamžitě informovat volajícího nebo operátora, že se jedná o nakaženého či jedince, který s nakaženým žije v jedné domácnosti.

Jak se doma s dětmi vyhnout panice a stresu?
Oblast mentálního zdraví je zejména v případě karantény klíčová. Rodiče by ji proto neměli podcenit jak u sebe, tak u svých dětí. Velmi důležité je zejména vyhnout se panice a stresu:

  • Děti uklidňujte a celou situaci jim vysvětlujte
  • Udržujte pocit bezpečí, klidu a pohody v rodině
  • Pravidelně spolu komunikujte
  • Vhodné je vytvořit „akční plán“ pro domácnost, který zamezí nudě
  • Užitečné je také zavedení denního režimu. Můžete například vymezit čas na práci, učení či odpočinek.
  • Pro zajištění úkolů pro děti je potřeba být v kontaktu se školou. Při učení se s dětmi buďte trpěliví
Jak se doma s dětmi nejlépe vyhnout stresu a panice? (27. března 2020)

Souhrn

  • Děti se mohou infekcí COVID-19 nakazit v jakémkoli věku
  • Nejčastěji se děti nakazí od příslušníků rodiny
  • Průběh onemocnění je u dětí obvykle mírnější
  • K závažnému průběhu onemocnění dochází zejména u dětí s dalším přidruženým onemocněním
  • Děti je třeba je před nákazou chránit, situaci jim důkladně vysvětlovat a učit je správně provádět preventivní opatření
  • Důležitý je zdravý životní styl s dostatkem pohybu pro posílení imunity dětí
  • Autorem textu je Petra Polcarová, Katedra epidemiologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany
  • Oponentem jí byl Jan Pačes, molekulární genetik a bioinformatik, Ústav molekulární genetiky AV ČR
Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...