Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstva sama dezinformují o covidu, na webech mají neaktuální pravidla

  17:00
Ve změti častých změn jsou to ministerstva, jež mají kromě novinářů poskytovat aktuální covidové informace. Jak ale vyplynulo z průzkumu redakce iDNES.cz napříč oficiálními weby, informace o koronaviru a tematicky příbuzné rubriky ministerstev zamrzly v létě či minulém roce. Někdy také weby odkazují na infolinky, které již dávno nefungují.
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Založili informační web s cílem zpřehlednit platná nařízení, ale chodili jim na něj lidi. Takhle nějak by šlo charakterizovat například stránky Covid portál - covid.gov.cz - jehož vznik inicioval bývalý poslanec Dominik Feri. 

Zatímco po svém vzniku lákal server na aktuální informace a na konkrétních životních situacích přibližoval platná epidemická opatření, dnes lze na odkazu najít zastaralé, zavádějící či neúplné informace.

Informace si vzájemně odporují. Kdo ale lže?

Například na již zmiňovaném „Feriho“ webu existuje stránka s dlouhým názvem Povinné testování zaměstnanců na pracovištích, v nestátních neziskových organizacích a OSVČ. Správně je hned v úvodu napsáno, že od 1. července není na pracovištích povinné testování. Tím ale platné informace v článku s datem poslední aktualizace k 11. 7. 2021 končí.

Níže jsou rozepsané informace pro zaměstnance, kteří se vrací ze zahraničí. Plně očkovaní dle webu nemají při návratu žádné povinnosti, neočkovaní musí podstoupit antigenní či PCR test a jeho výsledek předložit zaměstnavateli.

Odkud nejčastěji čerpáte informace o nových vládních nařízeních

celkem hlasů: 1096
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 23. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

Přitom podle jiného dokumentu, jenž je na stránkách k dispozici, je v první řadě potřeba rozlišovat, z jaké země se dotyčný vrátil. Ze zemí s mírným či středním rizikem nákazy je potřeba vyplnit příjezdový formulář (odevzdává se na letišti), dále musí cestovatel před příjezdem či nejpozději 5. den po příjezdu podstoupit RT-PCR, nebo RAT (antigenní) test. 

Výjimku mají očkovaní, lidé, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů a děti do 12 let. Povinnost vyplnění příjezdového dokumentu (kromě dětí) ale zůstává.

Další šotci na webu covid.gov.cz

  • Antivirus A, A Plus – nucené omezení provozu a karantény (i když se v dokumentu píše, že jsou oba programy již ukončené - u jednoho je to explicitně napsáno, u druhého jen web odkazuje na konec příjmu žádostí), je možné do programu Antivirus A stále poslat žádost.
  • Odložení EET - web uvádí, že dochází k odložení všech čtyř fází na 1. 1. 2023, článku z 6. listopadu 2020 by minimálně aktualizace data prospěla.
  • Velký liberační daňový balíček - Poslední aktualizace 8. ledna 2021, stránka vůbec neinformuje, jestli je stále možné podávat žádosti, po rozkliknutí odkazu formuláře dojde k přesměrování na web Finanční správy, kde lze žádost podat. To ale ještě nutně nemusí znamenat, že lze skutečně žádat, příkladem může být obdobný problém u ukončeného Antiviru A.
  • Záruka COVID PLUS pro velké exportéry (program Exportní garanční a pojišťovací společnosti) - Ani tato stránka neinformuje, jestli lze v programu stále žádat. Poslední aktualizace proběhla 25. ledna tohoto roku, až po rozkliknutí online formuláře s žádostí zjistíte, že je program otevřený až do 31. prosince 2021, to už jste ale na stránkách oné úvěrové pojišťovny.

V tomto bodě by se ještě dalo s informacemi z webu souhlasit. Rozkol ale nastává u neočkovaných, kteří se vrátí ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy. Opět musí vyplnit příjezdový formulář, ještě před návratem do Česka musí mít negativní RT-PCR test (antigenní obdoba se neuznává) a mezi pátým až sedmým dnem od návratu musí podstoupit další RT-PCR test. Do jeho vyhodnocení sice mohou chodit ven, do práce či školy, nemají tudíž nařízenou karanténu, mimo domov ale musí neustále nosit respirátor třídy minimálně FFP2 bez výdechového filtru.

Tyto informace už v záložce Povinné testování zaměstnanců na pracovištích, v nestátních neziskových organizacích a OSVČ nenaleznete, v kategorii Návrat ze zahraničí dle rizika nákazy v dané zemi je ale při chvilkovém sledování objevíte. 

Vakcína se kazí a zabíjí. Jaké jsou nejčastější mýty šířené odpůrci očkování

Obdobně neaktuální jsou i články k Mýtům o onemocnění covidem-19 z 6. listopadu 2020, chybí tedy nové dezinformace a hoaxy, o nichž redakce iDNES.cz informovala. 

Aktualizované informace byste těžko hledali i v záložce Vycházky uživatelů domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem. Při poslední aktualizaci ze 7. dubna 2021 (a s účinností od 12. dubna) například platilo, že:

„...uživatel bezprostředně po návratu z vycházky bude umístěn do oddělených prostor a do 72 hodin od ukončení vycházky podstoupí první antigenní POC test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2, který bude zopakován za další 3 až 4 dny; umístění do oddělených prostor bude ukončeno v případě negativních výsledků obou testů...“ 

Déle než sedm měsíců neaktualizovaný článek o tom, jak mají v sociálních službách postupovat v případě vycházek seniorů. Snímek pořízen 16. listopadu 2021, poslední aktualizace stránky 7. dubna 2021.

