ČVUT v Praze vyrábí stovky litrů desinfekčních prostředků jak pro vlastní...

ČVUT v Praze vyrábí stovky litrů desinfekčních prostředků jak pro vlastní potřebu, tak i pro potřeby ostatních institucí. (16. března 2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

ČVUT vyrobilo stovky litrů dezinfekce, obdrží ji záchranáři i horská služba

  • 4
České vysoké učení technické v Praze během zavření škol po celé republice využilo svoje laboratoře k výrobě dezinfekce. Kromě roušek a respirátorů i ona často chybí. Hlavní město má dodávat potřebné suroviny, s nimi dokáže univerzita vyrobit až deset tisíc litrů dezinfekce týdně. Rozdělená je na podlahy i ruce.

Univerzita, která sídlí v Dejvicích, nabídla výrobu dezinfekce na krizovém štábu Prahy 6. Chopila se toho městská část, Národní technická knihovna i záchranáři. Hlavní město škole dodá zásadní surovinu, 96procentní etanol. 

„S tímto příslibem bychom měli připravit přibližně 10 tis. litrů týdně. Jsem rád, že tak můžeme vypomoci záchranným složkám, které pečují o zdraví nás všech,“ říká rektor ČVUT Vojtěch Petráček. 

O dezinfekci, která se vyrábí  na katedře jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské, se přihlásila také Horská služba.

Dezinfekce se dá použít jak na plochy, tak na ruce. Pro ruce se do ní jen přidává glycerol a citral, aby se nevysoušela pokožka. Přípravky využívá i samotná univerzita. Kromě výuky se fakulty a další pracoviště věnují také různým vědeckým projektům. „Nyní se snažíme vymyslet další pomůcky, které by pomohly záchranným složkám ČR,“ dodal rektor ČVUT Petráček.

Složení dezinfekce z ČVUT

Hlavní složkou dezinfekčních prostředků od ČVUT je ethylalkohol a destilovaná voda. V případě dezinfekce na plochu se ještě přidává izopropylalkohol a peroxid vodíku. U dezinfekce na ruce pak glycerol, citral a isopropanol. 

Dezinfekci vyrábí i ministerstvo zdravotnictví. Využilo k tomu zabavený líh od Celní správy. Využívat ho chce na velké, veřejné prostory jako jsou autobusová a vlaková nádraží. Včera mělo do Olomouce dorazit 300 litrů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video