Přínosy převládají nad riziky, říká o Astře evropská agentura. Dál ji zkoumá

  13:19aktualizováno  14:57
Přínosy vakcíny AstraZeneca převažují nad riziky, reagovala šéfka Evropské lékové agentury na obavy z vedlejších účinků látky. Úřad ji nezakáže, nadále ji však prověřuje. Očkování vakcínou přitom už pozastavila řada států. Česko k nim nepatří. Odborníci se shodují, že namístě je obezřetnost, nikoli panika.

Ke zdravotním komplikacím po očkování vakcínou AstraZeneca se v úterý vyjádřila šéfka Evropské lékové agentury (EMA) Emer Cookeová. Zdůraznila, že na výzkumu komplikací nyní pracuje tým expertů, kteří ve čtvrtek představí další postup. „Potřebujeme nejdříve fakta,“ podotkla.

Dodala, že situace není nečekaná. „Když naočkujete miliony lidí, jsou vedlejší účinky nevyhnutelné,“ zdůraznila s tím, že je nutné odlišit, zda se jedná o vedlejší účinek či o náhodu.

„Chci zdůraznit, že nyní neexistuje žádný důkaz, že vakcína způsobila tyto zdravotní potíže. Klinické testy tyto vedlejší účinky neukázaly. Počet lidí, u kterých se po očkování objevila trombóza, není vyšší než jejich počet v běžné populaci,“ uvedla.

EMA je podle ní stále přesvědčena, že benefity vakcíny AstraZeneca v prevenci onemocnění covidem-19 jsou větší než nebezpečí vedlejších účinků. Vyzvala, aby lidé, kteří na sobě komplikace po očkování pozorují, vše nahlásili zdravotníkům.

Očekáváme více hlášení o vedlejších účincích

Podle Cookeové bylo 10. března nahlášených 30 případů trombózy ze zhruba pět milionů naočkovaných. Toto číslo je však podle ní již nyní zastaralé, protože se stále mění a statistiku změnily i další nahlášené případy z víkendu.

„Požádali jsme členské země, aby nám dali co nejvíce detailů o těchto případech,“ dodala s tím, že EMA nyní počítá, že si lidé budou vedlejších účinků více všímat a více je nahlašovat. „Je to dobře, protože nám to pomůže lépe je pochopit,“ míní Cookeová.

Počet nahlášených případů je však stále nižší, než se očekávalo. „Zkoumáme všechny případy. Pokud by podobné vedlejší účinky přišly z jiných vakcín, budeme je prověřovat stejně. Nyní však přišly z AstraZenecy,“ popsala Cookeová.

Začne očkování chronicky nemocných. Astru používáme dál, řekl Babiš

První data o problémech vakcíny od firmy AstraZeneca představila Evropská léková agentura ve čtvrtek, kdy na 14 dnů preventivně pozastavilo očkování touto vakcínou Dánsko. Důvodem byly zprávy o výskytu krevních sraženin u několika lidí, kterým byla vakcína podána.

Podle Evropské lékové agentury dostalo do 10. března očkování od AstraZeneca pět milionů lidí, vedlejší účinky v podobě krevních sraženin byly nahlášené ve 30 případech. V pondělí agentura oznámila, že bude ve vyšetřování pokračovat s tím, že případů není mnoho. 

„K událostem zahrnujících krevní sraženiny, některé s neobvyklými rysy, jako je nízký počet krevních destiček, došlo u velmi malého počtu lidí, kteří dostali vakcínu. U tisíců lidí v Evropské unii se každoročně vyskytují krevní sraženiny z různých důvodů. Celkový počet tromboembolických příhod u očkovaných lidí se nezdá být vyšší než u běžné populace,“ píše ve zprávě.

Právě na problémy se srážlivostí krve, tedy i případné tvorby krevních sraženin, jsou v populaci poměrně běžné a podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka nevybočují z normálu.

„Zatím to odpovídá frekvenci výskytu těchto příhod v běžné populaci i bez očkování. Na druhou stranu se jedná o varovný prst, protože se tato komplikace objevuje u vakcíny od AstraZeneca. Zatím se to neprojevuje po jiných vakcínách, takže obezřetnost je namístě,“ vysvětluje Chlíbek.

Británie s AstraZenecou problémy nehlásí

Překvapivé je, že informace o vážnějších vedlejších účincích, kde došlo i k fatálním následkům, nepřicházejí z Velké Británie, kde je přitom vakcína od firmy AstraZeneca hlavní vakcínou, kterou se očkuje. Důvodů může být podle Chlíbka hned několik.

