Průjezd předvoje Dunajské jízdy, obrněného konvoje USA, který projede napříč...

Průjezd předvoje Dunajské jízdy, obrněného konvoje USA, který projede napříč republikou v neděli a v pondělí. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Českem projede další armádní konvoj USA, bude větší než minule

  • 450
Koncem května projede Českem další konvoj amerických vojáků. Z Německa na cvičení Saber Strike do Pobaltí by se mělo přesunout 800 vojáků a 250 kusů techniky. Konvoj tak bude větší než předchozí dva. Američané by měli strávit noc ve Vyškově a případně i v Přáslavicích. Plánuje se také společné cvičení české a americké armády.

„27. - 30. 5. projede přes Českou republiku další US konvoj. Letos s aktivním zapojením techniky AČR a společným cvičením obou armád. Konvoj amerických vojáků míří z Německa do Pobaltí na cvičení SABER STRIKE 2016,“ uvedl na svém twitterovém účtu ministr Stropnický.

12.dubna 2016 v 09:36, příspěvek archivován: 12.dubna 2016 v 10:11

1/2 27-30. 5. projede přes Českou republiku další US konvoj. Letos s aktivním zapojením techniky AČR a společným cvičením obou armád.

Později Stropnický doplnil, že nyní zástupci obou armád dojednávají detaily. Američtí vojáci by měli přespat ve Vyškově a případně i v Přáslavicích. Česká armáda by se měla do konvoje zapojit jako doprovodná složka. „Naši vojáci by jako součást cvičení ten konvoj doprovázeli,“ řekl ministr. „Byla by to spíše doprovodná záležitost. Předpokládám, že by to bylo jako v minulosti, to znamená znovu by asistovala Vojenská policie,“ dodal.

Konvoj by opět měl být rozdělen na několik menších částí, aby co nejméně ovlivnil dopravu na českých silnicích. Stropnický naznačil, že se Američané přes Česko i vrátí. „Zatím se neprecizují detaily. Je dost pravděpodobné, že se také někudy musí vrátit,“ řekl.

Konvoj americké armády přes Česko přejížděl loni dvakrát. Zhruba před rokem, 29. března, vjelo do ČR na třech místech asi 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech. Vojáci se přes Česko vraceli z cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Kolona projela šest zemí, ČR opustila 1. dubna. Konvoj provázely po celé trase Českem tisíce příznivců, odpůrci byli v menšině.

Konvoj překročil hranice ČR 29. března u Bohumína, v Náchodě a Harrachově a zamířil do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocovali.

Cesta vojáků v převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee měla demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítili ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině. Poslední vůz z konvoje přejel hranice v Rozvadově 1. dubna po poledni, vojáci zamířili do bavorského Vilsecku na svou domovskou základnu.

Druhý přejezd konvoje americké armády se odehrál loni v září. Vojáci jeli na cvičení NATO Brave Warrior do Maďarska a ČR projeli ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím s přenocováním ve Vyškově. Konvoj tvořilo 550 vojáků, 150 vozidel a 54 návěsů. Část konvoje se pak ještě 26. října vracela přes ČR zpět.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video