Robert Plaga ministr školství (10.března 2021)

Robert Plaga ministr školství (10.března 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Ministerstvo školství chystá doučovací kempy. Pošle na ně 350 milionů korun

  • 143
Dohnat učivo ze školního roku by mohli letos žáci v doučovacích kempech. Půjde na ně celkem 350 milionů korun, oznámil ministr školství Robert Plaga. Doučovací tábory mají snížit nerovnosti v přístupu ke vzdělávání v důsledku pandemie. Finanční podpora je rozdělená do dvou částí. Čtvrt miliardy korun půjde na podporu podzimního doučování ve školách a 100 milionů na realizaci letních kempů.

Ministr školství Robert Plaga není zastánce opakování ročníků, které žáci většinu času prožili na distanční výuce. Resort proto připravil plán, kde jsou mimo jiné i letní doučovací kempy a další vzdělávání ve školách či kroužcích. Rozdíly ve vzdělávání se budou stírat dva až tři roky a po tuto dobu mají probíhat i podpůrné programy. Ministerstvo školství chce do doučování investovat ještě letos zhruba 350 milionů korun.

Výzva s názvem Letní kempy 2021 startuje po Velikonocích 6. dubna. Žádost o dotaci musí zájemci poslat do konce měsíce. Kromě vzdělávacích aktivit mohou zájemci žádat o peníze i na podporu duševního zdraví u dětí.

Žáci jsou s několika málo přestávkami na distanční výuce už rok. Některé ročníky se ve škole skoro nepotkaly. Nejvíce se zavírání škol dotklo středoškoláků, kteří za poslední rok doma strávili více než polovinu školní výuky. Na nutnost masivního doučování upozornila například roční analýza společnosti EDUin.

Doučování a propojování pedagogických fakult

Dopady chybějící prezenční výuky se podle výzkumů podepisují na motivaci k učení i sociálních kontaktech dětí. Epidemie zvýraznila rozdíly mezi dětmi a podle analytika EDUin Karla Garguláka je potřeba cíleného doučování.

„Kromě otevření škol by se měly investovat desítky, stovky milionů korun do programů na doučování dětí, které to potřebují. Propojit školy, pedagogické fakulty, zájmové organizace a další tak, aby koordinovaně pomohly žákům dohnat skoro roční výpadek prezenční výuky,“ vysvětlil.

Resort by měl také na podporu vzdělávání a vědy dostat 23 miliard korun z Národního plánu obnovy. Peníze by měly jít hlavně na rozvoj digitálních dovedností žáků, nákup další techniky, rozvoj vysokých škol, doučování v základních školách či podporu pedagogů. Jednotlivé investice se ještě připravují, řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

„Na základě usnesení vlády České republiky bylo přednostně rozhodnuto o navýšení alokace pro resort MŠMT na celkovou výši 23 miliard korun, z čehož pět miliard má jít na vědu a výzkum a zbylých 18 miliard do agendy vzdělávání napříč vzdělávací soustavou. Tato alokace zohledňuje některé nejvýznamnější nadpožadavky, které původně MŠMT navrhovalo,“ uvedla Lednová. Rozpočet resortu činí letos zhruba 239,7 miliardy Kč.

Poslali byste své dítě na doučovací pobyt?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 7. dubna 2021. Anketa je uzavřena.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video