Ministr zahraničí Tomáš Petříček | foto: ČTK

Resort zahraničí ruší zbytečný post. O konzulárního ombudsmana nebyl zájem

  • 6
Ministerstvo zahraničí po třech měsících ruší funkci konzulárního ombudsmana, který řešil dotazy občanů a náměty na zlepšení služeb českých zastupitelských úřadů v zahraničí. Služba končí kvůli malému zájmu, od srpna se na ombudsmana obrátilo jen 20 lidí. O zrušení postu ve čtvrtek informoval Radiožurnál.

Úřad nyní hledá efektivnější řešení, uvažuje například o zřízení kontaktního místa nebo zavedení digitálního přístupu k některým konzulárním službám, řekl rozhlasu šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministerstvo zahraničí v létě uvedlo, že testovací provoz vyhodnotí na konci turistické sezony, tedy v druhé polovině září, a poté rozhodne, zda zůstane v provozu natrvalo.

Lidé se mohli se svými podněty obracet na speciální telefonní linku nebo e-mailovou adresu, kde na ně reagovali odborníci z konzulárního odboru. „Nebude to náhrada konzulární pomoci našich zastupitelských úřadů. Jedná se skutečně o ombudsmana, to znamená prostředek na řešení rozličných podnětů našich občanů a námětů na zlepšení našich služeb,“ poznamenal při zavedení služby náměstek pro konzulární sekci ministerstva Martin Smolek.

Úkolem konzulární služby je poskytovat pomoc v různých životních situacích, do nichž se lidé mohou dostat během svého pobytu v zahraničí a které nejsou schopni řešit vlastními silami. Často se jedná o pomoc v nouzi, třeba při nehodách, závažných úrazech a onemocněních, ztrátě dokladů či omezení osobní svobody. 

Konzulární služba plní také úkoly veřejné správy. Prostřednictvím zastupitelských úřadů je možné například zaregistrovat matriční událost, která se stala v zahraničí, například narození či sňatek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video