Makarská riviéra v Chorvatsku

Makarská riviéra v Chorvatsku | foto: Depositphotos

Češi do Chorvatska nepotřebují potvrzení. Stačí občanka nebo pas, řekl Kulhánek

  • 189
Cesty do Chorvatska jsou od páteční půlnoci pro Čechy už bez omezení. Česko je společně se Slovenskem mezi zelenými zeměmi, pravidla pro vstup do země jsou tak stejná, jako tomu bylo před pandemií koronaviru. Do Chorvatska je třeba občanský průkaz či pas, informoval RegioJet. Informaci v pátek odpoledne potvrdil i ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Cestování do populární jižní destinace Čechům usnadní vyplnění příjezdového formuláře, díky kterému se cestující rychleji odbaví a pro příjezd je nezbytný. Češi společně se Slováky mohou ode dneška díky zařazení mezi „zelené země“ přijet do Chorvatska bez jakýchkoli potvrzení o testu, potvrzení o očkování či potvrzení o překonání nemoci. 

„Pravidla platí, to znamená, že Češi skutečně mohou od páteční půlnoci do Chorvatska jen s pasem či občanským průkazem. Oznámené to bylo ale tak rychle, že se s informací počkalo tak, aby to věděli také příslušníci na hranicích,“ popsala iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. 

Informaci potvrdil na Twitteru i ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

„V praxi to znamená, že pokud bychom teď někomu řekli, že tam může jet bez ničeho, může se stát, že je na hranicích ještě zastaví. Proto jsme zatím opatrní, ale můžeme potvrdit, že jsem zařazení mezi zelené země,“ doplnila Davidová s tím, že se informace k příslušníkům na hranicích může dostat během pár hodin. 

Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí v čele s Jakubem Kulhánkem představilo nový informační web, který má lidem usnadnit informovanost k cestám do zahraničí. Oproti stránkám resortu má být především přehlednější. „Uvědomujeme si limity našich stávajících webových stránek,“ přiznal ministr Kulhánek.

Základem stránek je informovat Čechy o pravidlech pro vstup do vybraných zemí. Na stránkách dovolena2021.cz se ale ještě píše, že do Chorvatska musí lidé mít dokumenty týkající se covidu.

„Pro vstup do Chorvatska je zapotřebí předložit doklad o bezinfekčnosti (očkování, test, potvrzení o prodělání covidu) a vyplnit příjezdový formulář,“ píše web, který informuje o čtrnácti nejžádanějších destinacích.

17. června 2021

RegioJet zaznamenává stálý nárůst o cesty do Chorvatska. Aktuálně se počet jízdenek, které RegioJet doposud prodal na své vlakové spoje z Česka a Slovenska do Chorvatska blíží 60 tisícům. Spoje na až do poloviny června jsou více méně zcela nebo z naprosté většiny už vyprodány. Od 1. 7. začnou vlaky RegioJet jezdit do Splitu a Rijeky denně.

Autobus do Chorvatska

Od pátku 18. 6. spouští RegioJet také autobusový spoj do Splitu s odjezdem z Prahy v pátek v 16:00, z Brna19:10, Bratislavy v 19:00 hodin a příjezdem do Splitu následující den v 9:30. Kromě Splitu budou autobusy RegioJet na této lince zastavovat i v Šibeniku, Primoštenu a Trogiru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video