Česko je v pohotovosti kvůli koronaviru, chce přivézt Čechy z Wu-chanu

  • 571
Politici oznámili veřejnosti, jak bude Česko čelit šíření koronaviru. Podle ředitele letiště jsou zatím opatření dostatečná. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že ministerstvo uvažuje o evakuaci dvou Čechů, kteří uvízli v čínském Wu-chanu, kde je epicentrum nákazy. Dodal, že u Čecha, který leží ve vietnamské nemocnici, se nákaza koronavirem nepotvrdila.

Premiér Babiš potvrdil pro iDNES.cz, že na pondělí kvůli koronaviru svolává Bezpečnostní radu státu. 

Pražské letiště Václava Havla kvůli koronaviru zatím kontroly zpřísňovat nebudu. V případě zájmu dostanou zaměstnanci letiště ochranné pomůcky a dezinfekci. Zaveden bude cílený screening pasažérů, kteří budou mít příznaky onemocnění koronavirem. „Všichni děláme maximum pro to, abychom zachytili každý podezřelý případ,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle něj také není příliš smysluplné rušit lety z Číny. Kvůli levným letenkám totiž lidé z Číny cestují přes jiné země. „Aby to mělo smysl, museli bychom kontrolovat všechny lety,“ řekl Vojtěch.

Důležité je podle něj zvýšit informovanost pasažérů, kteří přilétají do České republiky, aby věděli, co mají dělat, pokud na sobě budou pozorovat symptomy onemocnění koronavirem. Po celém letišti budou rozmístěny informační cedule v různých jazycích včetně čínštiny tak, aby kolem nich prošli všichni pasažéři.

Informační cedule

Ministr zdůraznil, že Česká republika situaci nijak nepodceňuje a postupuje v souladu s mezinárodními standardy a doporučeními Světové zdravotnické organizace. „Činíme kroky, které jsou racionální,“ dodal. 

Oznámil také, že se podle jeho informací nepotvrdil nový koronavirus u Čecha, který je kvůli podezření z tohoto onemocnění v nemocnici ve Vietnamu. Informaci o jeho hospitalizaci zveřejněnou vietnamskými zpravodajskými weby potvrdilo české ministerstvo zahraničí, podle něhož byl Čech hospitalizován z „čistě preventivních důvodů“.

Celý záznam tiskové konference ke koronaviru (začíná na 16. minutě):

Evakuace z Wu-chanu

Ve Wu-chanu podle ministra zdravotnictví aktuálně žijí čtyři Češi – dva tam žijí dlouhodobě. Další dva občané ČR jsou ve městě jako studenti, ti projevili zájem se vrátit domů. Ministerstvo kvůli tomu nyní jednává o spolupráci s Francií, která plánuje evakuaci svých občanů. 

Vzhledem k tomu, že onemocnění má čtrnáctidenní inkubační dobu, nepovažuje za smysluplné zavádět plošný screening cestujících na letišti. Podle Vojtěcha by to vedlo k velkému množství falešných nálezů, což by způsobilo přetížení zdravotníků.

K opatřením se ráno vyjádřil také premiér Andrej Babiš. Na své facebookové stránce uvedl, že vznikne-li podezření na nákazu u konkrétního cestujícího na palubě letadla, okamžitě se aktivují integrované složky záchranného systému, hygienická stanice a zdravotníci.

„Problém je v tom, že jde o nový kmen viru. Epidemiologové vědí jen málo o jeho vlastnostech. O tom, jak se šíří mezi lidmi, jak závažný průběh nákaza má a jak onemocnění léčit,“ podotkl. 

Podle Babiše riziko nákazy v Evropě zvyšují oslavy čínského Nového roku, které probíhají na konci ledna. Kvůli nim budou Číňané více cestovat a zvýší se tak pravděpodobnost importu případů do EU.

Podle Srđana Matiće z české pobočky WHO je dobrá zpráva, že se zatím pouze zhruba u třetiny nakažených lidí vyvinula závažnější plicní onemocnění. Dobrou zprávou podle něj je i velmi nízká úmrtnost, která zatím dosahuje pouze dvou procent. Čína s WHO pravidelně komunikuje a plní veškeré povinnosti, ke kterým se zavázala v rámci mezinárodních dohod. Díky tomu, že okamžitě sdílela genetickou sekvenci viru, mohla Světová zdravotnická organizace bezprostředně po objevení nákazy zahájit vývoj vakcíny. „Spolupráce je velice dobrá,“ řekl Matić.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová zdůraznila, že žádné dosud známé antivirotikum není účinné a nezabrání tomu, aby člověk nakazil novým koronavirem. Na vývoj léku je třeba počkat.

Virus se v jedenáctimilionovém Wu-chanu objevil koncem loňského roku.  Novému koronaviru v Číně podlehlo již 56 lidí, nakažených je přes 2000 (celý text k přečtení zde). 

Onemocnění byla kromě Kanady potvrzena i v dalších světových zemích. Podle Reuters jde v Asii o Japonsko, Jižní Koreu, Nepál, Malajsii, Singapur, Thajsko, Tchaj-wan a Vietnam. V pátek první tři případy v Evropě oznámily francouzské úřady a druhou infikovanou osobu potvrdily také Spojené státy. Prvního infikovaného oznámila v sobotu i Austrálie.

Objevila se také zpráva o Čechovi, který by kvůli koronaviru preventivně hospitalizován ve vietnamské nemocnici. „Nákaza u něj zatím potvrzena nebyla,“ sdělila iDnes.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová. Na tiskové konferenci to potvrdil i ministr Vojtěch. 

České ministerstvo zahraničí v pátek doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nákazy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue