O nákaze v Praze jednala bezpečnostní rada. Používejte eRoušku, vyzval Hřib

  • 683
Situace kolem koronaviru je v Praze nejhorší z celého Česka, od pátku je hlavní město na mapě regionů podle rizika nákazy na nejhorším červeném stupni. V neděli kvůli tomu zasedla Bezpečnostní rada města. Primátor Zdeněk Hřib po jednání vyzval lidi ke stažení aplikace eRouška. Také navrhne, aby měla Praha zástupce v Ústředním krizovém štábu.

Hřib v neděli apeloval na občany především k dodržování hygienických pravidel a takzvaných tří R - roušek, rozestupů a mytí rukou. „Plánujeme rozsáhlou informační kampaň, cílenou na více zasažené skupiny, například seniory či mladé lidi,“ řekl také s tím, že eRoušku by mohla propagovat další aplikace Lítačka, na kterou se nahrávají kupóny do MHD.

Vláda obnoví Ústřední krizový štáb. Hrozí vypnutí ekonomiky, burcoval Pirát

Primátor rovněž sdělil, že chce mít zástupce hlavního města v Ústředním krizovém štábu, který obnoví svou funkci. „Oslovím vicepremiéra (Jana Hamáčka - pozn. red.), abych já, nebo můj náměstek Petr Hlubuček jsme byli přizváni do tohoto týmu,“ řekl Hřib.

Slíbil také brzkou realizaci návrhu na uvolnění respirátorů pro pražské učitele. „Měl by jít v pondělí na vládu. Jak už bylo řečeno, deset respirátorů pro každého z 43 500 učitelů na školách,“ uvedl primátor. Odbor školství rozešle všem školám pokyny, jak se chovat. „Nejde o opatření, které by mělo někoho výrazně omezovat,“ uvedl primátor.

Lůžková kapacita v nemocnicích je podle něj nyní dostatečná, ale v polovině října by mohla být naplněna. Zároveň je důležité, aby byl v nemocnicích dostatečný počet zdravotníků, řekl.

Nárůst nově potvrzených případů roste strmě celorepublikově, vedle vyhlášení dalších opatření vedl také k rozhodnutí obnovit v pondělí Ústřední krizový štáb. Vyhlášení nouzového stavu jako na jaře ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zatím nebude navrhovat. Premiér Andrej Babiš však chce k situaci v pondělí večer vystoupit s televizním projevem.

Praha zčervenala. Zákazy návštěv, VŠ distančně, roušky na venkovních akcích

V Praze přibylo za uplynulých 24 hodin 162 potvrzených případů koronaviru, předtím 168. Tento týden je to nejméně, víkendové přírůstky jsou proti pátečním 338 případům poloviční. O víkendu se ale zpravidla méně testuje.

Od začátku epidemie se v hlavním městě nakazilo dohromady 9 002 lidí. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice. Situace v hlavním městě se výrazně zhoršuje od minulého týdne, od pátku je Praha na nejhorším červeném stupni na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19.

Z technických důvodů hygienici o tomto víkendu neuvádějí žádná jiná aktuální data týkající se například počtu vyléčených a zemřelých. K pátečnímu večeru registrovali v metropoli od března celkem 5 142 vyléčených, 117 lidí s covidem-19 dosud zemřelo.

Hlavní důvody k zařazení Prahy do nejvyššího stupně je extrémně rostoucí průměrný denní záchyt nemoci a vysoký počet nově diagnostikovaných spojený s komunitním přenosem. Roste i počet lidí v nemocnicích a případů z rizikových skupin obyvatel.

V Praze od pátečních 18:00 platí zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních. Od pondělí pak budou v metropoli povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí a na vysokých školách zavedena distanční výuka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video