Zakrýt ústa i nos, nasadit rukavice, jinak nevycházejte, nabádají ministři

  • 1553
Ministerstvo vnitra doporučilo všem občanům používat jakoukoliv ochranu obličeje, zejména při nakupování nebo v MHD. „Každá ochrana je lepší než žádná,“ upozornilo na Twitteru. K dodržování pravidel vyzval i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj by lidé měli používat jako ochranu také rukavice.

Vláda ve svých nejnovějších opatřeních, kdy uvrhla do karantény celé Česko, povinnost nosit ústenky a respirátory nezavedla. Na rozdíl od sousedního Slovenska. Reagují nicméně města – zákaz zavádí od úterý například hlavní město Praha.

Ve videu na svém twitterovém účtu vyzývá občany k použití ochranných pomůcek také ministr vnitra Jan Hamáček. Ochranu by podle něj měli používat všichni lidé, kteří stále chodí do svého zaměstnání, ale i ti, kteří se chystají na běžný nákup nebo procházku.

Hamáček ve videu uvedl, že ochranných roušek je v České republice nedostatek. „Děláme všechno proto, abychom je co nejrychleji dovezli a rozvezli mezi naše občany,“ sdělil ve videu. Přesto apeluje na občany, aby využili jakéhokoli prostředku k zakrytí úst a nosu, aby se minimalizovala možnost nákazy.

Šátek je lepší než nic

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je také důležité, aby se lidé nedotýkali předmětů bez rukavic. Na ochranu úst a nosu podle jeho rad stačí jednoduchý šátek a do něj vložit kapesníček.

Epidemie koronaviru

„Pro zajištění roušek děláme maximum, nyní jich máme objednáno několik milionů kusů. Ale podobně účinnou ochranu máme už teď každý doma. Používáním šátku chráníte sebe i své okolí,“ napsal na svém Twitteru.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček se rozhodl v pondělí navrhnout zařadit galanterie mezi provozovny, které budou moci mít navzdory celonárodní karanténě kvůli šíření nového koronaviru otevřeno. Chce tak vyjít vstříc všem, kteří mají zájem o materiál pro výrobu látkových roušek.

K lidem promluvil skrz sociální síť i primátor Prahy Zdeněk Hřib. Podle něj si lidé mohou roušku vyrobit i doma a ochránit tak ostatní před nákazou. „Pokud byste byli nakažení, nemusíte to vůbec vědět, nákaza koronavirem může být i bezpříznaková nebo se projevit později,“ napsal na svém Twitteru.

Roušku má ovšem doma pravděpodobně velké množství motoristů. Až do října 2018 byla totiž povinnou výbavou autolékáren. Z povinné výbavy autolékárny tehdy vypadl také trojcípý šátek, i ten se v aktuální krizové situaci může hodit.

Vláda s platností od pondělí zakazuje volný pohyb osob na území celé České republiky s výjimkou cest do zaměstnání, zdravotních pochůzek či kvůli nákupu potravin či jiného zboží denní spotřeby.

Také odborníci propagují nošení látkových roušek na ulicích, vyzval k tomu mimo jiné i prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Roušky nechrání svého nositele před nákazou koronavirem, jsou ale lepší než nezakrytá ústa a nos a zabrání nakaženým šířit virus v jejich okolí.

Například v Českých Budějovicích už cestující bez zakrytých úst a nosu už nepustí do autobusu.

Stát z rezerv uvolnil respirátory pro sociální služby

Sociálním službám armáda v noci na pondělí rozvezla z rezerv státu kvůli šíření nového koronaviru 80 000 respirátorů nejnižší třídy FFP1, sdělil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Třída FFP1 chrání hlavně proti průniku prachu, viry zachytí až nejvyšší třída respirátorů FFP3. Provozovatelé sociálních služeb si stěžovali v posledních dnech na nedostatek respirátorů.

Armáda už dříve rozvezla desítky tisíc respirátorů do nemocnic a záchranným službám a Babiš v neděli uvedl, že v sobotu stát uvolnil ze SSHR dalších 10 000 respirátorů.

Některé kraje o víkendu uváděly, že žádaly o desítky tisíc respirátorů, ale dostaly jich zatím od státu pouze stovky nebo tisíce.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video