Lákají na denní reporting, ale nezveřejňují ho

Informační web ministerstva zdravotnictví o covidu láká na Přehled datových reportů a analýz. V této podsekci následně nabízí napříkladd Denní epidemiologické briefingy MZ ČR, Souhrnné analytické podklady a jednání nebo Vybrané denní reporty ÚZIS ČR, vývoj stavu. Lákavě znějící odkazy ovšem neuspokojí ani nenáročného čtenáře. 

Do konce ledna 2021 obsahovala složka Denní epidemiologické briefingy MZ ČR a sekce hlavní hygieničky aktuální informace. Snímek pochází z 16. listopadu 2021.

Říkáte si, že byste si tyto reporty rádi prostudovali a zjistili, jak se epidemie vyvíjí v čase a zkusili porovnat, jak jsme si vedli v konkrétních datech? Slibované informace ovšem na webu nedohledáte, pokud vás nezajímá stav z letošního ledna či starší.  

Mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl iDNES.cz na otázky zaslané prostřednictvím e-mailu do vydání článku neodpověděl, i když v telefonickém rozhovoru odpovědi přislíbil.

Zaostává i resort končící Jany Maláčové

Pozadu nezůstávají pouze stránky spadající pod ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ale i jeho končící kolegyně z resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová si za informovanosti o covidu-19 zasloužila horší známku. 

Tím nejzásadnějším problémem je nejspíš telefonní linka, která by v ministerstvem určených hodinách měla fungovat, ale dovolat se na ní je nadlidský úkol.

Ministerstvo nemá na nemocenské, sáhne na peníze určené na alimenty

Řeč je o číslech uvedených v sekci Informace pro sociální služby. Pracovníci sociálních služeb mají možnost od pondělí do pátku v časech od devíti do sedmnácti hodin volat na již zmíněná čísla a doptat se na věci spojené s jejich prací a koronavirem.

Jak zjistil iDNES.cz, minimálně dva dny v minulém týdnu se nebylo možné na čísla dovolat. První bylo vypnuté, u druhého sice hovor vyzváněl, ale buď skončil kvůli dlouhému vyzvánění, a nebo byl redaktor vytípnut. Ani v jednom z mnoha případů ale nikdy nikdo nezavolal zpátky.

Další šotci na webu mpsv.cz

  • Izolačka - Příspěvek pro lidi v karanténě není aktivní od 30. června tohoto roku (aktualizace k 24. 8. 2021) a MPSV tuto skutečnost v článku uvádí, nicméně by tím pádem měl být zařazen v archivu, zcela vypnut nebo lépe označen.
  • Bezpečné pracoviště - Jistě by zde mělo být zmíněna skutečnost, že i když v současné době lidé mohou pracovat v sídle své firmy,vyzval Vojtěch začátkem listopadu k tomu, aby zaměstnavatelé umožnili svým zaměstnancům opět práci z home officu. V daném článku se nachází dva letáčky, ten zabývající se bezpečnou prací z domova po rozkliknutí ale informuje, že se na webu MPSV nenachází a tudíž neexistuje.
  • Informace k očkování - Lidé mají nárok na třetí, posilující, dávku proti covidu-19, pokud od druhé dávky uplyne již více než šest měsíců. V záložce o očkování na webu Ministerstva práce a sociálních věcí se nic takového ale nedočtete - poslední informací k tomuto tématu je zpráva z 30. dubna tohoto roku.

Podle mluvčího resortu Vladimíra Dostálka muselo jít jen o technickou závadu. „Poradenská linka stále funguje. Nicméně se může stát, že je z technických důvodů jedno z těch dvou čísel nedostupné, ale nemělo by se stávat, aby v jednu chvíli nefungovala obě čísla,“ napsal redakci v e-mailu.

Jenže nejde o jediného šotka ministerstva. Například v záložce Senioři v sekci Informace ke koronaviru si lidé mohou přečíst rok staré zprávy (z 12. listopadu 2020) o tom, jak by se měli chovat, a že by se měli zdržovat převážně doma. Dále se například na neaktualizované stránce píše, že:

...„Česká správa sociálního zabezpečení po dohodě s MPSV a Českou poštou umožní, aby po dobu vyhlášení nouzového stavu měli poživatelé důchodu možnost požádat o převzetí důchodu své příbuzné nebo jiné důvěryhodné osoby.“... Jenže lockdown v Česku skončil 11. dubna 2021.

Jen těžko byste v sekci Informace o očkování na webu Ministerstva práce a sociálních věcí hledali aktuální informace týkající se očkování. Snímek zachycen 16. listopadu 2021, k poslední aktualizaci článku došlo 24. srpna 2021.

Dostálek se přesto dušuje, že k aktualizaci informací dochází pravidelně dle situace. „Co se týče aktualizace webu, pak tato probíhá průběžně. Obdobně věcné útvary MPSV ve spolupráci s tiskovým oddělením využívají k předávání informací nejen web, ale i další prostředky komunikace, jako sociální sítě, elektronickou poštu a podobně,“ říká s tím, že MPSV měsíčně odbaví stovky dotazů a všechny řádně eviduje.

Máme připravené kompenzační programy, řekl Havlíček. Chce shodu s novou vládou

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...