Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přibylo 13 tisíc nakažených, v nemocnicích je téměř pět tisíc lidí

  6:21aktualizováno  9:30
Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to o bezmála 3000 víc než před týdnem, ale méně než v rekordní úterý, kdy přibylo přes 22 000 nakažených. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Oproti předchozímu týdnu je to o tisíc víc. Skoro 700 covidových pacientů bylo v těžkém stavu. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Setrvale roste i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za uplynulých sedm dní na 100 000 obyvatel. Stouplo z 819 na 847. Mezi kraji zůstávají značné rozdíly. Nejvíc se nákaza šíří na Moravě: v Olomouckém kraji připadá 1241 případů za týden na 100 000 obyvatel, přes tisícovku je také v Jihomoravském a Zlínském kraji a Moravskoslezský kraj se k této hranici blíží. Nejnižší je incidenční číslo nadále v Karlovarském kraji s 292 případy v přepočtu na obyvatele.

Ze celkového počtu přes 13 000 pozitivních testů bylo uplynulý den zjištěno 1323 nákaz u rizikové skupiny lidí starších 65 let. V mezitýdenním srovnání přibylo odhalených případů, i když se méně testovalo. Před týdnem provedly laboratoře asi 122 000 testů, tento čtvrtek analyzovaly zhruba 91 000 vzorků.

Stále vysoká je pozitiva testů, což svědčí o zrychlování epidemie - u takzvané diagnostické a klinické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, je podle průměru za poslední týden pozitivní každý třetí vzorek. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl za týden o skoro tři procentní body na 16,6 procenta. U nejvyužívanějších preventivních a plošných testů bylo ve čtvrtek pozitivních šest procent vzorků, podobně jako o týden dřív.

Babiš odmítl povinné očkování i lockdown. Vláda chce vyšší ošetřovné

Za celou dobu epidemie se v Česku prokazatelně nakazilo koronavirem víc než 1,96 milionu obyvatel. Většina se vyléčila a 31 879 dosud s nákazou zemřelo. Denní počty obětí se v poslední době pohybují ve vyšších desítkách. V pondělí zemřelo podle aktualizovaných údajů ministerstva 89 lidí s covidem, což byl nejvyšší denní počet zemřelých od poloviny dubna. Podobné množství lidí zemřelo za celý červenec, srpen a září dohromady.

Počty hospitalizovaných jsou teď nejvyšší od poloviny dubna, tehdy bylo ale víc pacientů ve vážném stavu, okolo tisícovky. Odborníci ale varují, že i v současné podzimní vlně hrozí zahlcení nemocnic a zvláště jednotek intenzivní péče podobně jako před rokem či letos na jaře.

Zájem o očkování nejspíš poroste

Politici i odborníci apelují na občany, aby se nechali očkovat, případně si nechali podat posilující dávku vakcíny. Zmírní tak riziko nákazy, hospitalizace, těžkého průběhu nemoci i úmrtí. Ve čtvrtek zdravotníci v Česku aplikovali téměř 46 500 dávek očkovací látky, asi o 2000 víc než ve stejný den minulého týdne. Pro posilující dávku si přišlo dohromady bezmála 565 000 lidí, to je zatím necelá polovina těch, kteří na ni půl roku po ukončené vakcinaci mají nárok.

Léků na covid je víc. Některé však pomohou jen někomu, jiných se lékaři obávají

Ve čtvrtek zdravotníci v Česku aplikovali téměř 46 500 dávek očkovací látky, asi o 2000 víc než ve stejný den minulého týdne. Pro posilující dávku si přišlo uplynulý den zhruba 23 000 lidí, dohromady bezmála 590 000, to je ale zatím necelá polovina těch, kteří na ni půl roku po ukončené vakcinaci mají nárok. Celkový počet podaných dávek se blíží 13 milionům, plně naočkováno je přes 6,2 milionu lidí. Očkovat se mohou zatím lidé od 12 let. Tři ze čtyř používaných vakcín vyžadují dvě dávky, jedna je jednodávková.

Dá se očekávat, že zájem o očkování dál poroste. Kvůli prudce se zhoršující epidemické situaci se od pondělí 22. listopadu přestanou uznávat testy na covid-19 jako covidový certifikát. Lidé se při vstupu do restaurací, hotelů, provozoven služeb či na hromadné akce budou muset prokázat už jen kompletním očkováním nebo dokladem o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Bude pokračovat testování ve školách a začnou se pravidelně testovat i neočkovaní zaměstnanci ve firmách. Detaily nových pravidel má dnes oznámit vláda.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září, poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 000 denně a tento týden překonaly hranici 22 000, což bylo nejvíc za jeden den za celou dobu epidemie. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie dál zrychluje. Nelze přesně říci, kdy nastane absolutní vrchol a kdy se epidemie vyčerpá. Do konce roku ale začne brzdit nebo i klesat, soudí.

Česko je „v covidu“ páté nejhorší

ČR je podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU. Nejhorší je situace stále ve Slovinsku (1082 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní do 14. listopadu, o týden dříve 962), druhé zůstává Slovensko (924, o týden dříve 790) a třetí je Rakousko (891, o týden dříve páté a 637). Vyplývá to z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Nejvíce mrtvých v přepočtu na obyvatele za poslední dva týdny má stále Bulharsko (171 mrtvých na milion obyvatel za sedm dní, o týden dříve 156 mrtvých). Druhé je Lotyšsko (128 mrtvých, o týden dříve bylo třetí se 139 mrtvými) a třetí je Rumunsko, které má 117 mrtvých (před týdnem bylo druhé se 151 zemřelými). ČR je se 40 mrtvými na milion obyvatel za sedm dní osmou nejvíce postiženou zemí v EU (před týdnem ČR měla 28 mrtvých na milion obyvatel a byla desátá).

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...