Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejen covidem žily hygieny. Řešily žloutenku, svrab i kontroly restaurací

  12:56
Nejskloňovanějším slovem roku je covid-19. Krajské hygienické stanice po celé republice však řešily i jiné nemoci od černého kašle přes neštovice až po klíšťovou encefalitidu a žloutenku. A aby toho nebylo málo, hygienici se museli zabývat i dalšími záležitostmi, které jim ukládá zákon. Například posuzováním projektových dokumentací rekonstruovaných či nově stavěných staveb.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Letošní rok byl pro hygieniky zvlášť náročný, a to se týká všech krajů České republiky. Tento fakt přiznávají i samy krajské stanice.

„Naší práci se věnujeme tento rok až na samé hranici sebeobětování, či spíše za ní. Na rozdíl od ostatních složek integrovaného záchranného systému či zdravotnictví nebo sociálních služeb napracujeme na směny, protože nás není tolik a ani v běžném režimu by to nebylo potřeba. Nicméně nyní to znamená nepřetržitý provoz, pro drtivou většinu našich pracovníků v režimu 24/7, prakticky bez dovolených.

Během celého roku v podstatě nebylo období, v těch nejkrizovějších dnech ani týden, kdybych jako ředitel i s nápomocí profesionálních psychologů neřešil kolaps a vyčerpání či demotivace a žádosti o výpovědi našich pracovníků,“ popsal Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Z 98 pracovníku mu odešlo 8, z toho 5 v důchodovém věku, kteří by jinak za normálních podmínek pokračovali.

„A to je v podstatě malý zázrak a důkaz odpovědnosti i vztahu zaměstnanců ke své práci a regionu,“ dodal.

Od žloutenky až po svrab

Jenže nemoc covid-19 není jedinou chorobou, kterou se musely hygieny zabývat. Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje například řešila „stálici“ žloutenku, která postihuje játra. Její typ C zaznamenali tamní hygienici za prvních devět měsíců tohoto roku u 138 lidí. Hygienici řešili i salmonelózu, do října registrovali 442 případů. 

„Měli jsme i jiná onemocnění, naštěstí ne hromadné výskyty. Nějaké klíšťové meningoencefalitidy, legionelózy, samozřejmě salmonelózy a campylobakteriózy,“ poznamenala Lenka Šimůnková, ředitelka hygieny v Ústeckém kraji.

V Olomouckém kraji se zase zabývali průjmovými onemocněními, hepatitidou, neštovicemi či spalničkami. Tamní hygiena řešila v letošním roce také 42 případů klíšťové encefalitidy a 429 případů lymeské boreliózy. 

Nejen covid-19, hygiena musí řešit také žloutenku, černý kašel i svrab

Ve Středočeském kraji se hygienici do poloviny prosince potýkali s dalšími 8 908 případy hlášených infekčních onemocnění. Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se do konce listopadu zabývala kromě koronaviru více než 9 400 případy infekčních chorob. Nejčastějšími nemocemi byla chřipka, střevní infekce, salmonelóza, svrab a borelióza.

„V souvislosti s omezením volného pohybu, pobytu v kolektivech dětí poklesl celkově počet případů infekcí zapříčiněných primárně vzdušným přenosem. Případů planých neštovic v letošním roce bylo 1 357, v roce 2019 pak 5 208, případů černého kašle bylo letos prozatím jen 98, loni naopak 219,“ uvedla Petra Kubišová z právního oddělení Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje. V kraji se například letos objevil pouze jeden případ spalniček, loni hygienici naopak řešili 22 takových případů.

„Jiných nemocí podle hygieniků neubylo, a to ani infekčních, ani chorob z povolání. Nezměnil se ani rozsah zákonné kontroly nad pitnou vodou nebo množství předkládaných a posuzovaných projektových dokumentací či stížností a podnětů občanů,“ poznamenal Valenta. 

Nejen koronavirus

Redakce iDNES.cz oslovila všech čtrnáct krajských hygien, odpověděla jich část z nich. Většina zanechala e-mail bez odpovědi anebo zareagovala s tím, že mají v současnosti hodně práce. 

„Všichni, opravdu všichni, včetně ekonomického, provozního a právního oddělení dělají koronavirus,“ poznamenala Šimůnková. Přesto hygieny musely řešit i další agendu, kterou jim udává zákon o ochraně veřejného zdraví a s ním další související legislativa. 

Krajské hygienické stanice například posuzují projektové dokumentace, účastní se na kolaudací, zpracovávají závazná stanoviska ke stavbám,  vyjadřují se k žádostem předložených pro řízení podle stavebního zákona, posuzují provozní řády pro sběr a výkup odpadů, věnují se také podnětům od lidí k pracovním podmínkám nebo kontrole proočkovanosti proti chřipce

„I přes pandemii koronaviru musely být stoprocentně naplněny požadavky preventivního dozoru včetně stránky termínů, neboť zde je hygienická stanice jako správní úřad vázána ustanoveními správního řádu,“ Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví KHS kraje Vysočina. 

Hygieny tak vydávaly například závazná stanoviska k projektovým dokumentacím, prováděly kontroly v rámci stavebního řízení, kontrolovaly kvalitu pitné vody či vody na koupalištích. Zajímaly se také o restaurace, průběhy letních táborů či o jídelny ve školách. 

Tisíce rozhodnutí ročně

Jen pro představu jsou to další tisíce rozhodnutí ročně, které musely hygieny realizovat. To potvrzuje i Růžena Haliřová, ředitelka odboru protiepidemického KHS Olomouckého kraje. „Jen od 1. 9. do 31. 11. naše hygiena vydala 1 294 závazných stanovisek, stanovisek a vyjádření, 181 rozhodnutí a prošetřila 163 podnětů občanů, které se netýkaly problematiky covidu-19. V této části řešení agendy je zkušený odborně způsobilý pracovník KHS nezastupitelný, tedy nelze ho nahradit externí výpomocí z jiného úřadu,“ popsala Růžena Haliřová, ředitelka odboru protiepidemického KHS Olomouckého kraje.

V Česku je nedostatek hygieniků. Potřebujeme mladé, shodují se odborníci

Odbor hygieny v kraji například provedl 690 kontrol restaurací a udělil 35 pokut. V roce 2019 provedli takových kontrol 1 221.

Středočeská hygienická stanice uskutečnila ve školních jídelnách v letošním roce 233 kontrol. Zároveň hygienici zkontrolovali 107 mateřských škol, 39 základních škol a 5 kontrol na středních školách. V kraji provedli také 1 424 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. 

„Více než polovina z tohoto počtu byly kontroly se zjištěnými závadami. Za zjištěné závady bylo uloženo celkem 317 sankcí a uloženy pokuty v celkové výši 985 000 korun,“ uvedla mluvčí hygieny Dana Šalamunová. 

V Plzeňském kraji hygienici zkontrolovali celkem 779 kontrol provozoven stravovacích služeb. „Například v letním období proběhla kontrola 114 prodejních stánků s občerstvením, z toho byly ve 44 případech zjištěny závady v osobní a provozní hygieně a ve skladování potravin,“ uvedla za tamní hygienu Jitka Průchová.  

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  18:56

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Vliv Ruska v EU je prokazatelný, musíme být na pozoru, řekl Fiala po summitu

18. dubna 2024  9:38,  aktualizováno  18:53

Šéfové států a vlád Evropské unie si uvědomují, že vliv Ruska v Evropské unii je prokazatelný a že...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...