ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Nově nakažených v Česku opět přibývá. V pátek se potvrdilo 126 případů

  • 990
V Česku během pátku přibylo dalších 126 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek za poslední dva měsíce, stejně jako poměr nakažených k počtu provedených testů. Laboratoře v pátek provedly 3 050 testů, zhruba o 1 000 méně než v předchozích dnech. Poměr nakažených k počtu testovaných tak stoupl na 4,13 procenta.

Většina nově nakažených jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z lokality na Frýdecko-Místecku a Karvinsku. „Důvodem je bohužel vyšší počet nakažených v domově pro seniory ve Frýdku-Místku,“ uvedl na svém Twitteru.

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Na Frýdecko-Místecku se rozšířila nákaza v domově pro seniory v Nýdku, kde podle hejtmanova náměstka pro sociální oblast Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) má pozitivní test na koronavirus 30 klientů a osm zaměstnanců. 

Podle Vojtěcha pro dané lokality nebude platit další vlna rozvolňovaní opatření, naopak pro ně vzniknou mimořádná opatření. Budou omezeny návštěvy ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ministerstvo znovu zavede povinné testování zaměstnanců sociálních služeb i přijímaných pacientů.

Během tohoto týdne denní přírůstky nakažených v Česku postupně narůstaly. V pondělí přibylo 40 případů, v úterý 47, ve středu 51, ve čtvrtek 118 a v pátek 126.

Denní nárůst přes stovku zaznamenaly laboratoře naposledy ve čtvrtek. Před čtvrtkem byl takto velký nárůst naposledy před měsícem (18. května), kdy přibylo 111 nových případů. Předtím přírůstek překročil stovku 30. dubna. Vyplývá z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Laboratoře v pátek provedly 3 050 testů, zhruba o 1 000 méně než v předchozích dnech. Poměr nakažených k počtu testovaných tak stoupl na 4,13 procent, což je nejvyšší číslo od 4. dubna.

Podle epidemiologů má covid-19 jen lokální ohniska, vedle Karvinska a Frýdecko-Místecka je to i Praha. V metropoli se dosud nakazilo 2 397 lidí, nemoci zde podlehlo 99 pacientů.

V hlavním městě hygienici mimo jiné hledají kontakty primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), u něhož se nákaza potvrdila v úterý. V karanténě je celé vedení města a desítky dalších politiků, úředníků či hasičů, s nimiž se radní setkal.

Ministerstvo a hygienici budou vývoj počtu pozitivních případů v dalších dnech sledovat a vyhodnocovat. „Pokud by šlo o rostoucí trend, okamžitě přijmeme další nezbytná opatření. Děláme v tuto chvíli vše pro to, aby zůstala situace i nadále plošně pod kontrolou,“ sdělil Vojtěch.

V Praze koronavirus přežívá všude, Čižinský i Nacher jsou negativní

Aktuálně je v Česku 2 598 nemocných. U většiny nemocných má nemoc mírný průběh. Počet hospitalizovaných ale už více než týden stoupá. Zatímco 10. června bylo s covidem v nemocnicích 111 pacientů, ve čtvrtek 136, v sobotu jich je 140. 

V zemi se dosud celkem nakazilo 10 406 lidí. Zemřelých s nemocí covid-19 je 335. V pátek přibyl jen jeden vyléčený, dosud se tak z nemoci zotavilo 7 473 pacientů.

Od 1. července bude zrušena povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě. Nově budou mohou otevřené restaurace, bary a noční kluby i po jedenácté hodině večerní. Dále se zvyšuje kapacita lidí na hromadných akcích z 500 na 1 000. Podle rozhodnutí se povolují i veletrhy s maximální účastí do 5 tisíc lidí ve stejný čas. Pokud dojde ke zlepšení, tak od 1. září bude možné zvýšit limit pro maximální celkový počet lidí na hromadných akcích na 10 tisíc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue