Lidé už si nechodí k lékařům jen popovídat. Pacientů v ordinacích ubylo

  • 187
Kvůli obavám z koronaviru chodí ke svým praktickým lékařům stále méně lidí než před epidemií. Lékaři si to však chválí. Říkají, že pacienti už si za nimi nechodí pouze popovídat, ale přicházejí, jen když opravdu mají nějaký problém. V ordinacích nadále platí povinnost nosit roušku, v čekárnách se navíc nesmí potkat více než tři pacienti.

Pacienti své praktické lékaře kvůli situaci kolem koronaviru začali vyhledávat jenom v případech, kdy je skutečně potřebují. „Teď je takový stav, který bych nazval přirozeným stavem. Prvotní stav, kdy závažně nemocní lidé odkládali návštěvu, už skončil,“ řekl iDNES.cz praktický lékař Martin Dudek.

Ordinace nejsou laboratoře. Rychlotestům se lékaři brání, nemají ochranu

„Lidé už se nebojí a chodí skutečně, když mají nějaký problém. Případně zavolají a domluvíme se,“ dodal. Zároveň upozorňuje, že před epidemií bylo zbytečných přibližně 50 až 70 procent návštěv praktického lékaře. Obecně tak platí, že pacienti už nechodí jen popovídat.

Dudek popisuje, že dříve fungoval systém „jdu kolem, tak se jdu zeptat“. „Což nám vadí, protože to jaksi odebírá čas u skutečně nemocných pacientů,“ míní lékař.

Jisté obavy z koronaviru nicméně stále pociťují někteří senioři. „Samozřejmě zejména u těch starších je znát nějaký strach a obava,“ upřesnil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Pacienti přicházejí, zveme je třeba na preventivní prohlídky a screeningové programy,“ dodal.

Přísná hygiena

V ordinacích i čekárnách samozřejmě nadále panují přísná hygienická opatření. „Pacienti nemůžou sedět ve větším počtu než v třech lidech, musí dodržovat bezpečnou vzdálenost dva metry,“ shrnul Šonka.

„Trváme na tom, aby pacient měl při vstupu do čekárny roušku a aby si vydezinfikoval ruce,“ doplnil.

Pozornost lékaři vzhledem k situaci věnují pacientům, kteří mají nějaké respirační obtíže. V takových případech je nutná předchozí konzultace. „Chceme, aby pacienti, kteří mají nějaké respirační onemocnění, nejdříve zavolali a teprve pak se domluvíme, v jakém režimu je ošetříme,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video