Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Distanční výuka bude bez problémů, školy jsou lépe připravené, řekl Plaga

  14:17
Od pondělí 5. října začne platit nouzový stav a zavřou se střední školy ve většině krajů. K učitelům míří miliony respirátorů. Část žáků se bude učit prezenčně a část distančně. Středoškolské praxe ale budou za zpřísněných podmínek probíhat i nadále. „Pro školní kroužky pak platí opatření ministerstva zdravotnictví omezující hromadné akce,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz ministr Robert Plaga.

Ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci Školství 2020. (15. října 2019) | foto: ČTK

Jak jsou školy připravené na distanční výuku, která má začít od pondělí 5. října?
Rozhodně jsou připravené lépe, než tomu bylo na jaře. Distanční výuka by měla v následujících 14 dnech proběhnout bez problémů. 

Školy budou zavřené pro teď na 14 dní, historicky z jara víme, že se to může prodloužit. Nevyjdou ze škol absolventi bez dostatečné praxe?
Praxe budou. Jsem velmi rád, že se podařilo s ministerstvem zdravotnictví domluvit umožnění praktického vyučování i během tohoto omezení. Právě proto, že došlo k tomu velkému jarnímu výpadku a další dlouhý výpadek by mohl mít dopad na kvalitu vzdělání, tak jsem dvakrát rád, že se podařilo vyjednat nepřerušení praktické výuky v následujících 14 dnech. 

Na jaře byly ale školy zavřené dva měsíce.
Pokud by dopad opatření nebyl podle představ ministerstva zdravotnictví a prodlužovalo se, avizoval jsem jim, že praktická výuka musí i nadále běžet. Tu nenahradíte žádnou formou distančního vzdělávání. Zároveň je potřeba se zaměřit na poslední ročníky, tedy ty, které čeká maturitní nebo závěrečná zkouška. I kdyby nebylo možné se vrátit do plného stavu, kdy budou školu navštěvovat všechny ročníky, musí se opatření nastavit tak, aby se posledních ročníků dotkla co nejméně. 

Budou tedy praxe probíhat normálně?
Budou během nich zvýšené hygienické standardy, ale praktické vyučování častokrát probíhá přímo ve firmách a je nesmírně důležitým komponentem vzdělávání na středních odborných školách, tak zůstane i v těch oranžových a červených regionech během těch dvou týdnů.

Do škol zamíří 2,9 milionu respirátorů, každý učitel jich dostane deset

Učitelům mají přijít miliony respirátorů, jak je budete distribuovat?
Respirátory mají být příští týden uvolněny ze státních hmotných rezerv a postupně dodávané do škol. V případě Prahy jsme například domluveni s primátorem Zdeňkem Hřibem, že distribuci v metropoli zařídí město. O dalších distribučních kanálech se budeme bavit ještě s ministrem vnitra Janem Hamáčkem. Předpokládám využití hasičů, jako tomu bylo na jaře v kombinaci s rozvozem po regionech. Parametry jsou jasné - po deseti respirátorech pro pedagogické i nepedagogické pracovníky.

Takže to nebude v režii České pošty jako s rouškami, kde se v rozesílání objevily velké problémy mezi ministerstvem vnitra, Českou poštou a Státním ústavem pro kontrolu léčiv?
Bavil jsem se o tom s ministrem Hamáčkem, ale v případě respirátorů je potřeba říct, že je každý balený jednotlivě a pak v balíčcích po deseti, takže tady by žádný problém nastat neměl. O distribuci přes Českou poštu jsme se nebavili. Tím spíš, že od pondělí bude platit nouzový stav, takže se využijí osvědčené distribuční kanály, které zajišťoval Ústřední krizový štáb už na jaře.

Pošta s rouškami pro seniory chybovala, ohrozila miliony lidí, tvrdí SÚKL

I proto jste zvolili respirátory a ne roušky? Aby se to lépe rozváželo?
Šlo také o úroveň ochrany, kterou mají respirátory vyšší. Je ale potřeba zopakovat, že základní vybavení má ve školách řešit zřizovatel. Řada z nich proto už během léta školy předzásobila, ať už respirátory, nebo rouškami, či ochrannými štíty. Za to jim patří dík. Toto opatření v podobě příspěvku téměř tří milionů respirátorů, které zamíří do českých škol, je posílením kapacity ochrany.

Vybavení středních škol počítači je lepší

Řada škol pořádá také kroužky. Jak to bude s nimi? 
Pro kroužky pořádané na školách platí opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje hromadné akce. Takže stejné pravidlo jako všude jinde, což znamená maximálně 10 lidí uvnitř a 20 venku. Jen takové se mohou pořádat. Je ale potřeba říct, že hlavní myšlenka ministerstva zdravotnictví je intenzivní brzdění šíření viru v následujících 14 dnech. Čím důslednější budeme v sociální distanci, tím by mělo reprodukční číslo spadnout níž a mohli bychom se dříve vrátit k běžnému životu.

