Sídlo společnosti PPF v pražských Dejvicích | foto: ČTK

Do Česka nedorazily zaplacené roušky z Číny. Pomůže PPF

  • 797
Smlouva na pět milionů roušek, které měly do České republiky dorazit v pondělí, byla porušena, řekl v pořadu Partie televize Prima premiér Andrej Babiš. Česká firma je v Číně objednala a zaplatila, někdo ji ale podle něj podvedl. Další objednávka by podle ministra vnitra Jana Hamáčka měla dorazit do středy.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru uvedl, že jeho resort má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny.

Jedná o tom, aby v Česku byly do středy. Závazně má úřad objednán také milion testů na koronavirus, prvních 150 tisíc by jich podle Hamáčka mělo dorazit speciálem v nejbližších dnech.

Epidemie koronaviru

Roušky měly být podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k dispozici zejména pro ochranu potenciálně rizikových pacientů například v zařízeních sociálních služeb. Roušky měl dostat například personál, dále lidé poskytující domácí péči a terénní služby.

„Ministerstvo vnitra má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z ČLR. Jednáme s Travel Service o zajištění dopravy tak, aby náklad do ČR dorazil do středy,“ napsal na Twitteru Hamáček. Babiš v sobotu řekl, že se s Hamáčkem domluvil, že právě ministr vnitra si vezme nákup a spolupráci na starost vzhledem k jeho dobrým kontaktům do Číny.

Stát v sobotu uvolnil ze zásob Správy státních hmotných rezerv 10 tisíc respirátorů, které začne v neděli rozvážet. „V pondělí by měl stát dostat dalších 52 tisíc respirátorů tříd FFP2 a FFP3,“ řekl Babiš.

Se zdravotnickým materiálem pomůže i firma Petra Kellnera

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nabídla České republice darem 120 tun zdravotnických pomůcek. Uvedla to v nedělní tiskové zprávě. Už minulý týden přivezla PPF prostřednictvím biotechnologické firmy Sotio do ČR z USA 20 tisíc ochranných masek.

V Číně a ve Španělsku pak PPF skrze společnost Home Credit nakoupila a v pondělí bezplatně státu předá pomůcky v hodnotě 100 milionů korun. Jedná se o 1,8 milionu chirurgických masek, 1,7 milionu respirátorů N95 a testovací sady. Pomůcky budou podle PPF připraveny v pondělí večer k převozu do ČR, dopravu bude zajišťovat vláda.

Předseda vlády také zopakoval, že stát měl dříve objednávku na 190 tisíc respirátorů, ale mezitím jedna z evropských zemí zakázala vývoz. Připomněl také, že budou vypravena dvě letadla do Číny, jež by měla dovést 100 tisíc rychlotesterů. Airbus podle premiéra vyrazí do Číny v pondělí ráno, vrátí se v noci z úterý na středu.

Testy budou určeny pro rychlou diagnostiku lidí, kteří mají příznaky respiračního onemocnění a je u nich podezření na koronavirovou nákazu. Výsledky testů budou do 29 minut, uvedl Babiš.

Další pomoc nabídl také koncern Agrofert. Zdarma věnuje suroviny, které se používají k výrobě dezinfekčního roztoku podle receptury Světové zdravotnické organizace. Stát tak získá při výrobě až 500 tisíc litrů tohoto dezinfekčního roztoku. 

Také firma Adler Czech nabídla státu v nouzovém režimu svou výrobní kapacitu pro výrobu roušek v výrobních závodech pouze za náklady, bez nároku na jakýkoli zisk. Výrobní kapacita je až 2 miliony roušek denně.

Praha hlásí naprostý nedostatek roušek a respirátorů:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue