Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko má 19 nakažených včetně kojence. Stát nařídil povinnou karanténu

  9:45aktualizováno  7. března 12:30
Testy prokázaly v České republice nákazu koronavirem u dalších sedmi lidí. Celkem jich je nyní devatenáct. Vláda po jednání s kraji rozhodla, že kdo se od soboty vrátí z Itálie, musí to oznámit bez osobního kontaktu svému lékaři, který nařídí povinnou dvoutýdenní karanténu. V sobotu opatření zmírnila, karanténa se nebude týkat řidičů kamionů, zdravotní služby a pilotů.

Žádný z pacientů nemá závažný průběh onemocnění, řekl na večerní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vojtěch.

Na večerní tiskové konferenci pořádané ministerstvem zdravotnictví ministr Adam Vojtěch oznámil, že tři lidé, u nichž byl virus detekován, jsou v současné době v domácím léčení. „Osm pacientů se léčí na pražské Bulovce, sedm v ústecké nemocnici,“ dodal.

„Jedním z nakažených je roční kojenec,“ informoval Vojtěch. „Nejstaršímu pacientovi je pak 68 let. Čerstvý přírůstek pochází z doby opravdu před několika minutami, je to paní z Ústecka. Byla také na lyžařském zájezdu v italské oblasti Lombardie, ale nemá vazbu na již nakažené,“ doplnil ministr.

Vojtěch očekává, že v dalších dnech bude nakažených dál přibývat. Ministerstvo počítá s tím, že pokud bude u lidí průběh onemocnění mírný, budou se léčit doma.

„Odlehčili bychom zkrátka nemocničním kapacitám, které musíme mít vyčleněny na ty závažnější případy. Zatím ani jeden není se závažnějším průběhem, což je pozitivní zpráva,“ podotkl ministr.

„Je vidět, že rozhodnutí o karanténě pro lidi, co se vrací z Itálie, bylo správné,“ napsal ministr zdravotnictví na svém Twitteru.

Na otázku, kdo bude kontrolovat zahraniční turisty přijíždějící do Česka, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula reagoval tak, že to může být problém. Souvisí to s pátečním mimořádným opatřením o karanténě.

„Česko v současnosti nemůže zabránit občanům Evropské unie a schengenského prostoru ve vstupu do země,“ řekl. Připomněl však opatření zákazu letů mezi Českem a Itálií, které by podle něj mělo eliminovat příjezd řady potenciálně rizikových případů.

Podle Prymuly by lidé bez příznaků mohli pracovat při izolaci z domova. Na tom by se ale měli domluvit se zaměstnavatelem před tím, než by volali svému doktorovi. Praktik by jim totiž jinak vystavil kvůli karanténě elektronickou neschopenku. Ty se pak dají obtížně stornovat, řekl Prymula.

Počet nakažených roste

Za posledních čtyřiadvacet hodin tak přibylo v zemi sedm potvrzených případů nákazy. Nejprve vláda oznámila tři. „Dva ze tří těchto případů se vztahují k cestování do Itálie, tudíž potvrzují, že tam je cestovatelská anamnéza,“ řekla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

V průběhu odpolední tiskové konference pak přijala hovor, po němž potvrdila další tři nakažené. Dva z těchto nových případů jsou z Ústeckého kraje. Lidé byli na stejném lyžařském zájezdu jako první nakažený muž z Děčína. 

„Jde o dvanáctiletou dceru prvního nakaženého muže z Děčína a o padesátiletou ženu, která cestovala s nakaženými v autě,“ řekl primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Na oddělení je hospitalizována od čtvrtečního večera také pacientka, jejíž první vzorek je negativní, ale musela být hospitalizována na jednotce intenzivně péče. 

„Má těžké dechové potíže. Ukazuje to, že se posouváme a že se nebudeme potkávat jen s pacienty, u který je průběh lehký, ale že to mohu být i lidé s vážným průběhem. Nepochybně bude docházet k tomu, že někteří pacienti skončí na intenzivní péči a nelze vyloučit ani úmrtí,“ řekl primář oddělení, kde je nyní hospitalizováno 16 lidí,  přičemž 15 z nich na vyčleněném 3. patře. Šest z nich má pozitivní výsledky.

Premiér Andrej Babiš po ranním jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou v pátek dopoledne vyzval Čechy, aby kvůli koronaviru nejezdili vůbec nikam do Itálie.

