ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Včera přibylo 241 případů covidu, nejvyšší pondělní nárůst od půlky července

  • 452
Denní počty nakažených covidem-19 v poslední době v mezitýdenním porovnání střídavě stoupají a klesají. Pondělí znamenalo 241 nových případů, to je o 33 více než před týdnem a nejvyšší pondělní úhrn od půlky července. Zvýšila se i hodnota incidence ke 13, reprodukční číslo R zůstává těsně nad 1. Očkovat se nechalo 26 788 lidí.

Po několika dnech poklesu v pondělí mírně vzrostl počet hospitalizovaných s covidem-19. Momentálně je s ním v nemocnicích 53 lidí, z toho osm ve vážném stavu. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizací o 14, pacientů v těžkém stavu je o třetinu nižší.

Návod pro rodiče: Co čeká děti na začátku školy a jak na očkování

Nejvíce se nemoc v posledních dnech šíří v Praze, kde na 100 000 obyvatel připadá za poslední týden 28 nově odhalených případů infekce. Následuje Středočeský kraj s 16 případy a Jihočeský s 15 případy. Naopak nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na 100 000 obyvatel tam připadá pět nových případů za poslední týden.

Reprodukční číslo se šestý den v řadě drží nad hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zrychluje. Pro úterý kleslo z pondělních 1,06 na 1,05.

Zdravotníci v pondělí podali 26 788 dávek očkování proti covidu, zatímco o týden dříve téměř 46 900. Celkový počet aplikovaných dávek od začátku vakcinace přesáhl 11,45 milionu. Ukončené očkování má v Česku více než 5,71 milionu lidí

Laboratoře otestovaly v pondělí podle předběžných údajů přes 73 300 vzorků na přítomnost koronaviru. O týden dříve bylo testů skoro 98 000.

Tenisky lidi k očkování nepřitáhly. Začíná proto kampaň Pojďte to dotáhnout

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 404 lidí s prokázanou nákazou zemřelo. V srpnu do statistik přibylo zatím 26 úmrtí.

Třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 se budou lidé moci očkovat od 20. září, nejméně osm měsíců po své poslední dávce. Pokračovat v přeočkovávání se bude i příští rok, řekl po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Třetí očkování proti covidu mohou lidé dostat osm měsíců po druhém

„Od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, nejčastěji SMS, že mohou tuto možnost využít. Buď u svého praktického lékaře, nebo rezervací v systému na některém z očkovacích míst,“ uvedl ministr. Dodal, že očkování je i nadále dobrovolné.

Celkem už dostalo v ČR obě dávky očkování podle dostupných dat více než 5,69 milionu lidí, od července se očkují i děti nad 12 let. Proočkovanost v různých regionech se liší. „Postupně vnímáme na mapě, že situace se postupně lepší i v příhraničních regionech,“ dodal. Do terénu už podle něj vyjelo 46 mobilních očkovacích týmů.

Vláda také schválila, že od září se budou nejméně jednou týdně testovat zaměstnanci a klienti sociálních služeb, kteří nejsou očkovaní či neprodělali v poslední době onemocnění covid-19.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video