Na hranicích začaly namátkové kontroly, jeden řidič musel do nemocnice

  • 386
Na deseti hraničních přechodech začala v 7 hodin platit mimořádná opatření v souvislosti s koronavirem. Policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolují přijíždějící auta a upozorňují na rizika. V jižních Čechách jednoho řidiče s teplotou převezli záchranáři do nemocnice. S kontrolou cizinců vykazujících symptomy koronaviru pomůže armáda, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

„Měl teplotu, proto jsme jej ošetřili a směřujeme do českobudějovické nemocnice. Tam se rozhodne, jaký bude další postup,“ řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.

Opatření platí na celkem deseti hraničních přechodech se Slovenskem, Německem a Rakouskem.

Kontroly se konají na hraničních přechodech Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí.

Na přechodech také vznikne zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Po pondělním zasedání vlády to řekl ministr vnitra Jan Hamáček. 

Část výbavy na hranicích bude pocházet ze zásob ministerstva obrany, jedná se například o zdravotnické kontejnery, které jsou součástí polních nemocnic. Armáda vypomůže s testováním cizinců, kteří budou vykazovat symptomy nákazy, také personálně.

Do pondělní 15. hodiny celníci v Rozvadově zkontrolovali 3500 osobních aut a desítky autobusů. Kontrolu tam podstoupila i posádka autobusu jedoucího z Curychu do Prahy. Jeden z osmi pasažérů měl teplotu 38,1 stupně Celsia, podle nových informací z místa mají zvýšenou teplotu další čtyři cestující. Mladší muž německé národnosti nastoupil podle dosavadních informací do autobusu v Norimberku. Autobus zatím zůstává na hraničním přechodu. 

Při namátkové kontrole dalšího autobusu na hraničním přechodu v Rozvadově na Tachovsku hasiči naměřili cestujícím zvýšenou teplotu 38 stupňů Celsia a více. Podle redaktorky, která je na místě, je v autobusu osm nebo devět cestujících. Autobus jel z Francie přes Švýcarsko, Německo a namířeno má do Prahy. Cestující jsou cizinci a zatím zůstávají v autobusu.

Na kontrolních stanovištích dostávají cestující informační letáky, některým hasiči měří teplotu. Týká se deseti frekventovaných přechodů, po nichž by lidé mohli přijet do republiky především z Itálie, která je nejvíce zasaženou zemí koronavirem v Evropě.

Také na přechodech na jižní Moravě navádějí policisté a celníci auta ke kontrolnímu stanovišti a rozdávají letáky. Hasiči měří pasažérům teplotu. „Dva příslušníky máme na přechodu v Mikulově, na zbylých dvou přechodech jsou příslušníci ze sborů z jiných krajů,“ uvedl za jihomoravské hasiče mluvčí Jaroslav Mikoška.

Dvojice hasičů má službu od 7:00 do 19:00, poté se střídají, aby byla služba na přechodu pokrytá non-stop.

„Příslušníci mají k dispozici ochranné obleky. Není smyslem v nich celý den pracovat, to je pro případ, kdyby třeba museli vstoupit do autobusu, kde by mohla hrozit infekce. Pro měření mají bezkontaktní teploměry, není třeba ani vystupovat z auta,“ uvedl mluvčí.

Doplnil, že kontroly jsou namátkové, není plán změřit určitý počet lidí. Pokud hasiči u někoho zjistí zvýšenou teplotu, oznámí to veliteli stanoviště. Velitel bude kontaktovat krajskou hygienickou stanici, která nařídí další postup.

V pondělí po poledni polský premiér Morawiecki oznámil, že jeho země zavádí kvůli novému koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českou republikou a s Německem. 

Počet nakažených novým koronavirem stoupl v Česku v neděli na 32. Vláda zvažuje nová, přísnější opatření, která by měla šíření viru zamezit. Má mezi nimi být omezení kontaktů se seniory.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video