ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Od čtvrtečního rána přibylo v Česku 55 nakažených, umřeli další dva lidé

  • 168
Případů koronaviru v Česku ve čtvrtek od rána přibylo víc než ve středu za celý den. Počet stoupl o 55 na 8 330. Celkový počet vyléčených dosáhl 5 227 lidí, uzdravilo se dalších 169 pacientů. Od rána zemřeli další dva lidé, celkem má nemoc 292 obětí. Vyplývá to z nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví zveřejněných ve čtvrtek večer. Už téměř dva týdny se denní přírůstky nakažených v Česku drží pod stovkou.

Počet nově odhalených případů se odvíjí od množství provedených testů. Během středy laboratoře provedly 7 760 testů na nákazu koronavirem, v úterý jich bylo 8 321. Čísla za čtvrtek ministerstvo zatím neuvedlo, dosud zdravotníci evidují celkem 334 714 uskutečněných testů

Téměř čtvrtina infekcí připadá na Prahu, kde laboratoře dosud odhalily 1 905 lidí s covidem-19. Druhým nejvíce postiženým krajem je Moravskoslezský s
1 174 případy.

Koronavirus v Česku

Město Brno řeší zrušení vyhlášky, která zakazuje konzumaci alkoholu na...
Kadeřnice Markéta Dostálová v brněnském salonu New Face. (11. května 2020)
Znovuotevření zahrádek. V rámci uvolňování vládních nařízení dnes otevřela také...

V přepočtu na počet obyvatel je nejvíce nakažených v Karlovarském kraji, kde evidují 436 případů. Naopak nejlépe na tom jsou stále jižní Čechy, kde ke čtvrtečnímu večeru bylo 181 nakažených.

Praha má také nejvíce úmrtí. S covidem-19 v hlavním městě podle aktualizovaných čísel zemřelo dosud 94 lidí, následuje Moravskoslezský kraj se 45 mrtvými. Zlínský kraj eviduje dvě oběti. Většina obětí připadá podle statistik na seniory. U lidí starších 65 let se dosud potvrdilo 1698 případů nákazy, z toho 260 pacientů zemřelo a 767 se uzdravilo.

Lidí, kteří jsou kvůli covidu v nemocnici, je od pátku méně než 250. Podle údajů ke čtvrtečnímu ránu je hospitalizováno 217 lidí, o třináct méně než předchozí den. Ve vážném stavu je 42 pacientů.

První nákaza koronavirem se v Česku prokázala 1. března. Vláda postupně přijala řadu opatření, kterými od března dosud bezprecedentním způsobem omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity.

Nyní opatření kvůli příznivé epidemiologické situaci postupně uvolňuje. V pondělí se otevřely například obchodní domy, zahrádky restaurací nebo kadeřnictví, povolena byla mezinárodní přeprava. Další vlna uvolňování včetně nošení roušek venku má následovat 25. května, kdy například půjdou do školy žáci prvního stupně základních škol a otevřou se hotely a restaurace.

VIDEO: Chcete vědět, zda jste koronavirus prodělali? Na test si můžete zajít sami. Takto vypadá odběr a cesta vzorků laboratoří: 

8. května 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video