Slovenská policie kontroluje v souvislosti s koronavirem auta na příjezdu z...

Slovenská policie kontroluje v souvislosti s koronavirem auta na příjezdu z Česka ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. (13. března 2020) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Slováci se vraceli přes Česko domů, někteří se cestou „ztratili“ v Praze

  • 195
Někteří Slováci při organizovaném návratu do vlasti přes Česko odmítli povinnou karanténu a „ztratili se“ v Praze. Novinářům to řekl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Podle něj zmíněný incident může ohrozit spolupráci s Českem, které pomáhá Slovensku při dopravě jeho občanů ze zahraničí.

„Staly se nám případy, jako nedávno v České republice, kdy někteří (slovenští) občané odmítli nastoupit do karantény, dokonce se ztratili v Praze. To hrozí diplomatickými problémy, možná nám česká strana neumožní takovou možnost repatriace,“ uvedl Klus. 

Česko například minulý týden letecky dopravilo do Prahy z Kanárských ostrovů nejen české občany, ale i Slováky a Slovince.

Klus dodal, že v souvislosti se zmíněnou kauzou slovenské úřady požádaly o pomoc slovenskou i českou policii. 

Podle Kluse slovenská diplomacie pomohla dosud s návratem 1 468 svých občanů. Většina z nich byla do země dopravena organizovaně. A právě v takovém případě musejí Slováci nastoupit do povinné karantény ve státních zařízeních. 

Tato skutečnost podle Kluse zpomaluje repatriaci lidí, protože nejprve musejí úřady vyčlenit příslušné ubytovací kapacity. Někteří Slováci si již stěžovali na nízkou kvalitu ubytování v karanténních centrech.

Ještě minulý týden tehdejší ministryně vnitra Denisa Saková řekla, že stovky Slováků nedodržely povinnou karanténu, kterou úřady nařídily pro některé skupiny občanů jako jedno z opatření proti šíření koronaviru. Provinilcům za to hrozí pokuta. Slováci, kteří se vrátí do vlasti individuálně, musejí nastoupit do dvoutýdenní domácí karantény.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video