ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Počet nakažených v Česku přesáhl 17 tisíc, pondělní nárůst opět přes 200

  • 338
Počet případů nemoci covid-19 v Česku od počátku epidemie přesáhl číslo 17 tisíc. Pondělní denní nárůst byl po víkendovém poklesu opět nad dvě stovky - přesně 210. Aktuálně nemocných je nyní 4 915, nejvíc od počátku nákazy na začátku března.

Počet potvrzených případů od startu epidemie dosáhl celkového čísla 17 008.  Předchozí hranici 16 000 nakažených překonala ČR ve čtvrtek 30. července.

S covidem dosud zemřelo 386 lidí a 11 708 se vyléčilo. Pro odborníky je klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. Podle posledních údajů se s koronavirem nyní léčí v nemocnicích 94 pacientů, z toho 19 bylo v těžkém stavu.

Nejpostiženějším okresem v republice je momentálně Frýdecko-Místecko, kde připadá na 100 000 obyvatel 47 pozitivních případů za posledních sedm dní. Víc než čtyři desítky nových nakažených v přepočtu na na 100 000 obyvatel má ještě Prachaticko.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí poprvé představilo takzvaný semafor, tedy mapu okresů podle epidemické situace. Devět okresů spadá do prvního zeleného stupně - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ, Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy jsou bílé, tedy bez rizika.

Detailní statistiky o koronaviru jsou tajné kvůli podivné výjimce v zákoně

V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě. Tamní hygienické stanice mají podle pokynů ministerstva zvážit doporučení použití ochranných prostředků a dezinfekce, aktivovat informační linky, posílit odběrová místa a laboratoře; nemocnice mohou omezit návštěvy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video