ilustrační snímek | foto: Reuters

Řecko zpřísňuje opatření. Češi budou muset mít negativní test na covid

  • 506
Od 17. srpna budou smět lidé z několika evropských zemí, včetně České republiky, do Řecka jen s negativním testem na koronavirus. Test bude muset být starý maximálně 72 hodin. „Je to tvrdá rána,“ reagoval místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež na zpřísnění podmínek pro cesty Čechů do Řecka.

„Cena testů je pro čtyřčlennou rodinu bezmála osm tisíc korun, což si nebude moci spousta lidí dovolit,“ uvědomuje si Jan Papež. Turisté, kteří nepojedou kvůli povinnému testu na covid do Řecka, nemají nárok na bezplatné storno, uvedla asociace.

Každá kancelář bude řešit vzniklé komplikace po svém, Papež však upozorňuje, že kanceláře mají své závazky vůči hoteliérům a leteckým společnostem. Pokud by opatření trvala až do konce sezony, dotkne se to podle Papeže až 30 tisíc lidí.

„Pro cestovní kanceláře je to velmi komplikovaná záležitost. Řecko je v této sezoně u leteckých zájezdů destinací číslo jedna. Byla to jedna z mála alternativ, kam mohli lidé letět k moři letadlem,“ posteskl si Papež.

Opatření se dále dotkne cestujících ze Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska. Negativní test budou v Řecku požadovat také od všech, kdo do země vstoupí přes pozemní hranice, včetně řeckých občanů.

Omezení veřejných akcí a otevírací doby barů

Řecká vláda rovněž omezí veřejné akce, například koncerty, na nichž publikum nesedí. Vláda přistoupila k novým opatřením poté, co v neděli v Řecku zaznamenali nejvyšší denní nárůst případů nákazy koronavirem od počátku pandemie; v zemi se potvrdilo 203 případů.

Už od úterka a zatím do 23. srpna bude platit také omezení otevírací doby pro restaurace a bary v některých regionech: zavřeno od půlnoci do sedmi ráno budou muset mít mimo jiné na Krétě, v kraji Východní Makedonie a Thrákie, v Soluni, na Chalkidiki, Korfu, Santorini, Rhodosu, Zakynthosu či Kosu. 

Řecko je jednou z nejoblíbenějších destinací, kam Češi s cestovními kancelářemi vyrážejí. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 407 000 Čechů. Letos se tam s tuzemskými cestovními kancelářemi podle jednatele CK Travel Family Ivana Lackoviče mělo dostat mezi 35 až 40 procenty lidí ve srovnání s loňskem.

Podle místních médií budou muset mít test PCR na covid-19 také všichni, včetně řeckých občanů, kdo do země vstoupí přes pozemní hraniční přechod s Bulharskem Promachonas. I toto opatření bude platit od 17. srpna.

Celkem se dosud v desetimilionovém Řecku potvrdilo podle nedělních údajů
5 624 případů nákazy koronavirem, z toho 1 166 od počátku srpna. Poslední čtyři dny (do neděle) hlásily tamní úřady každý den nárůst přes 150 případů nákazy. V souvislosti s covidem-19 zemřelo v Řecku 212 lidí.

8. května 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video