Zdravotníci začali očkovat proti covidu-19 klienty a zaměstnance v domově U Biřičky v Hradci Králové.(12. ledna 2021) | foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Česko je nejhorší v EU v počtu nakažených, ve světě druhé za Andorrou

  • 407
Česko je mezi zeměmi Evropské unie první v počtu nakažených na sto tisíc obyvatel. Počet nakažených od počátku epidemie v úterý překonal milion. Doposud se přes milionovou hranici přehouplo šest zemí EU.

Kromě Česka zaznamenalo více než milion nakažených od začátku epidemie pět dalších zemí EU, a to Francie, Španělsko, Itálie, Německo a Polsko. Ve světě je ČR v přepočtu na druhém místě za Andorrou (12 964 nakažených na sto tisíc obyvatel). 

Podle počtu zemřelých na sto tisíc obyvatel za celou dobu pandemie je Česká republika pátá (154 mrtvých na sto tisíc obyvatel) za San Marinem (197), Belgií (182), Slovinskem (170) a Británií (159).

„Epidemie nám stále stagnuje. Situace není dobrá. Nadále trvá komunitní šíření a vysoké počty nakažených znamenají vysoké riziko nákazy,“ uvedl Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu s tím, že zdravotnictví je v současné době na hraně. S převozem pacientů s covidem z přetížených nemocni bude nově pomáhat se svými vrtulníky Letecká služba Policie ČR.

Podle Hamáčka je v Česku 35 případů nákazy britskou mutací koronavirem. Uvedl, že se dá očekávat další růst takovýchto infikovaných. „Virus tady je, vzhledem k tomu, jakou má charakteristiku předpokládáme, že bude růst na síle.“

Ve světě je zatím 20 zemí, které mají přes milion nakažených. Nejvíce infikovaných hlásí Spojené státy (přes 27 milionů), následují Indie (10,8 milionu) a Brazílie (9,3 milionu). 

Celkem se ve světě podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo více než 103,8 milionu obyvatel, 2,25 milionu zemřelo a přes 57,6 milionu se uzdravilo.

Lidé budou do ČR cestovat podle evropského semaforu, vysvětlil Petříček:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video