„Těžko říct, proč z Velké Británie takové zprávy nechodí, i proto se to musí podrobně vyšetřit a zanalyzovat. Možností může být, že se vakcína v jiných zemích bedlivě sleduje, v Británii to tak být nemusí, protože je to jejich vakcína, kterou vyvinuli a vyrobili, ale to je těžko hodnotit. Jde o hlášené případy, těch nehlášených může být daleko víc, jen se například nevyhodnotí tak, že by šlo o souvislost s vakcínou, ale že měl pacient predispozici k tromboembolii už předtím,“ říká Chlíbek.

Vakcíně AstraZeneca přestaly věřit i velké evropské země včetně Německa

Vakcína od AstraZeneca je více reaktivní podle ředitele Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera a opatrnost je podle něj namístě. „Vakcína bude reaktivnější, než je například u Pfizeru. Pozoruji to i na svém okolí. Ti, kdo vakcínu dostali, měli horečku či jinou reakci, kdežto u Pfizeru to byla bolest svalu u vpichu a druhý den o tom člověk nevěděl,“ popisuje s tím, že by se tomu měli vyjádřit především lékaři.

Že zprávy přicházejí z různých evropských zemí mimo Velké Británie, je překvapením i pro Grubhoffera. „Je to zvláštní a byl bych pro to, aby se jednoznačně prošetřilo, jestli mají krevní sraženiny jednoznačnou souvislost s touto vakcínou. Na čas by se tak očkování touto vakcínou mohlo pozastavit i u nás. Krevní sraženina opravdu není vedlejší reakce lehkého typu,“ dodal ředitel Biologického centra Akademie věd.

Vedlejší účinky jsou běžnou součástí medicíny

Vedlejší účinky jsou součástí každé vakcíny či léčebného přípravku. Jsou mírnější i závažnější a záleží na aktuálním stavu pacienta, říká předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Bolesti hlavy, kloubů i únava, jsou známé vedlejší účinky a jsou v souvislosti s vakcinací běžné. Ani bych jim neříkal vedlejší, ale jednoduše účinky. U AstraZenecy v Česku je to těžké hodnotit, protože je u nás této vakcíny málo. Není tak velký vzorek k tomu, abychom mohli říct, že lidé po ní mají více vedlejších účinků,“ vysvětluje Šonka.

Ti, kteří tuto vakcínu dostali, si stěžují na komplikace, ale ne větší nebo ve větší míře, než je tomu u jiných typů očkování. Podle Šonky by tak současná vlna pozastavování očkování AstraZenecou mohla mít negativní dopad na její další používání. I proto je potřeba postupovat opatrně u přiřazování važných případů a fatálních důsledků přímo vakcíně.

„S touto vakcínou se do budoucna hodně počítá, především u očkování praktiky. Vedlejší reakce jsou i ostatních vakcín. Já sám sem dostal v pondělí druhou dávku Pfizeru a kromě klasické bolesti ruky mě bolí i hlava. Někteří moji kolegové říkali, že druhou dávku už pocítili a nemohli ani do práce. To je ale u očkování běžné a nebylo by moudré se nerozvážně rozhodnout a důvěru ve vakcínu poškodit. Počkejme na vyjádření Evropské lékové agentury a do té doby ji nepozastavujme,“ dodal.

I v Česku jsou zaznamenány případy úmrtí, která by mohla souviset s očkováním proti covidu-19. Státní ústav pro kontrolu léčiv a evropská léková agentura je prověřují. Z 11 případů úmrtí v Česku nebylo ani jedno způsobeno krevní sraženinou, uvedl v úterý odpoledne lékový ústav.

Země, které pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca nebo některými jejími šaržemi

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

V Choťánkách na Nymbursku hořel rodinný dům, hasiči museli vynést tlakové lahve

29. března 2024  12:03

Škodu 1,5 milionu korun způsobil ve čtvrtek požár rodinného domu v Choťánkách na Nymbursku....

Londýn rájem kriminálníků a islamistů. Konzervativci šokovali podivným videem

29. března 2024  12:01

Britská Konzervativní strana v rámci předvolební kampaně vytasila těžký kalibr. V krátkém klipu...

Korespondenční hlas by volič mohl „přebít“ osobně u urny, navrhují politici

29. března 2024  11:28

Více než 63 hodin čistého času strávili poslanci v lednu bitvou o možnost korespondenční volby pro...

Na moskevském letišti auto poškodilo obří airbus. Oprava bude drahá a složitá

29. března 2024  11:11

Na moskevském letišti Domodědovo narazilo technické vozidlo do největšího osobního letadla Airbus...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...