Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otázky a odpovědi: Jak mají rodiče naložit s průběhem COVID-19 u dětí

  16:40
Mezi nejohroženější skupinu novým typem koronaviru patří senioři a nemocní lidé. Vědci se zabývají tím, jak to vypadá i v dalších věkových skupinách. Děti se podle dosavadních studií zdají být před nákazou odolnější. Web okoronaviru.cz zpracoval informace z nejzásadnějších studií a odpovídá na nejčastější dotazy rodičů.

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Po několika týdnech od rozšíření virového onemocnění COVID-19 do celého světa, se objevují výsledky prvních vědeckých studií zabývajících se významem této nákazy v jednotlivých věkových skupinách. To, že je průběh onemocnění COVID-19 závažnější u starších lidí, se ví již od počátku vypuknutí současné pandemie. Velmi časté jsou však dotazy rodičů na průběh onemocnění COVID-19 u dětí. V článku jsou odpovědi na nejčastější z nich. 

Okoronaviru.cz

Na portálu najdete vědecky ověřené informace o současné pandemii a nemoci COVID-19. Články a praktické návody od expertů z Akademie věd a řady univerzit srozumitelnou formou přibližují nejnovější poznatky a studie z celého světa.

Okoronaviru.cz

V textu vycházíme z doporučení odborných institucí (MZ ČR, CDC) a z aktuálních čínských studií čínských, které popisují průběh nákazy u dětí.

Mohou se děti nakazit onemocněním COVID-19?
Jak popisují aktuální studie z Číny, kde epidemie COVID-19 v prosinci začala, virus SARS-CoV-2 může postihnout jedince všech věkových kategorií včetně dětí. Obecně jsou však děti k nákaze méně náchylnější než dospělí. Z celkového počtu nakažených tvoří děti mladší deseti let asi jedno procento. Nejmladším pacientem byl novorozenec, u kterého byla infekce prokázána 36 hodin po porodu (více v článku Otázky a odpovědi pro těhotné ženy).

Je riziko onemocnění infekcí COVID-19 u dětí stejné jako u dospělých?
Jelikož se onemocnění COVID-19 šíří z člověka na člověka, je riziko nákazy u dětí všech věkových kategorií srovnatelné s rizikem u dospělých. Celkově jsou však děti touto nákazou postiženy méně než starší jedinci.Menší procento nakažených dětí oproti dospělým pravděpodobně souvisí s jejich nižší expozicí onemocnění. Velmi malé děti jsou obvykle doma s rodinou, mají tak menší pravděpodobnost setkat se s někým nakaženým. 

Koronavirus a těhotenství. Co zatím víme o dopadech na plod a dítě

U dětí školního věku je riziko vyšší, avšak vzhledem k současné karanténě jsou taktéž doma a jejich kontakt s okolím je minimální. Nejčastěji se děti nakazí od infikovaných příslušníků rodiny, kteří mohou mít i bezpříznakový průběh onemocnění.

Jaký má onemocnění COVID-19 u dětí průběh? Liší se od dospělých?
Naprostá většina sledovaných případů onemocnění COVID-19 u dětí probíhala mírně a bez komplikací. U části dětí byl dokonce detekován virus SARS-CoV-2, aniž by u nich vyvolal jakékoli příznaky infekce. Šlo tedy o „asymptomatický průběh“. Poměrně častým příznakem nákazy COVID-19 u dětí je podobně jako u dospělých horečka, kašel a zarudnutí v krku. Zaznamenány byly také rýma, zvracení nebo průjem.

Může mít onemocnění COVID-19 u dětí i závažný průběh? Které děti jsou nejohroženější?
Závažný průběh onemocnění s potřebou intenzivní péče je u dětí vzácný. Dochází k němu spíše u dětí, které trpí chronickým onemocněním či mají nějaké jiné zdravotní komplikace. Pravděpodobnost závažnějšího průběhu taktéž mírně roste s nižším věkem nakaženého dítěte. 

Koronavirus umí naší obranyschopnosti chytře unikat, říká imunolog Zadražil

Dle čínské studie, které se budeme věnovat v samostatném článku, byl u dětí mladších jednoho roku sledován těžší průběh o něco častěji než u starších dětí. Úmrtí dětí jsou zcela ojedinělá a většinou souvisí s dalším přidruženým onemocněním nakaženého dítěte.

Jsou nákazou COVID-19 postiženi častěji chlapci nebo dívky?
Významný rozdíl ve výskytu onemocnění COVID-19 u dívek a chlapců zaznamenán nebyl.

