Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chytrá karanténa bude ještě chytřejší. Zcela nahradí plošnou blokádu země

  8:56aktualizováno  12:42
Projekt chytré karantény, který je v chodu již týden, vstoupí do druhé fáze s využitím dalších sledovacích mechanismů. I v případě další vlny epidemie tak umožní vyhnout se plošným omezením, jaká platila nyní, a cílit s větší přesností jen na ohniska, z nichž se nákaza šíří.

Další fázi chytré karantény představili na tiskové konferenci mimo jiné premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a jeho náměstek Roman Prymula.

Od 1. května je možné pomocí mobilů a platebních karet zmapovat pohyb nemocného. Systém tak pomáhá najít a kontaktovat i lidi, se kterými nakažený přišel do styku. Zapotřebí je však jeho souhlas. Nově se do chytré karantény zapojí mobilní aplikace eRouška a zavádí se sdílení polohy prostřednictvím portálu Mapy.cz. Vznikne i specializované call centrum. 

eRouška je už déle dostupná na mobilech s operačním systémem Android, tento týden se jí dočkali i uživatelé telefonů se systémem iOS. Od pondělí si ji na něj stáhlo už 180 tisíc lidí, řekl zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla . Na mapách.cz se provedlo přes 120 milionů vyhodnocení. „Budeme znát i zahraniční kontakty. Ale to ještě chvilku potrvá,“ upozornil.

„Podle mě jsme původní projekt zvládli, teď se připravuje projekt 2.0, eRouška, mapy.cz, připravuje se velké call centrum a tak dále,“ řekl premiér Babiš, který přiznal, že sám ještě nepodstoupil test na přítomnost koronaviru v těle.

„Já vím, že nás doma všichni kritizují, ale podle mě je důležité, co si o nás myslí ve světě,“ podotkl Babiš. „Je to komplexní projekt, kde je zapojená armáda, hygienické stanice, zdravotní ústavy, studenti a další. Je to velmi náročné a normálně by se připravoval léta,“ sdělil.

„Čerpáme zkušenosti ze všech zemí, které mají úspěchy. Dnes (ve čtvrtek) byla videokonference s premiérem Singapuru a Austrálie, Singapur měl koncem března desítky nakažených a pak mu to skočilo na 1 500. Bylo důležité je slyšet, protože řekli, že u nich byly děti ‚v pohodě‘. Mají na přenos viru na děti úplně jiný názor, než mají virologové a epidemiologové například v Německu,“ přiblížil Babiš situaci ve světě.

„Je důležité, aby tento projekt byl připraven i proto, kdyby přišla nějaká druhá vlna. Chceme propojovat odborníky mezi sebou, aby nedošlo k nedorozuměním, jako tomu bylo například s vakcínou,“ dodal premiér.

Koronavirus tady zůstane

Vojtěch zdůraznil, že „koronavirus tady je a bude nejspíš i v budoucnu“. „Nyní měníme strategii oproti předchozím týdnům, kdy šlo o ostrá, plošná opatření. Tu první vlnu jsme zvládli a teď je potřeba se připravit na druhou, mít chytré nástroje, jako je právě chytrá karanténa tak, aby ta strategie byla chytřejší a účinnější,“ sdělil. 

Udržet omezení má speciální zákon. Babiš připustil i delší nouzový stav

„Potřeba je hlavně rychlost. Víme, že začíná s několika pacienty, a pokud se nic neudělá, tak se rychle šíří, proto je třeba rychle reagovat a mít k tomu efektivní nástroje, jako je chytrá karanténa – mapovat celou situaci tak, abychom ji mohli zvládnout, abychom mohli zvládnout ohniska nákazy, jako je například Domažlicko. Už nemáme ten plošný problém naštěstí, ale ta ohniska,“ pokračoval šéf resortu zdravotnictví.

Vojtěch se přimluvil za to, že je zapotřebí propagovat chytrou karanténu, aby ji využívalo co nejvíce lidí.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Prymula zdůraznil potřebu nosit dál roušky. „Je zajímavé argumentovat Německem, kde dlouho roušky nikdo neměl a co se osvědčily u nás, tak je zavedli. A teď si máme brát příklad z nich, tomu nerozumím. Teď rozvolňujeme řadu plošných opatření, nikdo nechce, aby někdo v lese chodil v roušce, ale aby to mělo smysl,“ prohlásil.

„Ve velkých městech dochází k nárůstu, letecké společnosti, (německá) Lufthansa navrhuje například roušky po celou cestu mezikontinentálního letu,“ podotkl.

Podle Vojtěcha stále platí orientační termín v polovině června, kdy by se mělo nošení lehce uvolnit.

Kapacita 15 tisíc vyšetření

Národní koordinátor testování Marián Hajdúch řekl, že se podařilo nastavit kapacitu vyšetření na zhruba 15 tisíc za den. Kapacita pro testování je zatím dostatečná. Prymula doplnil, že plán je na podzim mít až 30 tisíc testů denně.

Během karantény Litovle, která trvala zhruba dva týdny, reprodukční číslo bylo kolem pěti, tedy každý nemocný nakazil zhruba pět dalších. Karanténa byla tedy podle něj správné řešení ve správný čas. „Ten problém se dokázal vyřešit během 14 dnů a dokazuje to, jak se dá pandemie řešit, řekl Hajdúch.

„Musíme udržet reprodukční číslo pod jedna, kde teď je,“ řekl Prymula. Nakažený tak infikuje maximálně jednoho dalšího člověka.

„Nepůjdeme cestou plošných opatření, ale budeme hledat lokální ohniska, která jsou teď ve velkých městech a jsou také v pohraničních oblastech, hlavně s Německem na Chebsku,“ avizoval Prymula definitivní konec ochromení chodu celé republiky.

„Snažíme se také diagnostikovat epidemii v rodinných kontaktech, protože data ukazují, že se přenos v rodině velmi často děje. Chceme odebírat i potenciální rizikové lidi, nejen ty, kteří mají nějaké příznaky,“ upozornil také náměstek.

Chytrá karanténa není jen vzpomínková mapa

Prymula upozornil, že systém chytré karantény nelze zaměňovat. „Když se podíváme, co si národ o chytré karanténě myslí, tak je to spíš synonymum pro vzpomínkovou mapu, ale tak to není,“ řekl s tím, že je to jen její malá součást. Upozornil, že projekt „není otázkou několika dnů či týdnů, ale delšího času“. „Už dnes to ale nese ovoce a máme první online data,“ řekl.

Návštěvy domovů pro seniory mají být možné od 25. května, řekl Vojtěch

Vzpomínkových map byla vytvořena již více než stovka. Hlavní hygienička Jarmila Rážová doplnila, že epidemiolog pak podle rozhovoru s nakaženým určuje, jestli to byl styk významný a další detaily. „Což teď tak složité není, vzhledem k omezení pohybu, ale po rozvolnění opatření to bude daleko složitější práce a ještě důležitější,“ podotkla.

Rážová řekla, že chytrá karanténa by se pomohla používat nejen během covidu, ale i při šíření dalších infekcí.

Plukovník Petr Šnajdárek popsal úlohu armády v chytré karanténě jako „projektového manažera“. „Investovali jsme zkušenosti, personál, prostředky. Nebourali jsme žádné zavedené zavedené postupy, ale snažili jsme se všechny propojit – ústavy, ministerstva, atd,“ sdělil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...