Novinka umožní samoodběr vzorků na covid. Sníží riziko nákazy zdravotníků

  • 1
Nižší riziko kontaminace vzorku i možné nákazy zdravotníků má přinést sada pro laický samoodběr vzorků k testu na covid-19. Představili ji v pondělí zástupci holdingu Riocath a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Sadu budou moci využívat například rodiny či personál sociálních ústavů. Produkt ještě musí projít certifikací, výroba by mohla začít do několika měsíců.

Sada má být využívána jako součást PCR testu. Jejím základem je dvouplášťová trubička, která podle tvůrců zajišťuje bezpečné provedení stěru ze zadní stěny nosohltanu.

Podle ředitele Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Zdeňka Hostomského si Riocath a ústav nechali před několika lety trubičku patentovat pro šetrnější přístup do tělních dutin.

Další využití získala poté, co výzkumníci z ústavu začali na jaře vyvíjet soupravy pro laboratorní diagnostiku covid-19, která měla Česko vyvést ze závislosti na zahraničních sadách.

Miroslav Svoboda z Riocath v pondělí uvedl, že cílem vývojářů bylo, aby byl set spolehlivější než současné sady a zároveň umožnil odběr více vzorků najednou a směsný test.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

V případě, že by se prokázala pozitivita, by podle tvůrců byli členové skupiny, která si test provedla, posléze otestování jednotlivě. Svoboda dodal, že samoodběr sníží riziko nákazy zdravotníků a usnadní také práci laborantům.

Samoplátci uvidí výsledky testu na covid-19 okamžitě. Umí to nová aplikace

Svoboda také sdělil, že cena sady bude podobná jako u těch nynějších, tedy mezi 70 až 120 korunami. Podle jeho slov je třeba vyjednat certifikaci s ministerstvem zdravotnictví. Společnost také řeší podobu a zajištění hromadné výroby.

Při dobrém vývoji a úspěšných dalších testech by se výroba podle Svobody mohla rozběhnout do podzimu. Hromadná výroba sad využívá tlakové vstřikování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video