Policejní kontroly dodržování nařízení omezení pohybu mezi okresy. Snímek z...

Policejní kontroly dodržování nařízení omezení pohybu mezi okresy. Snímek z pražského Zličína (3. března 2021 | foto: Michal ŠulaMAFRA

Současný lockdown omezil cesty jen mizivě, s loňskem se to nedá srovnávat

  • 536
Mobilita obyvatel po zavedení zákazu cest mezi okresy oproti minulému týdnu mírně klesla, vyplývá z prvních údajů pražského dopravního podniku a Ředitelství silnic a dálnic. Metrem nyní cestuje o 20 procent lidí méně, na dálnicích zhruba o 12 procent. Ve srovnání s loňským březnem, kdy po zavedení nouzového stavu klesl počet cestujících v metru o 85 procent a na silnicích o 50 procent, je však rozdíl minimální.

„Rozdíl oproti loňskému jarnímu lockdownu je zcela zřetelný. Zatímco loni se během několika dnů počet cestujících propadl o necelých 85 procent, letos se jejich počet v mezitýdenním srovnání snížil v úterý o zhruba 20 procent,“ řekl iDNES.cz mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy  Daniel Šabík.

Během běžného pracovního dne jezdilo loni v době před epidemií metrem průměrně přes milion cestujících. Po zavedení prvního jarního lockdownu se jejich počet razantně snížil na necelých 200 tisíc. Po rozvolnění se do metra vrátilo přibližně 500 tisíc cestujících denně. Po pondělním zavedení dosud nejpřísnějších restrikcí se však počet cestujících už tak razantně nesnížil, metro na začátku týdne denně přepravilo okolo 366 tisíc lidí.

„Z našich prvních dat vyplývá, že využívanost metra za první dva dny letošního jarního lockdownu je zhruba dvakrát vyšší, než byla loni po prvním vyhlášení nouzového stavu,“ dodal Šabík.

Průměrný denní počet cestujících v pražském metru:
ObdobíPočet cestujících
únor 20201 100 000
březen 2020 200 000
únor 2021450 000
pondělí 1. března 2021366 000

Po zavedení zákazu cest mezi okresy se v pondělí mírně snížil také počet aut na vybraných úsecích dálnic. Podle Ředitelství silnic a dálnic je však rozdíl oproti minulému pondělí minimální. Například na prvním kilometru dálnice D1 u pražského Chodova zaznamenaly kamery silničářů v pondělí pokles počtu vozidel oproti minulému pondělí jen o 12 procent.

Na D5 v úseku u Rudné se provoz mezitýdenně zmírnil o 9 procent, exitem Kývalka na D1 zase projelo jen o 8 procent méně aut. Během loňského jarního lockdownu se přitom počet vozidel na silnicích propadl téměř o 50 procent. 

Většina lidí opatření dodržuje

Ministr vnitra Jan Hamáček ve čtvrtek na tiskové konferenci poděkoval všem občanům, kteří dodržují vládní opatření. „Podle hlášení policie drtivá většina lidé respektuje nařízení a spolupracuje s policií. Pokud to takto vydržíme tři týdny, tak se to zásadním způsobem projeví na celé epidemické situaci. Tím ulehčíme našim zdravotníkům,“ uvedl.

Policisté zaskočili běžkaře v Jizerkách, do stop vjeli na čtyřkolkách

Policisté během pondělí zkontrolovali přes 53 tisíc vozidel. „V 1 527 případech jsme byli nuceni odepřít vstup do okresu. Většina cestujících však měla doklady v pořádku a setkávali jsme se s pochopením a vstřícností,“ uvedla Policie ČR na svém Twitteru.

Policisté o nadcházejícím víkendu plánují zesílit kontroly cestování do Krkonoš a Orlických hor. Podle vládních epidemických opatření k omezení pohybu mohou hory navštívit jen místní obyvatelé. Na hřebenech Krkonoš leží až metr sněhu a o víkendu by v nich mělo panovat slunečné počasí.

Policie také připomněla, že vládní opatření nedovoluje lidem provozovat volnočasové aktivity mimo katastr obce, v níž má člověk trvalý pobyt či bydliště. Vláda kvůli zhoršující se epidemii covidu-19 od pondělí zavedla zákaz volného pohybu mezi okresy. V terénu na jeho dodržování dohlíží 30 tisíc policistů a vojáků.

Policejní kontroly rozdávají i pokuty:

2. března 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue