ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Při vážném průběhu covidu zabíjí vlastní imunita. Čeští vědci hledají lék

  • 33
Častou příčinou úmrtí pacientů s vážným průběhem nemoci covid-19 byla přehnaná reakce imunitního systému, tzv. cytokinová bouře. Vědci z 1. lékařské fakulty a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zkoumají, jak jí zabránit. Pomoci by mohla znalost molekuly, která při spouštění cytokinové bouře hraje významnou roli.

Zkoumání molekuly interleukinu-6 (IL-6) se věnuje Centrum nádorové ekologie (CEN) univerzity. „IL-6 je molekula naprosto potřebná k tomu, aby byla zahájena imunitní odpověď, která je nutná k potlačení infekce,“ uvedl hlavní vědecký koordinátor centra a přednosta Anatomického ústavu 1. LF UK Karel Smetana.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Pokud je průběh onemocnění vážný, tělo začne IL-6 a dalších cytokinů vyrábět víc než potřebuje. „Pod tíhou tohoto nadbytku ve výsledku přestane být organismus správně regulován a pacient zemře,“ dodal.

Kdyby se podařilo zabránit produkci IL-6 nebo jejího rozpoznávání příslušným receptorem, nemusí podle Smetany cytokinová bouře vůbec nastat nebo bude mírnější.

Vědci z UK už v dubnu publikovali přehledový článek, kde nastínili možnosti, jak cytokinové bouři zabránit a pacienty s covidem-19 léčit. Vycházeli z dat z Číny a Itálie. „V publikovaných datech o pacientech z Wu-chanu a Locarna jsme si všimli vysoké hladiny IL-6, kterou navíc vykazovali také nemocní s MERS a SARS,“ uvedl Smetana.

Cytokinová bouře

Termínem se označuje přehnaná reakce imunitního systému. Cytokiny jsou proteiny uvolňované při imunitní odpovědi, u některých jedinců však může uvolnění být nekontrolovanénadměrné. Například typická reakce - lokální zánět - se tím stává několikrát silnější. Pacientovi to může způsobit selhání orgánůsmrt.

Zdroj: NewScientist.com

Jeho tým proto začal předpokládat, že se molekula podílí na smrtelných komplikacích v poslední fázi onemocnění. „Náš článek ale nechtěly vědecké časopisy zpočátku vůbec otisknout, tak neobvyklá se jim původně naše představa zdála,“ dodal. Od otištění jejich výzkumu vyšly na stejné téma už stovky prací a možností ovlivnění závažných stavů při covidu-19 pomocí IL-6 se zabývají vědci po celém světě.

Terapie by mohla pomoci i u dalších diagnóz, kde cytokinová bouře zabíjí. Vliv má IL-6 i při rozvoji rakoviny, pokud je zastoupen v hojném množství, může nádor víc metastázovat.

Čeští vědci z CEN také upozornili, že kromě drahých léků používaných například v revmatologii umějí IL-6 blokovat také mnohem levnější umělé analogy estrogenu bazedoxifen a raloxifen, které se podávají ženám po menopauze kvůli osteoporóze, tedy řídnutí kostí.

Zhruba 80 procent nakažených koronavirem má mírný průběh nemoci. V Česku bylo hospitalizováno za celou dobu epidemie zhruba 1 200 z téměř 12 tisíc nakažených.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video