Jak mohu své dítě před nákazou nejlépe chránit?
Nejvhodnějším způsobem, jak své dítě před onemocněním COVID-19 chránit, je dodržovat všechna opatření nařízená vládou a chovat se podle doporučených zásad prevence. Dětem je třeba důležitost těchto činností vysvětlit tak, aby je pochopily, ale zároveň aby nedostaly zbytečně strach. Rodiče je mohou povzbuzovat, například formou hry, a měli by také na dodržování zásad průběžně dohlížet. Nezbytné je:

  • Veškerá opatření by měli dodržovat důkladně všichni členové rodiny
  • Kdykoli to je možné, důkladně si umývejte ruce mýdlem, případně používejte dezinfekci na ruce
  • Kašlejte či kýchejte do rukávu na předloktí, ne do dlaně
  • Používejte jednorázové kapesníky, které po prvním užití ihned vyhoďte
  • Ven nevycházejte bez roušky a roušku také správně používejte
  • Vyhýbejte se nemocným lidem (hlavně těm, kteří kašlou či kýchají) a vůbec minimalizujte kontakt s cizími lidmi, ideálně vůbec nechoďte s dětmi do města či do obchodu
  • Doma pravidelně uklízejte, vysávejte a dezinfikujte povrchy (zejména kliky, vypínače, dálkové ovladače, toaletu, umyvadlo a stoly). Více zde
  • Pravidelně perte prádlo, ideálně na vyšší teploty, pokud to je možné. Vhodné je vyprat i plyšové hračky. Více zde
  • Důkladně větrejte
  • Posilujte svou imunitu zdravou stravou a pravidelným pohybem. Pro děti nejlépe formou hry
  • Buďte dětem v odpovědném chování sami příkladem
Jak nejlépe chránit dítě před nákazou? (27. března 2020)

Jak připravit domácnost a rodinu v případě, že některý z členů rodiny onemocní?
Jelikož naprostá většina onemocnění COVID-19 probíhá mírně, léčí se většina nakažených v domácím prostředí. V takovém případě je zcela nezbytné dodržovat následující pravidla, aby se zamezilo onemocnění dalších členů rodiny:

  • Nakažení se izolují od ostatních ve vaší domácnosti, ideálně ve větratelné místnosti s oknem
  • Domů si až na nejnutnější výjimky nezvěte návštěvy
  • Nakažený musí při případném pobytu ve stejné místnosti s ostatními členy rodiny nosit roušku
  • Používáte-li koupelnu a záchod společně, měla by nakažený jedinec zařízení používat jako poslední a následně jej řádně uklidit. Měla by také používat vlastní ručníky
  • Všichni členové rodiny by si měli krýt ústa při kašli a kýchání jednorázovým kapesníkem, který následně vyhodí do plastového pytle. Poté je třeba si umýt důkladně ruce mýdlem
  • Nakažený by se měl vyhnout sdílení domácích potřeb (skleničky, šálky, kuchyňské náčiní, ručníky, ložní prádlo nebo jiné předměty) s ostatními členy domácnosti. Po použití těchto předmětů někým nakaženým je třeba předměty řádně omýt mýdlem či jarem a vodou. K mytí nádobí a příborů lze použít myčku nádobí.
  • Použité prádlo od nakaženého lze prát s prádlem ostatních členů domácnosti, ideálně na co nejvyšší možnou teplotu. Po manipulaci se špinavým prádlem je potřeba si umýt ruce.
  • Veškerý odpad (včetně roušek a kapesníků) od nakažených v izolaci, by měl být uložen v plastovém pytli na odpadky a po naplnění pevně zavázán. Plastový pytel by pak měl být vložen do druhého pytle a zavázán. Až poté může pytel přijít do kontejneru na odpad.
  • Pokud se zhorší zdravotní stav nakaženého či jiného člena domácnosti, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se nejedná vysloveně o nouzovou situaci, stačí telefonicky zavolat svému praktickému lékaři či do nemocnice, případně na linku ministerstva zdravotnictví 1212.
  • Pokud se jedná o stav nouze s potřebou zavolat sanitku, je třeba okamžitě informovat volajícího nebo operátora, že se jedná o nakaženého či jedince, který s nakaženým žije v jedné domácnosti.

Jak se doma s dětmi vyhnout panice a stresu?
Oblast mentálního zdraví je zejména v případě karantény klíčová. Rodiče by ji proto neměli podcenit jak u sebe, tak u svých dětí. Velmi důležité je zejména vyhnout se panice a stresu:

  • Děti uklidňujte a celou situaci jim vysvětlujte
  • Udržujte pocit bezpečí, klidu a pohody v rodině
  • Pravidelně spolu komunikujte
  • Vhodné je vytvořit „akční plán“ pro domácnost, který zamezí nudě
  • Užitečné je také zavedení denního režimu. Můžete například vymezit čas na práci, učení či odpočinek.
  • Pro zajištění úkolů pro děti je potřeba být v kontaktu se školou. Při učení se s dětmi buďte trpěliví
Jak se doma s dětmi nejlépe vyhnout stresu a panice? (27. března 2020)

Souhrn

  • Děti se mohou infekcí COVID-19 nakazit v jakémkoli věku
  • Nejčastěji se děti nakazí od příslušníků rodiny
  • Průběh onemocnění je u dětí obvykle mírnější
  • K závažnému průběhu onemocnění dochází zejména u dětí s dalším přidruženým onemocněním
  • Děti je třeba je před nákazou chránit, situaci jim důkladně vysvětlovat a učit je správně provádět preventivní opatření
  • Důležitý je zdravý životní styl s dostatkem pohybu pro posílení imunity dětí
  • Autorem textu je Petra Polcarová, Katedra epidemiologie, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany
  • Oponentem jí byl Jan Pačes, molekulární genetik a bioinformatik, Ústav molekulární genetiky AV ČR
Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...