ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Úterý přineslo 5 033 nových případů covidu, reprodukční číslo zůstává nad 1

  • 248
V úterý laboratoře v Česku prokázaly dalších 5 033 potvrzených případů nemoci covid-19, o 546 méně než před týdnem po prodlouženém velikonočním víkendu. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie se druhý den drží nad hodnotou jedna, ke středě stouplo o zhruba dvě setiny na 1,07. S koronavirem už od začátku epidemie zemřelo 28 124 lidí.

Hospitalizovaných bylo v úterý 5 129, o 400 méně než den předtím. Před týdnem jich pak bylo skoro o 2 000 víc. Pacientů ve vážném stavu ubylo oproti minulému úterý 345 na současných 1 097, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V úterý se nechalo PCR metodou otestovat 21 750 lidí. Ukončené očkování proti covidu má zatím v Česku víc než tři čtvrtě milionu obyvatel, druhou potřebnou dávku dostalo k úternímu večeru 768 250 lidí.

Zdravotníci vyočkovali 53 527 dávek vakcíny proti covidu-19, což je jeden z nejvyšších počtů za den od začátku očkování v Česku. Nicméně v pondělí jich bylo téměř 60 tisíc, toto číslo se podařilo dvakrát překonat minulý týden.

Od středy se mohou k očkování registrovat lidé mezi 65 a 69 lety, kteří nespadali do některé ze skupin mající na vakcínu právo už dříve.

Vláda plánovala po Velikonocích očkovat 100 000 lidí denně, váznou ale dodávky vakcín. Příští týden měla do republiky dorazit první zásilka vakcíny od společnosti Johnson & Johnson, výrobce ale odložil dodávky kvůli vyšetřování podezření na vznik krevních sraženin v USA. Tato očkovací látka na rozdíl od nynějších dodavatelů vyžaduje jen jednu dávku.

Vakcína Johnson & Johnson nedorazí, vyšetřují ji kvůli krevním sraženinám

Reprodukční číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí dalších lidí. Toto úterý poprvé po víc než měsíci stouplo nad hodnotu jedna, což značí zrychlování epidemie, ve středu je ještě o něco vyšší.

Podle odborníků je to však krátkodobý výkyv způsobený nižším počtem testovaných během několikadenních velikonočních svátků. Podle jiných ukazatelů epidemie v Česku pozvolna slábne, v pondělí se částečně otevřely školy, některé další obchody a služby. I po skončení nouzového stavu ale platí řada restrikcí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue