Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf lidovců Marek Výborný,...

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf lidovců Marek Výborný, místopřeseda Sněmovny za Piráty Vojtěch Pikal, šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a předseda STAN Vít Rakušan představili návrh na zavedení korespondenční volby ze zahraničí do Sněmovny a ve volbách prezidentských. | foto: Jan Vojtěchovský, iDNES.cz

Prezidenta a poslance navrhlo pět opozičních stran volit i korespondenčně

  • 112
Pět stran – ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN – společně navrhuje, aby ve volbách do Sněmovny a prezidentských mohli krajané v zahraničí volit i korespondenčně. Návrh se ale netýká ani voleb do Evropského parlamentu, ani voleb senátních.

Ve Sněmovně návrh společně představili místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, místopředseda Sněmovny za Piráty Vojtěch Pikal, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, předseda lidovců Marek Výborný a lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

S možností korespondenční volby počítá i ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. „Využít bychom mohli korespondenčního hlasování poprvé u voleb do Sněmovny v roce 2021,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Možnost hlasovat poštou má zavedenu 24 zemí EU včetně Británie, stejně jako USA, Kanada a Austrálie. Důvodem je v mnoha případech rozlehlost těchto zemí a nutnost překonat na cestě za volební urnou na zastupitelských úřadech velké vzdálenosti.

Na to poukazují nejen čeští krajané, ale také čeští vědci působící v cizině. Změnu by ovšem mohli využít i další Češi, kteří jsou v zahraničí kvůli práci či studiu. Nyní se musejí předem nechat zapsat na zastupitelském úřadu do seznamu voličů, nebo si z domovské obce nechat poslat voličský průkaz a při hlasování jej ve volební místnosti odevzdat.

Vaše chyba. V zahraničí nevzniká nárok na účast v eurovolbách, vzkázal soud

Je to už druhý pokus to zavedení korespondenční volby v tomto volebním období. První Sněmovna odmítla loni v listopadu -hlasy ANO, ČSSD, KSČM, SPD a části poslanců ODS.

Pět opozičních stran, které společně navrhly korespondenční volbu, v poslední době ve Sněmovně spolupracuje stále úžeji. Naposledy společně tento týden oznámily, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video