Do distanční výuky se připojují trollové, vyrušování dávají na internet

  15:12
Při vyučování na dálku se do hodin učitelů přihlašují nezvaní uživatelé a narušují hodiny. Často vulgárními a nevybíravými výrazy častují učitele i ostatní přihlášené žáky. Krátké záznamy videí nebo několikahodinové přímé přenosy pak vysílají na internetu. Na špatně zabezpečené hodiny se dostanou skrze odkazy, které jim posílají samotní žáci.

Středa dopoledne, začíná povinná distanční výuka. Učitel přírodopisu zakládá virtuální místnost, kam se postupně přihlašují žáci ze třídy. S nimi se do hodiny dostanou i neoprávnění uživatelé. 

A začnou vyrušovat. Náhodnými připomínkami, nevhodnými změnami v názvu skupiny nebo pozměňováním obrázků se sexuálním podtextem u uživatelských jmen. Situace, která učiteli přírodopisu rozložila celý den.

„Byl jsem otrávený a znechucený. Bylo to ponižující nejen pro mě, ale i pro samotné žáky. Nebylo na tom nic vtipného, bavili se jen ti, co hodinu přišli sami narušit,“ popisuje učitel přírodopisu z pražské základní školy v Radotíně Tomáš Kebert.

Podzimní novinka

Kebert není jediný, komu se něco podobného stalo. Narušitelé od začátku povinné online výuky vnikly do desítek online vyučovacích hodin. 

Občas virtuální třídu napíchl cizí člověk, říká expert na vzdělávání

Do tříd se hlásí například „youtuber“ Daniel Siruček, který vysílá pod pseudonymem Seaser. Přes účet na sociální síti Instagram vyzýval žáky, aby mu posílali linky na různé vyučovací hodiny, do kterých se přihlásí, udělá v nich rozruch a jde pryč. Videa poté dával na svůj účet na sociální síti TikTok. 

Redakce iDNES.cz ho kontaktovala. Po dotazu si však promazal své sociální sítě, například výzvy na sdílení odkazů či kódů na online hodiny, které nejčastěji umisťoval na „Instagram stories“. Zmizely také záznamy videí z hodin na TikToku, kde nakonec zmizel celý účet.  

Původně fungující odkaz na TikTok youtubera Seasera

„Vzhledem ke zkušenostem, které máme s novináři, kdy se vše obrátí proti nám, Vám nemůžeme poskytnout žádné informace. Počkejte si na naše video, které vyjde 1. listopadu. V něm objasníme celou situaci,“ reagoval Siruček. Za něj následně začal odpovídat Adam Szabo, který se do online vyučování také připojoval. 

Chtěli jsme ukázat špatné zabezpečení, nadávali jiní

Podle něj se inspirovali videi z YouTube a TikTok, kdy chtěli ověřit, jak moc jsou zabezpečené online výuky. 

„Po připojení na několik desítek hodin, jsme zjistili, že to není vůbec zabezpečené a učitelé se potýkají s velkým problémem, na který jsme vzápětí chtěli poukázat v našem videu,“ řekl Szabo. Video má podle jeho slov ukazovat, že po připojení vyučujícím oznámili špatné zabezpečení hodin a vysvětlili jim, na co si dát pozor. Učitelům se prý i omlouvali. Vulgarity, které na videích byly slyšet, podle něj dělali ostatní žáci v hodině.

Daniel Siruček pod pseudonymem Seaser vyzývá své sledující, aby mu zaslali odkazy na hodiny. (18. října 2020)

Redakce iDNES.cz má však svědectví několika učitelů, podle kterých se jim nikdo neomluvil, ani neupozorňoval na chyby. Poukazovali na to, že jim pouze někdo narušil online hodinu. Na několika streamech na Twitchi, které redaktorky sledovaly, je vidět, jak se parta připojovala do tříd a bavila se. 

Video nám někdo ukradl

Během několika zpráv, které si redaktorka vyměnila s Adamem Szabo, se mladík obhajoval také tím, že videa na internet nedali oni, ale někdo si jejich živá vysílání nahrával. Na internet je pak měl dát někdo třetí. Ovšem právě tato uniklá videa ukazují, jak se ve vyučovacích hodinách, kde neměli co dělat, chovali. 

Hodiny streamuje na platformě Twitch, která je zaměřená především na videoherní streamy, i Petr Škuta alias „petrskutik“. Na profilu vysílá živě několikahodinové přenosy. Záznamy z uložených videí však už také smazal. 

Daniel Siruček pod pseudonymem Seaser k článku o nezvaných hostech na online výuce. (18. října 2020)

Neoprávnění uživatelé se do hodin dostanou tak, že jim někdo z žáků pošle webovou adresu či kód. Jde o odkaz, který učitel žákům rozesílá a ti se do něj postupně přihlašují. V některých případech nejsou odkazy správně zabezpečené. V dalších případech pak učitel nemůže cizí uživatele z hodiny vyhodit, protože nemá nastavená práva správce.

„Na jaře se mi nic takového nestalo, nikdy se mi do hodiny nechtěl dostat někdo jiný, než moji žáci,“ vysvětluje Tomáš Kebert, jak se do hodiny dostali. Přiznal, že měl rozhraní špatně nastavené, protože až dosud sprácovská práva, tedy práva, aby někoho mohl z hodiny „vyhodit“ nepotřeboval. Hned druhý den však svou chybu napravil a o správném nastolování online vyučování proškolil i kolegy.