Peníze od MŠMT

Ministerstvo počítá s tím, že posílí ICT v následujících letech v celé vzdělávací soustavě, to znamená i ve středních školách. Peníze už putují i pro nižší ročníky gymnázií, které odpovídají druhému stupni základních škol, kde je resort posílil o 41 milionů korun. Mohou se dovybavit technikou či výukovými programy.

Bude ministerstvo školství poskytovat středním školám nějaké dotace? Ty původní byly určené pro základní školy, některé střední školy jsou i tak někde stále nedostatečně vybavené.
Vybavenost středních škol je výrazně lepší, než je tomu u škol základních. Důležité je ale říct, že základní povinnost vybavení škol spadá pod zřizovatele, tedy obce a města, v případě středních škol pak kraje. Ale to neznamená, že stát nepomáhal. V posledních letech šlo přes akční plány do krajských škol na modernizaci vybavení včetně ICT přes 2,2 miliardy korun. V té základní podzimní intervenci jsme dali 1,3 miliardy korun základním školám. 

Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií včera (ve středu 30. září, pozn. red.) podotkla, že podpora z ministerstva na distanční výuku míří paradoxně na základní školy, které se teď ovšem nezavírají, a že podpora pro střední školy má dorazit až na konci října.
Toto vyjádření paní ředitelky Schejbalové znám a chtěl bych k němu říct jen jednu věc, i když se budu opakovat. Je faktem, že střední školy jsou jednoduše lépe vybavené, než ty základní. A to z evropských prostředků, které měly kraje k dispozici přes krajské akční plány z operačního programu ministerstva školství a znovu budu opakovat, že školy měly 2,2 miliardy korun na modernizaci i ICT vybavení. Zároveň jsme jim jako ministerstvo dali k dispozici šablony právě na ICT vybavení, kterých využila zhruba třetina středních škol. 

Dobře, peníze ale putovaly nejdřív na základní školy, které ministerstvo zdravotnictví zavírat nechce.
Skutečně ten problém na středních školách není takový. Naše intervence cílená na základní školy je smysluplná, byla na posílení. Co se týká připomínky k víceletým gymnáziím, tak u nich jsme intervenci slíbili a také tam nyní míří. Veškeré tyto prostředky ale samozřejmě budeme nárokovat z Fondu obnovy a rozvoje v následujícím období tří let, kam ty prostředky mají primárně směřovat.

A není tedy na čase se ptát, kam se ty peníze poděly, když školy říkají, že to vybavení na distanční výuku nemají dostatečné?
Včera jsem absolvoval telekonferenci s primátorem Hřibem a paní ředitelka Schejbalová se také účastnila, stejně jako ředitelé řady dalších středních škol a třeba v případě Prahy není počítačová vybavenost vůbec špatná a žádný nedostatek tam nebyl. Já nikoho neviním z toho, že by se prostředky ztratily, ale tvrdím, že střední školy mají výrazně lepší počítačové vybavení. 

Neříkám, že to platí pro každou střední školu v republice, ale zřizovatelé středních škol na to měli k dispozici velký objem prostředků a jak s nimi naložili a jak si nastavili svoje krajské akční plány, je jejich zodpovědnost jako zřizovatelů. Myslím si, že jako ministerstvo jsme se už v předchozích letech i z evropských prostředků maximálně snažili o tom, aby krajské školy mohly ten pokrok dopředu udělat. Jestli to ty kraje udělaly, je otázka na ně, ne na mě.

V některých školách také nejsou někteří učitelé dostatečně schopní vyučovat přes internet, budete je nějak v tomto ohledu vzdělávat?
Dobrá zpráva je, že celá česká vzdělávací soustava včetně učitelů středních škol udělala obrovský pokrok na jaře v jarní koronakrizi. A to i díky webinářům, které pořádá Národní pedagogický institut. Zaznamenali jsme 35 tisíc účastníků webinářů, které byly zaměřené na online vzdělávání. 

Posouváme se dopředu a my podporu, která je i metodická, budeme poskytovat dál. Rozesílali jsme manuál k distanční výuce, na jaře jsme nastartovali webové stránky a speciální rozcestník. Pevně věřím, že se i nadále budou naši učitelé posouvat v oblasti online vzdělávání.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Česko může žádat o výjimku z migračního paktu, potvrdila eurokomisařka

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  10:36

Přímý přenos Česko bude moci žádat o výjimku z migračního paktu Evropské unie kvůli velkému množství uprchlíků z...

Mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru nejezdí metro. Do kolejiště spadl muž

18. dubna 2024  10:14,  aktualizováno  10:34

Hasiči zasahují na stanici metra Flora. Obousměrný provoz linky A tam ráno zastavil pád muže do...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  10:22

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Na Příbramsku sjel autobus s dětmi do příkopu, čtyři se lehce zranily

18. dubna 2024  10:01,  aktualizováno  10:10

Poblíž Sedlčan na Příbramsku havaroval autobus, ve kterém jelo několik desítek dětí. Ze zatím...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...