Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku je 464 nakažených koronavirem, za den přibylo 81 nových případů

  8:29aktualizováno  9:57
Počet nakažených lidí v Česku vzrostl o dalších 81. Celkem je v zemi 464 pozitivních pacientů, uvedl ministr zdravotnictví Adama Vojtěch. V Jihomoravském kraji je 35 potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti úterý je to nárůst o sedm případů. Jeden nový případ hlásí i Vysočina. Podle hygieniků jsou nakažení z různých krajských oblastí.

„K dnešnímu ránu je 464 pozitivních pacientů, to je v porovnání se včerejšími daty o 81 potvrzených více,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém Twitteru. Doplnil, že v Česku se testuje stále více. 

Nejvíce nakažených je stále v Praze, následuje Středočeský a Olomoucký kraj. Nejméně případů je v Libereckém kraji, kde testy dosud prokázaly nákazu u čtyř lidí.

Epidemie koronaviru

Místem nákazy je pro 48 procent infikovaných zahraničí, zejména Itálie. Nákazu si ale lidé „přivezli“ i z Rakouska, Německa, USA, Belgie, Irska, Španělska, Británie, Egypta, Francie, Izraele, Švýcarska a Maďarska. Dalších 51 procent infikovaných se nakazilo v Česku.

Z hlediska věku je největší počet případů u lidí od 25 do 34 let (87), nejméně u dětí do 14 let a mladých do 24 let (shodně po 31 případech). Mužů se nakazilo více než žen.

V Jihomoravském kraji je 35 potvrzených případů nákazy koronavirem. Nakažení jsou například z Brněnska, Blanenska, Hodonínska, Znojemska nebo Břeclavska, kde se nakazili dva lékaři z břeclavské nemocnice, vyplývá to ze stránek ministerstva zdravotnictví. 

Věková kategorie je různá, onemocnění má například člověk s ročníkem narození 1999, ale i pacientka s ročníkem narození 1935. Část lidí se nakazila v zahraničí jako například v Itálii, Španělsku, Německu nebo USA, někteří se ale nakazili od nemocných v České republice.

Jihomoravský kraj má čtvrtý nejvyšší počet nakažených mezi kraji. Nejvíce je jich v Praze, a to k dnešnímu ránu 154, následuje Středočeský kraj s 48 případy a Olomoucký kraj s 38 nakaženými. Nejméně případů je zatím v Libereckém kraji, a to čtyři. V České republice bylo k dnešnímu ránu přes 430 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Vysočina hlásí devátý případ

Na Vysočině je potvrzený devátý případ nemoci Covid-19, výsledky testů se hygienici dozvěděli v úterý ve 22:00. Muž ročník 1978 lyžoval v Rakousku společně s rodinou a přáteli, řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Muž se léčí doma. „Další kontakty se budou ještě vyhledávat, všichni budou v domácí karanténě,“řekla Dvořáková.

V úterý odebrali zdravotníci na Vysočině vzorky na koronavirus 73 lidem, mezi nimi i 41 lidem v Kynicích na Havlíčkobrodsku, kde se zatím nakazilo šest lidí. Další dva pacienti jsou ze Žďárska. 

Kynice, obec s 90 obyvateli, je od pondělí v karanténě. Nemoc se tam mohla rozšířit na oslavě MDŽ 7. března. Výsledky zatím ještě nejsou. „Vozí se to večer a v laboratoři to trvá 24 hodin i déle,“ řekla Dvořáková.

V Moravskoslezském kraji je 34 lidí s onemocněním COVID-19. Nejvíce nemocných je na Frýdecko-Místecku, celkem 17 nemocných . Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách Krajské hygienické stanice Ostrava.

Na Frýdecko-Místecku si dva lidén onemocnění přivezli ze zahraničí. Zbývající se nakazili takzvanou komunitní cestou. Nebyli nikde v zahraničí. V úterý se objevil první případ na Opavsku. Nemoc se projevila u muže, který od prosince pracoval v italském hotelu a domů se vrátil počátkem března.

Jediným regionem v Moravskoslezském kraji, kde není ani jeden nakažený, tak zůstává Bruntálsko. V Ostravě jich je osm, tři jsou na Karvinsku a čtyři na Novojičínsku.

Ve Středočeském kraji je 48 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, od úterý jich tak přibylo 15. Jde o zatím největší denní nárůst ve středních Čechách od vypuknutí epidemie. Testováno bylo 759 lidí, řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Víc potvrzených případů než ve Středočeském kraji je jen v Praze.

V domácí karanténě nařízené hygieniky je v kraji 61 lidí, další jsou v karanténě na základě nařízení jejich praktických lékařů, tyto lidi ale hygienici neevidují.

Kvůli koronaviru zastaví výrobu automobilka Škoda Auto, výrobní linky se kromě hlavního výrobního závodu večer zastaví také ve Vrchlabí a Kvasinách. Znovu by se na svá pracoviště měli zaměstnanci vrátit v pondělí 6. dubna ráno.

V Česku jsou v karanténě jednotlivé obce

Většina středočeských měst v souvislosti s šířením nemoci COVID-19 uzavřela školky, v úterý se k nim přidalo i Kladno. Naopak v Mladé Boleslavi fungují. V některých městech, například Berouně, v Benešově i v Kladně, jsou vyčleněny školky určené jen pro děti zdravotníků, policistů a podobně.

V celém Olomouckém kraji bylo dosud provedeno odběrů na nákazu koronavirem u 383 lidí, což je oproti pondělním údajům rozdíl pouze 15 osob. V kraji tak stále zůstává 38 potvrzených případů onemocnění. V pondělí byla uzavřena kvůli šíření koronaviru oblast Litovle, Uničova a dalších 19 obcí, což zahrnuje zhruba 24 000 obyvatel.

„Odběry biologického materiálu na test Covid-19 byly provedeny celkem u 383 osob. Testy, které doposud proběhly, byly v 38 případech pozitivní,“ uvedli hygienici.

Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Královéhradeckém kraji opět vzrostl. K dnešní 9:00 krajští hygienici evidují 14 případů, o dva více než v úterý odpoledne, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. Nikdo z nakažených nemusel být hospitalizován, průběh nemoci je mírný.

Dva noví pacienti jsou dcery, ročník narození 2010 a 2013, v úterý hlášeného desátého potvrzeného případu, kterým je žena narozená roku 1977. Všichni tři žijí ve společné domácnosti na Hradecku, kde jsou v domácí izolaci. Nedávno se vrátili z Rakouska. „Sdílely plošně vyhlášenou karanténu, zdravotní stav je dobrý, bez hospitalizace,“ uvedla Krejčí.

Prvním nakaženým v Královéhradeckém kraji byl Američan, který trvale žije v Praze, ale v domácí karanténě je v hradeckém kraji. Jeho případ byl potvrzen v pondělí 9. března.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...