Očekává se návrat Čechů z Itálie

O víkendu se očekává návrat dalších tisíců lidí z dovolené, panují tak obavy z nárůstu počtu případů onemocnění. „Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové mimořádné opatření. Každý, kdo se od soboty vrátí z Itálie, má povinnost po návratu kontaktovat telefonicky svého praktického lékaře,“ oznámil premiér Babiš.

Cestovky se zlobí

Babišova výzva, aby Češi nejezdili nikam do Itálie, je nesmyslné rozhodnutí, pokud není vyhlášen zákaz cestování Italů do ČR.

Nařízení se týká všech českých občanů. Lékař poté rozhodne o čtrnáctidenní karanténě. Při jejím porušení hrozí pokuta až tři miliony korun. Lékař může případně karanténu prodloužit, zaměstnanec v karanténě má nárok na nemocenskou.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly budou nově nakažení koronavirem izolováni doma. Do nemocnic půjdou jen vážné případy. Zda lidé karanténu dodržují, stát nijak plošně kontrolovat nebude. „Nechceme dělat nějaký organizovaný proces kontrolování těchto jedinců,“ podotkl Prymula. Nemyslí si, že by lidé karanténu nedodržovali.

„Bohužel jsme viděli, že někteří naši spoluobčané jsou málo odpovědní. A my nemůžeme dopustit tu situaci, která je nyní v Itálii,“ odůvodnil rozhodnutí Babiš s odvoláním na mezidenní nárůst na Apeninách, kde se nově nakazilo 769 lidí a dalších 41 zemřelo. Podle čtvrtečních údajů se v Itálii prokázal COVID-19 u 3858 lidí, zemřelo 148 lidí.

Pacientka v Ústí je první nakaženou koronavirem až na území Česka

Zaměstnavatelé by se podle předsedy vlády měli k situaci postavit čelem a uznat zaměstnancům překážku v práci, dát jim plnou mzdu a umožnit jim pracovat z domu, pokud je to možné. „Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice,“ uvedl Babiš.

Stát je ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou připraven obratem vytvořit programy na kompenzaci ztrát podnikatelům. Nyní je však prioritou zdraví občanů, uvedl premiér.

Omezení letů, cestovatelské nebezpečí

Od čtvrtka platí kvůli koronaviru zákaz ministerstva zdravotnictví pro přímé lety do severní Itálie a Jižní Koreje. Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet proto zrušily pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a pěti severoitalskými městy. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.

Po dovolených se počty nakažených koronavirem dál zvednou, soudí Prymula

U téměř všech zatím prokázaných českých případů hygienici mluví o přenosu z Itálie, kam Češi jezdí často lyžovat. Zatímco pražským dětem a žákům části okresů už jarní prázdniny skončily, měli by se o víkendu vracet z prázdnin lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

Poslední prázdninový turnus začíná v pondělí a platí pro okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod a Bruntál.

Kraje s vládou se dohodly na centrálních dodávkách

S premiérem Babišem v pátek ve Strakově akademie kvůli koronaviru jednali zástupci vlády, hejtmani, pražský primátor Zdeněk Hřib a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Dohodli se na jednotném informování o koronaviru prostřednictvím ministerstva zdravotnictví a upřesnění podmínek karantény.

„Centralizovat se budou také dodávky ochranných prostředků a pomůcek, které budou prioritně směřovat do zdravotnických zařízení,“ uvedla v prohlášení Asociace krajů ČR. Řeč byla i o dezinfekci ve veřejné dopravě. Ministerstvo dopravy by mělo ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví připravit metodické pokyny k tomu, jaký postup by měl platit.

Předseda vlády již ve středu uvedl, že je potřeba vylepšit informační tok směrem ke krajům. Za kabinet se kromě Babiše schůzky zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček, ministryně financí Alena Schillerová, ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar. Přítomen naopak nebyl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jehož zastoupil náměstek Prymula a hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

Souhlasíte s tím, aby lidé vracející se z Itálie byli v karanténě?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 13. března 2020. Anketa je uzavřena.

O tom, že kraje i obce postrádají dostatek informací, hovořili v úterý někteří zástupci opozičních stran. Předseda STAN Vít Rakušan před úterní schůzí Sněmovny uvedl, že vláda selhává v informování krajů a obcí. Také podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky si někteří starostové stěžovali, že se zprávy ohledně koronaviru dozvídají z médií, nikoli z oficiálních zdrojů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...