Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Česku je osm případů nákazy koronavirem, potvrdil ministr

  15:54aktualizováno  20:51
Středeční testy prokázaly v Česku další tři pozitivní případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř. Celkem je v zemi už osm nemocných, potvrdil ve středu večer na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Státní laboratoř ve středu přezkoumala výsledky testu provedeného soukromou laboratoří, na kterou se obrátila matka dvou dětí z Prahy 6. Vyšetření soukromých laboratoří však není podle ministra správné.

Soukromý test matky školáků z Prahy odhalil koronavirus, uznal epidemiolog

„Tato zařízení musejí mít certifikaci. Způsob jejich vyšetření neodpovídá obvyklým zdravotnickým standardům, odběry by měly být prováděny v certifikovaných laboratořích,“ řekl ministr Vojtěch.

„Nyní probíhají další vyšetření, o jejich výsledcích budeme informovat do čtvrtečního rána,“ dodal.

Ministr na tiskové konferenci zopakoval, že dva nové případy pocházejí z okolí nakažené ženy z Děčína. „Je to rodinný příslušník již potvrzené nakažené pacientky, o níž jsme informovali v pondělí, a dítě z této rodiny, takže dva kontakty, které jsou pozitivní,“ řekl.

„Oba byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii,“ uvedla ve středu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

„Celá rodina bude na přání Infekční kliniky Na Bulovce hospitalizována na infekčním oddělení v Ústí,“ řekl primář infekce ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Epidemie nového koronaviru

„V současné době bychom rádi informovali, že jedna zdravotní sestra infekčního oddělení, která pracovala v první linii a účastnila se v minulém týdnu příjmu dvaceti nemocných včetně dvou s prokázanou infekcí koronavirem, byla přijata na naše oddělení se známkami vyčerpání a lehkého nachlazení. Z důvodu předběžné opatrnosti je v izolaci a podrobuje se předběžným opatřením,“ řekl primář Dlouhý.

Třetí potvrzený vzorek ženy z Prahy 6 testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu.

„Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře,“ dodala Štěpányová. 

„V naší oficiální laboratoři se nákaza ještě nepotvrdila, to by mělo být později večer. My jsme pouze potvrdili, že ta soukromá laboratoř analyzovala materiál, ve kterém byla pozitivní DNA, zatím je to na půl cesty,“ uvedl pro iDNES.cz epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Žena údajně nepobývala v sereroitalských regionech, které úřady dříve označily za rizikové, tedy Lombardii, Piemontu, Benátsku (Veneto) ani Emilia-Romanga, ale v sousedním Trentinu. Když telefonovala na infolinku Státního zdravotního ústavu, nebylo proto rozhodnuto o tom, že by bylo třeba ji testovat.

Vyhledala tedy soukromou laboratoř. Podle dopoledního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude nutné prověřit, jakého lékaře kontaktovala a jaké informace jí podal. Označil také za chybu, že žena ani lékař nekontaktovali přímo hygieniky.

Testu se už podrobili také příbuzní ženy, se kterými přišla do styku. Její dvě děti chodily v pondělí a v úterý do školy. Základní škola Antonína Čermáka v Praze-Bubenči proto žáky první a třetí třídy poslala do domácí karantény, po dohodě s hygieniky pro ostatní výuka pokračovala. Celá škola a školka ve stejném areálu má ve čtvrtek ředitelské volno, další opatření podle ředitele Petra Karvánka přijme podle výsledku testů.

Čtveřice nakažených je z Ústecka

Dvojice z Děčína jsou příbuzní ženy, u níž se nákaza potvrdila už dříve. Nakazila se v Itálii, po návratu v pátek měla horečku, zimnici, bolesti svalů a kloubů a kašel. Byla ve stejném hotelu jako muž z Děčína.

U něj se nákaza potvrdila jako prvního v neděli, je hospitalizovaný v Praze. V Ústeckém kraji tak už byly prokázány čtyři nákazy. Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) tam testovali lékaři na koronavirus 41 lidí. Z toho bylo 29 testů negativních, na osm výsledků se čeká.

V Česku je zatím potvrzených osm případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Ve středu přibyli další dva lidé z Děčína a žena z Prahy 6.

Ve světě je novým typem koronaviru nakaženo téměř 91 000 lidí, 3 110 lidí nemoci podlehlo, uvedla v úterý Světová zdravotnická organizace. V Evropě je nejvíce zasaženou zemí Itálie.

Koronavirus v Česku

  • 27. ledna - V médiích se objevily první informace s podezřeními na koronavirus u pacienta, který se vrátil z Číny. Testy v kroměřížské nemocnici byly ale negativní. V následujících týdnech se objevila i další podezření, až do konce února ale byly testy u všech lidí negativní.
  • 28. února - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) informoval, že v České republice bylo dosud testováno 170 lidí a všechny výsledky byly negativní. Tři stovky lidí byly v domácí karanténě, kterou nařídily krajské hygienické stanice.
  • 1. března - Testy v ČR odhalily první tři případy nákazy novým typem koronaviru. Všichni tři nakažení přicestovali z Itálie. Jedním byl učitel z Vysoké školy zemědělské, který pobýval na konferenci na univerzitě v Udine, druhý muž z Děčína, který byl s rodinou na lyžařské dovolené v italské oblasti Benátsko. Třetím případem je mladá Američanka, která studuje v Miláně a přijela do Prahy na výlet.
  • 2. března - Pozitivní test měla třiapadesátiletá žena v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Byla v Itálii ve stejném hotelu jako muž z Děčína.
  • 3. března - Nákaza novým typem koronaviru se potvrdila u spolucestující americké studentky, která pochází z Ekvádoru. První test byl u ní negativní, onemocnění potvrdil až opakovaný test.
  • 4. března - Testy prokázaly další tři pozitivní případy nákazy novým typem koronaviru. Jedná se o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř (později byl vzorek testován i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu). Celkem je v Česku už osm nemocných.
  • K středečnímu ránu bylo podle ministra Vojtěcha testováno 340 lidí.

3. března 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Nejdražší úleva na světě. V San Francisku otevřeli záchodky za 40 milionů

23. dubna 2024  9:43

Radnice v americkém San Francisku slavnostně otevřela veřejné toalety v přepočtu za 40 milionů...

VIDEO: V Malajsii se srazily dva vojenské vrtulníky, nehodu nikdo nepřežil

23. dubna 2024  9:38

Deset mrtvých si vyžádala srážka dvou vojenských vrtulníků v Malajsii. Vrtulníky se srazily ve...

D6 poblíž letiště uzavřela hromadná nehoda. Srazilo se šest aut a autobus

23. dubna 2024  9:09,  aktualizováno  9:36

Hromadná nehoda sedmi vozů na okraji Prahy uzavřela dálnici D6. Na 0,5. kilometru se srazilo šest...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...