Historik Jan Royt představil novou knihu o výzdobě ochozu mosteckého kostela....

Historik Jan Royt představil novou knihu o výzdobě ochozu mosteckého kostela. (30. května 2012) | foto: Libor Zavoral, ČTK

Po rektorovi Zimovi poslal covid do nemocnice i jeho zástupce Royta

  • 68
Nemocí covid-19 onemocněl po rektorovi Karlovy univerzity Tomáši Zimovi také jeden z prorektorů školy, historik Jan Royt, který Zimu zastupoval. Upozornil na to pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který na Facebooku vyzval k modlitbě za Karlovu univerzitu a oba její představitele. Royt je hospitalizován stejně jako Zima.

„Řízením školy je pověřen prorektor Jan Škrha,“ řekl ve čtvrtek ČTK Petr Podzimek z tiskového oddělení Univerzity Karlovy (UK).

Rektor Univerzity Karlovy Zima má covid, je ve vážném stavu na JIP

Čtyřiapadesátiletý Tomáš Zima byl hospitalizován s dýchacími potížemi a od minulého týdne leží s onemocněním covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Minulý týden byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Podle informací ČTK je prorektor UK Jan Royt také hospitalizován, jeho stav ale není tak vážný jako Zimův.

Zima v uplynulých měsících prosazoval názor, že neriziková většina lidí by si měla na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu, za což ho někteří odborníci kritizovali.

„V této nelehké době bych chtěl jako velký kancléř Katolické teologické fakulty (UK) vyzvat, abyste v modlitbách vzpomenuli na Karlovu univerzitu, první středoevropskou univerzitu v našem regionu, zvláště pak na její vedení - rektora Zimu a prorektora Royta, kteří v těchto dnes svádějí nelehký souboj s virovým onemocněním covid -19,“ uvedl kardinál Dominik Duka na sociální síti.

Už loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval lékař Zima k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku.

Je to mediální virus. Vakcíny jsou jen byznys, říká rektor Univerzity Karlovy

Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili. Podle nich vyjádřili jejich kolegové spíše politický než odborný názor. Zima nicméně i později opakoval, že lidé se musí naučit s covidem-19 žít, a hlásil se ke strategii přirozeného promořování.

Rektor UK má podle webových stránek školy devět prorektorů. Pětašedesátiletý Royt je pro tvůrčí a ediční činnost, Škrha je prorektorem pro zahraniční styky a mobilitu.

Co obnáší post velkého kancléře?

Velký kancléř je pozice na katolických fakultách, která má mimo jiné za úkol garantovat spolupráci fakulty s místní církví nebo zajišťovat komunikaci s Kongregací pro katolickou výchovu. Z titulu svého úřadu má také určité pravomoci, například právo vetovat volbu děkana, v případě vysoké školy rektora.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video