Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Polovina Čechů po návratu z Itálie porušila karanténu, ukázala data z karet

  • 1581
Data o platbách bankovními kartami shromážděná v minulém týdnu iniciativou českých technologických firem COVID19CZ ukázala, že 46 procent lidí vracejících se z Itálie aspoň jednou nedodrželo podmínky dvoutýdenní karantény. Data o platebním styku by mohla být využita k mapování pohybu, informovaly Seznam Zprávy.

Vláda před dvěma týdny rozhodla, že lidé přijíždějící z Itálie se mají v pondělí nahlásit po telefonu svému praktickému lékaři, který rozhodl o karanténě. „Můžeme se podívat na počet lidí, kteří platili kartou jeden týden v Itálii a ten následující už v Česku. Z platebních transakcí je vidět, že takoví lidé si v Česku často někam vyšli a něco si koupili,“ citují Seznam Zprávy Petra Bednaříka ze společnosti DataSentics.

Epidemie koronaviru

Z dat o nákupech v zahraničí analytici zjistili, že v nejrizikovějších zemích, jako jsou Čína, Írán a Itálie, už se Češi nepohybují. V Německu, Rakousku nebo ve Španělsku jejich aktivita sice klesá, nicméně tam Češi stále jsou. „Musíme proto počítat s tím, že v těchto zemích je spousta Čechů a je dost pravděpodobné, že se alespoň část z nich bude ještě vracet,“ uvedl Bednařík. 

Iniciativa COVID19CZ také pracuje s anonymizovanými daty finančních institucí, ta se šestidenním zpožděním ukazují, jak se projevila jednotlivá vládní opatření na chování lidí. Ze statistik je patrné, že rozhodnutí vlády v minulém týdnu podpořila nakupování Čechů v potravinách a lékárnách. 

Potraviny šlo před týdnem v sobotu nakoupit o 14 procent lidí víc a léky dokonce o 54 procent víc zákazníků, než bylo běžné průměrně za poslední tři soboty. Nákupy přes internet vedly ke zvýšenému ruchu na poštách. Zákazníci se tak sice sdružovali o něco méně v obchodech, ale často se jen přesunuli na místní pobočku pošty.

Na karanténu nově dohlédnou policisté. Někteří Češi na ni totiž kašlou

Prokazatelně klesly podle dat COVID19CZ transakce v dopravě. Snížily se i nákupy na letištích a nádražích. Minulý týden tam ale stále nakupovalo 6000 lidí denně, průměr od 17. února byl přitom 7500 transakcí.

Vláda minulý týden rozhodovala, zda data o nákupech zařadí mezi ta, na jejichž základě mohou se souhlasem dotyčného vznikat takzvané vzpomínkové mapy. Ty mají usnadnit kontaktování lidí, kteří přišli s nemocným do styku. Nakonec kabinet rozhodl pouze o mapování s pomocí dat z telefonu. Iniciativa COVID19CZ je nicméně dohledávat kontakty lidí nakažených koronavirem schopna a plánuje se do projektu zapojit. 

Skupinu COVID19CZ tvoří týmy DataSentics a Keboola. Spolupracuje s předními českými finančními institucemi. Analýza aktivit českých platebních karet v zahraničí vznikla na základě dat společnosti Dateio.

VIDEO: Co dělat v karanténě? Zacvičte si s výsadkáři:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video