Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | foto: Profimedia.cz

Vláda se chystá rozdat miliony roušek a respirátorů, řekl Babiš v Impulsu

  • 771
Podle premiéra Andreje Babiše nastal čas, aby stát plošně distribuoval roušky a respirátory. „Chtěli bychom je lidem rozeslat prostřednictvím České pošty, k dispozici je 12 milionů respirátorů třídy FFP2 a desítky milionů roušek,“ řekl ve čtvrtek na Rádiu Impuls. Dostat by se měly hlavně k seniorům. Návrh hodlá Babiš prodiskutovat na pondělním jednání vlády.

„Máme dostatečné zásoby roušek i respirátorů a myslím, že senioři by měli od nás dostat ty respirátory dvojky (třídy FFP2 - pozn. red.). Co se týče roušek, těch máme až 75 milionů, tam by bylo nutné to dobře promyslet, byla by to otázka dohody,“ sdělil premiér.

Podotkl, že by to bezpochyby byla velice náročná akce. Roušky k dispozici by rád viděl i ve volebních místnostech. Možnou plošnou distribuci ochranných prostředků premiér zmiňoval už v době jarního vrcholu koronavirové epidemie. Nyní Babiš řekl, že v současné situaci je to potřeba. „Hlavně respirátory jsou pro ty starší lidi důležité, rouškou lidé chrání hlavně ostatní kolem sebe,“ dodal.

Koaliční partner Babišova hnutí ANO pravděpodobně nebude proti návrhu, jak vyplývá z vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka. „Ministerstvo vnitra zajistilo 70 milionů roušek. Jsme připraveni je kdykoliv distribuovat podle pokynů vlády,“ napsal šéf resortu portálu iDNES.cz.

Premiér ve středu uvedl, že sám nosí respirátor FFP2, díky čemuž nemusí do karantény po kontaktu s nakaženou hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. „Už patřím do ohrožené skupiny, takže na sebe dávám pozor,“ řekl ve čtvrtek na Impulsu.

O distribuci roušek pro rizikové skupiny mluvil už ve středu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„To by byl výdaj, proti kterému bych neřekl ani slovo. Protože by to bylo něco, co by je ochránilo a dostali by to od státu, nebo vlastně od celé společnosti,“ řekl v rozhovoru pro Radio Impuls. Tuto variantu by volil místo jednorázového finančního příspěvku 5 000 korun pro seniory, který schválila vláda.

Souhlasíte s plošnou distribucí roušek a respirátorů lidem ze státních skladů?

celkem hlasů: 4113
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 10. září 2020. Anketa je uzavřena.

Česko zaznamenalo nový rekordní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19, ve středu přibylo 650 nakažených. Máme má tak nejvyšší tempo nákazy ze sousedních zemí. Přesto Babiš uvedl, že nemá zprávy, že by se okolní státy chtěly před Českem uzavřít.

Čísla podle něj stoupají všude v Evropě. „Ale epidemiologové v rámci Evropské unie by měli spolu mluvit, to teď nedělají,“ postěžoval si Babiš na horší koordinaci.

Žádných pět tisíc, důchodcům bych rozdal roušky, míní Kalousek

Rostoucí počty v Česku ho aktuálně neznepokojují. „Nechceme ničit ekonomiku ani společenský život, přesto jsme kritizováni za opatření, za navýšení dluhu. Musíme najít nějakou rovnováhu,“ řekl.

Podle Babiše epidemiologové v pátek vydají další semafor, takže se dá předpokládat, že přijdou s nějakými novými opatřeními. „Také jsem řešil s ministry školství a zdravotnictví, že by epidemiologové měli mít jednotný názor na opatření ve školách,“ uvedl premiér.

28. srpna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video