Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dítě bez testu nebude smět do školy, bude mít omluvenou absenci a úkoly

  12:09aktualizováno  14:35
Do školy můžou jít děti s testem, nebo vůbec. Ministr školství Robert Plaga nechce do škol pouštět děti, které nebudou testované. Škola pak také podle něho nemusí zajišťovat distanční výuku. Zpátky do lavic se mají postupně vracet žáci od 1. března. Testovat se mají sami ve školách pomocí antigenních testů. Plaga chce více testování zaměstnanců ve firmách.

„Samozřejmě vnímám, že část rodičovské veřejnosti nebude mít zájem o testování svých dětí. Tam se bavíme o tom, že pokud tyto děti odmítnou být testovány, tak nedává smysl, aby byly zařazeny do kolektivu prezenční výuky, a budou se muset učit doma. Neznamená to ale, že jim bude poskytována distanční výuka podle pravidel, které jsou v tuto chvíli jasné pro distanční výuku podle zákona,“ řekl ministr školství Robert Plaga při jednání školského výboru Sněmovny.

Žáci se mají sami testovat přímo ve školách a předpokládá se, že by se testovalo dvakrát týdně. Jde o výtěr z nosu. Antigenní testy potřebují dostat výjimku pro takzvané samotestování, protože v Česku není momentálně žádný takový test schválený. 

Ministerstvo chce podle svého vyjádření plošným testováním žáků a zaměstnanců chránit zdraví. V pilotním období pro žáky závěrečných ročníků středních škol, na praktických vyučováních a deváťáků proto resort počítá s tím, že testy mají absolvovat.

„Žák, který se nebude chtít podrobit připravovanému neinvazivnímu testování, se nebude účastnit prezenčního vzdělávání a bude se nadále vzdělávat doma. Půjde o automaticky omluvenou absenci z prezenčního vzdělávání. Školy budou instruovány, aby v rámci svých kapacitních možností těmto žákům poskytovaly podporu při vzdělávání,“ upřesnila pro iDNES.cz mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Stojí to životy, kritizuje Maďar otevírání obchodů. Ty se můžou zase zavřít

Proti vzdělávání podmíněného testy se ohradili pirátský poslanec Lukáš Bartoň i sociální demokratka Kateřina Valachová, která byla dva roky ministryní školství. 

„Žáci budou v případě odmítnutí testování vyřazeni ze vzdělávacího procesu, protože nebudou vpuštěni do školy a nebude pro ně zajištěná ani distanční výuka,“ řekl Bartoň na jednání výboru s tím, že je k podmínkám potřeba připravit podrobnosti.

Školy by měly přísnější opatření než obchody

Valachová výbor varovala před tím, že se plánuje podmiňovat právo na vzdělání nebo povinné školní docházky povinným testováním. Děti ve školách by tak měly přísnější pravidla, než je tomu například v obchodech nebo většině zaměstnáních.  

„Na 46 procent dospělých na pracovišti porušuje karanténu a nedodržuje režimy, na to máme jasná data. Ministr průmyslu Havlíček vyhlašuje, že otevře obchody 22. února. Neslyšela jsem nic o povinném testování, nebo dokonce že bych se musela podrobit očkování, když si půjdu koupit rádio,“ komentovala plán Valachová.  

„Abych tady slyšela, že děti budou podrobeny povinně testování, že jinak nemají právo na školní docházku, to sice můžeme plánovat, ale myslím, že tyto kroky velice rychle ukončí Ústavní soud,“ dodala.  

Zavírat obchody chce vláda i bez nouzového stavu. Podraz, zuří opozice

Současné kroky vlády jdou momentálně proti tomu, co deklaruje. Jednou z hlavních priorit má být návrat dětí do škol, ale podle Valachové, která je však členkou koaliční strany, se tak neděje. Podle ministra Plagy je pro návrat dětí do škol potřeba shoda vlády. 

„Všichni političtí hráči, místopředsedové vlády, hejtmani deklarují, že prioritou je návrat dětí do škol a pak se dohodnou na tom, že se dříve otevřou obchody. My jsme pak jako ministerstvo školství pod tlakem veřejnosti. Já s tím krokem ztotožněn nejsem, všichni řekli, že je klíčové a prioritní otevřít školy a za tím stojím, leč vláda rozhoduje bez sboru,“ řekl ministr Plaga s tím, že by členové výboru měli apelovat i na svoje straníky.  

Více testování ve firmách, nabízí se malotřídky

Jak přesně by podle ministerstva školství měla vypadat výuka dětí, které odmítnou testování, redakce iDNES.cz zjišťuje. Podle ministra nese české školství významně vyšší náklady brzdění než jiných zemích, například kvůli bezprecedentnímu uzavření prvních stupňů. Více testovat by se podle něj mělo hlavně ve firmách.  

„Je podloženo studiemi a tady, že virus nepřenesly děti ze školy, ale do rodin se to dostalo jiným kanálem,“ doplnil ministr školství Robert Plaga.

Jako pilotní testovací prostředí se nabízejí malotřídky. V nich by se mohly testovat děti například kloktacími testy. Podle ředitele ZŠ a MŠ Brantice Adama Šimůnka se do projektu může zapojit 332 malotřídek. Vyřešit by se dala i chybějící distanční výuka.

„Když bude žák pozitivní, zůstane doma a hodina se vysílá přímo ze třídy. Máme s tím zkušenosti, nevznikne tak žádná práce navíc a děti si můžou se spolužáky o přestávkách i povídat,“ vysvětluje Šimůnek.

Po pozitivním výsledku antigenního testu by kromě dalších sad dostala rodina domů i přesnější PCR testy, žák by si vykloktal, kurýr odvezl vzorky do laboratoře a do 24 hodin by se první test buď potvrdil, nebo vyvrátil, zní plán malotřídek pro pilotní testování u nich.  

„Testy nakoupí Ústřední krizový štáb ve spolupráci s ministerstvem vnitra, ve spolupráci s resortem školství se pak budou testy provádět. Plán je , aby to bylo od 1. března, což je reálný termín. Testy se budou provádět ve školách,“ řekl na tiskové konferenci ve středu ministr Blatný.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty zavraždil ženu, tělo rozřezal do dvou kufrů

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:22

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...