Diskuze

Karanténa: pravidla pohybu, co smíme, nesmíme a musíme dělat během omezení

Od 12. března platí na celém území ČR nouzový stav a vláda mimo jiné omezila volný pohyb. Můžeme chodit ven, nebo musíme být zavření doma a nevycházet? Co znamená celostátní karanténa? Jak jezdit do práce, smíme za rodinou, venčit psa, na nákup, a pokud ano, za jakých podmínek? Web okoronaviru.cz zpracoval odpovědi v následujícím článku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nechápu proč bych měl venku mít nasazanou roušku stále. Pokud jdu s manželkou a vnukem (jsme ve společné domácnocti) na procházku do lesa, tak po cestě z domu přes dědinu, přes obydlenou oblast roušku nosíme. Jak jsme za dědinou na polní cestě, nebo v polích, kde není v okolí vidět živáčka, tak si ji sundám a nasadím jen, pokud bych měl někoho potkat, nebo při zpáteční cestě. V lese, mám dost prostoru, abych se náhodným procházejícím vyhnul víc jak na 50 metrů. A pokud bych je měl potkat, nemám problém si roušku nasadit.

Nošením roušky, se tato od dechu zvlhčuje a tím postupně ztrácí na účinnosti. Takže kdybych ji měl nasazenou stále, tak při zpáteční cestě přes dědinu, kde mohu potkat lidi, by mohla chránit třeba jen na 50%, či ještě míň. Aspoň tak to chápu podle selského rozumu.

viz odkaz: https://video.aktualne.cz/dvtv/po-dvaceti-minutach-uz-rouska-nechrani-v-lese-nebo-v-aute-je/r~76af1710696711ea9c800cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Je to tak dobře, nebo se mýlím? Měli by se ve svých nařízeních sjednotit.

0 0
možnosti

Sorry, já nejsem v karanténě. Jen patřím mezi dříve narozené.....

0 0
možnosti

Kdo mi relevantně odpoví na můj dotaz: tři roky bydlím s druhem v Rakousku, ovšem zbytek rodiny mám v Česku, kde si také rekonstruuji malý RD. Kdy a za jakých podmínek se budu moci vrátit do ČR, aniž bych musela na 14 dnů do karantény a taky bych se mohla vrátit do Rakouska? Zatím jsem tuto informaci nikde nenašla:-/

0 0
možnosti

Nikdo. Snad jedině zkusit nějakou věštkyni z karet či z lógru...

0 0
možnosti

Šmarjíá - kdo psal tenhle článek - to opravdu lidé , kteří nemají svědomí a názor a za prachy napíší všechno ?

Každá si mže dohledat jak lidé těžko shánějí pomoc, testování atd...

0 2
možnosti

Autor článku se mýlí v definici pandemie. Až do výskytu Covid-19 World Health Organization definovala tři znaky pandemie. 1. Edipemie zasahuje podstatnou část planety, minimálně dva kontinenty, 2. stupeň nákazy v populaci je značný, 3.smrtnost nákazy je vysoká. Vyhlášením Covid 19 jako pandemii WHO sama z neznámých důvodů ignorovala dvě ze svých vlastních kritérií. Mnoho odborníků, mezi nimi německý virolog Sucharit Bhagdi a pulmonolog Wlfgang Wodarg, s vyhlášením pandemie pro Covid 19 nesouhlasí poněvadž tento pojem bagatelizuje. Podle nich by bývalo stačilo kdyby WHO vyhlásila proti rozšíření nového, značně nakažlivého ale v poměru nesmrtonosného viru světovou výstrahu.

0 0
možnosti

Kam přesně do "cest nezbytně nutných k obstarání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata)" patří hobbymarkety (a nebo třeba květinářství)? Ne že bych na zahradu něco nepotřeboval, ale za základní životní potřebu bych to jistě neoznačil...

6 0
možnosti

každým nově otevřeným krámem porušuje stát pravidla karantény

1 0
možnosti

To než dočtu, tak to bude zase jinak :-)

20 0
možnosti

Pravda. Proto čtu jen nadpisy.

0 1
možnosti

Tak tohle je asi jeden z nejvíce zbytečných článků. Stejně si každý začíná dělat co chce a pravidla se navíc neustále mění, takže odpoledne už to nebude aktuální.

9 2
možnosti
Foto

Opatření se neustále mění. Než se napíše, co platí, tak už je to dávno jinak.

10 1
možnosti

Jenom ty slavné roušky snad zůstanou navěky.

3 0
možnosti

"Na veřejnosti místo respirátoru, který poskytuje sice vyšší ochranu pro mě, ale nechrání ostatní osoby, jelikož aerosol je vypouštěn ventilem v respirátoru, je lepší nosit roušky, které chrání ostatní osoby před aerosolem"

Vážně doposud nikoho nenapadlo (a nenapsal to do medií), že pokud jsem si ten respirátor pracně sehnal, a chci a potřebuji se dobře chránit před nakažením, že stačí si přes ten respirátor ještě navíc uvázat nějaký ten hadr, aby se po mně ostatní nekoukali jako na vraha?

Vlk se nažere, a koza bude ochráněná...

0 0
možnosti

Prymula to takhle říkal v televizi: Respirátor lze, ale přes výfukový ventil hadr.

0 0
možnosti

Už to všechno nechte normálně fungovat s vyššími hygienickými standardy! Ochraňme nejrizikovější skupiny jako jsou nemocní a staří lidí. Jinak ekonomická katastrofa bude mít daleko závažnější následky než koronavirus, který pro většinu populace nebezpečný není!

10 2
možnosti

Souhlas, vřelý a velký souhlas

1 1
možnosti