Správné zabezpečení hodin

Na jedné straně jde tak o nedůslednost a špatné zabezpečení ze strany kantorů, na druhé straně odkazy či kódy na hodiny rozesílají sami žáci. Ve virtuálních třídách jsou přitom i osobní údaje jejich spolužáků. Někdy rozdávají také své vlastní přihlašovací údaje. Proti tomu nepomůže sebelepší zabezpečení, protože je tam učitel pustí. 

Otázkou tak není jen technologická gramotnost učitelů, ale i základy online bezpečnosti samotných dětí.

Podle Kamila Kopeckého, který je vedoucím Centra prevence rizikové virtuální komunikace na pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, se dá situace vyřešit dodržováním několika zásadních kroků.

„Je třeba ve třídě nastavit zdravé klima, ve kterém nebudou chtít děti svým vrstevníkům a učiteli ublížit tím, že budou nahrávky hodin šířit, upravovat či nevhodně komentovat,“ upozorňuje Kopecký. „Lepší je si výukový obsah připravit, natočit dopředu a s žáky ho sdílet. Řada učitelů se také v době krize stala ‚youtubery’, začali tvořit své vlastní výukové kanály a poskytovat tak materiály žákům,“ dodává.

Pomocí telekonferencí mohou učitelé s žáky probrat, čemu nerozumí, co nejvíc je motivovat, ptát se, vysvětlovat a hlavně je nezaplavit nadbytečným množstvím vzdělávacího obsahu.

„Učitelé nemohou automaticky předjímat, co všechno mohou jejich žáci s přihlašovacími údaji do videohodin udělat a jak lze tato data zneužít. Toto není ani tak otázka technické gramotnosti. Zde jde spíše o základy online bezpečnosti pro žáky, ke kterým patří, že citlivé údaje nikdy nevyzrazujeme jiným lidem,“ podotýká Kopecký.

Jak se bránit?

Existuje celá řada způsobů, jak minimalizovat riziko, že se do probíhající online hodiny někdo dostane. 

  • Učitelé mohou využívat komplexní uzavřené systémy, ve kterých má každý žák svůj unikátní e-mailový přístup, například Microsoft Teams či Google Classroom. Ke konkrétní plánované akci se pak dostanou pouze ti, kteří jsou v systému registrováni a přihlášeni. 
  • Využívat mohou také funkce „předsálí“ například v systému Zoom či Skype. S aktivovaným předsálím musí studenti po přihlášení k danému videochatu vyčkat, dokud jim učitel nepovolí přístup a neověří si jejich identitu.

Učitel podle něj může zabezpečit online hodinu sebelépe, ale nedokáže zabránit tomu, aby žáci předali přihlašovací údaje někomu jinému. A pokud do nezabezpečené online hodiny troll (lidé, kteří v on-line prostředí provokují ostatní, pozn. red.) vnikne, je pro učitele nemožné zjistit, kdo jim odkazy poslal.

Věc může skončit i u soudu

Podle advokátní kanceláře Sedlakova legal se dotyčný, který vnikne do online výuky a následně o tom sdílí videa, dopouští trestného činu. 

„Ve chvíli, kdy do online výuky vstoupí cizí osoba, která narušuje výuku, ponižuje učitele a následně tuto informaci sdílí online, může páchat trestný čin. Taková nahrávka totiž může být ponižující a může ohrozit společenskou vážnost učitele, což v některých případech může naplnit znaky trestného činu porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí dle trestního zákoníku, za který hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta,“ uvedla Naďa Eretová, šéfredaktorka časopisu Řízení školy, který učitelům poskytuje rady a doporučení s nejrůznějšími problémy. Právě Eretová se na advokátní kancelář obrátila. 

Pokud by se narušení výuky považovalo za přestupek v oblasti občanského soužití, hrozí narušitelům pokuta až 15 tisíc korun. Učitelé také mají možnost bránit se proti uveřejnění videozáznamů, ve kterém byli někým jiným zachyceni a které je uráží nebo zesměšňují, a to žalobou na ochranu osobnosti.

O problému s trolly, kterému nyní učitelé čelí, ví i ministerstvo školství. Zatím však nechystá žádné základní návody, jak zabezpečit online výuku, pro nejpoužívanější platformy na distančním vzdělávání. 

„Popisované jednání považujeme za velice nezodpovědné a znevažující nejen práci učitelů, ale také samotných žáků. Důrazně apelujeme na narušitele, aby se takového jednání, a to zejména v současné nelehké době, zdrželi,“ upozornila mluvčí resortu Aneta Lednová. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Londýn rájem kriminálníků a islamistů. Konzervativci šokovali podivným videem

29. března 2024  12:01

Britská Konzervativní strana v rámci předvolební kampaně vytasila těžký kalibr. V krátkém klipu...

Korespondenční hlas by volič mohl „přebít“ osobně u urny, navrhují politici

29. března 2024  11:28

Více než 63 hodin čistého času strávili poslanci v lednu bitvou o možnost korespondenční volby pro...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...