Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maláčová se Stropnickým neměli na inspekci co dělat, říkají právníci

  13:36
Kontrola inspektorů za účasti ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové a jejího poradce Matěje Stropnického je podle právníků za hranou zákona. Oba z kontroly firmy na Teplicku zveřejnili fotografie, čímž vedle mlčenlivosti porušili například nařízení o ochraně osobnosti. Firmy by tak mohly vymáhat odškodné.

Jana Maláčová a Matěj Stropnický na kontrole ve firmě Personna International (20. července 2021). | foto: Twitter Jany Maláčové

Jana Maláčová a její poradce Matěj Stropnický v rámci akce Férová práce! vyrazili do terénu. A sklidili za to velkou kritiku. 

„Ministryně a pan poradce tam neměli co dělat. Nejsou ani pracovníci cizinecké policie, ani pracovního úřadu. Kdyby mi klient zavolal a řekl mi, že se mu jejich přítomnost nelíbí a jaká jsou jeho práva, tak mu řeknu, aby je nechal vyvést,“ řekl iDNES.cz právník Tomáš Sokol z Advokátní kanceláře Brož & Sokol & Novák.

Maláčová a Stropnický vyrazili na kontrolu. Našli prd, píše zástupce firmy

„Kontrola jako taková má nějaká pravidla a vůbec nepřichází v úvahu zveřejňovat takovéto informace, a to necháme stranou, že to byly i fotografie, kde je GDPR a ochrana osobnosti. Jestli chtěli vytvořit symfonii protiprávních jednání, tak se jim to podařilo dokonale,“ dodal Sokol. 

Ministryně práce a sociálních věcí svou účast na kontrole Inspekce práce bránila bezprostředně po zveřejnění fotek a přívalu kritiky i na tiskové konferenci při představování důchodové kalkulačky. „Za poslední den jsem dostala stovky možná tisíce podnětů od lidí, kam máme zajít na kontroly, tedy konkrétně inspekce práce. Pokusíme se zkontrolovat co nejvíce firem,“ reagovala ve čtvrtek Jana Maláčová. 

„Kontrolní dohled samozřejmě možný je, nicméně z pohledu ministerstva je to kontrola toho, jak funguje inspekce práce, a nikoliv kontrola daného podnikatele,“ podotkl právník Richard Otevřel z advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS.

I podle dalších právníků si však zadělali na problém. Matěj Stropnický, který je na ministerstvu několik měsíců jako poradce, z kontroly dával fotografie na sociální sítě, popisoval její průběh a kritizoval firmu. Podle advokáta Davida Šupeje z právní kanceláře SEDLAKOVA LEGAL tím porušili hned několik předpisů.

„Samotnou kontrolu může vykonávat jen ten, kdo k tomu byl pověřen. V této pověřené pozici jsou při kontrole inspektoři, nikoli ministryně nebo její poradce. Je pravdou, že kontrolní orgán může k účasti na kontrole v zájmu dosažení jejího účelu přizvat fyzickou osobu. To může jít o hasiče, tlumočníky, nebo jiné znalce na otázky, které souvisí s posouzením odborných otázek, na které kontrola narazí,“ vysvětluje Šupej. 

„Těm navíc musí kontrolní orgán vystavit písemné pověření, poučit je o jejich právech a povinnostech při kontrole a označit je v protokolu o kontrole, včetně důvodu jejich přizvání,“ dodal. 

Písemné zmocnění podle inspektorátu práce lidé z ministerstva neměli. „Paní ministryně si účast na kontrole vyžádala v rámci svého kontrolního dohledu nad fungováním inspekce práce. Kontroly se zúčastnila s doprovodem,“ řekl mluvčí inspektorátu Richard Kolibač pro Hospodářské noviny.

Podle Stropnického se s ministryní Maláčovou účastní kontrol jako zástupci ministerstva, které má právo provádět kontroly činnosti inspekce, protože je řídícím orgánem inspektorátu práce, je hlavní, že se téma zvedlo a inspekcí se budou rozhodně účastnit namátkově i dál. Problém ve zveřejňování fotografií nevidí. 

„U nás doma na zámku, když provázíme o víkendech, si taky občas někdo udělá fotografii,“ řekl o návštěvnickém provozu ve svém sídle v Osečanech v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Firmy by mohly vymáhat náhradu škody

Kromě předpisů ohledně práv ochrany osobnosti je ale problém taky ve zveřejňování průběhu samotné kontroly. Ty podléhají důvěrnosti správního řízení.

„Při výkonu jakékoli kontrolní činnosti jsou kontrolující nebo i přizvaná osoba vázány povinností zachovávat mlčenlivost. Ta je absolutní a vztahuje se na veškeré informace, které v souvislosti s kontrolou tyto osoby získaly,“ vysvětlil právník Tomáš Landa z advokátní kanceláře AZ LEGAL.

Stropnický je expert na zákoník práce, odrazila Maláčová kritiku za inspekci

„Zároveň právní řád stanovuje, že kromě samotného nezveřejnění nesmí být informace ani dále zneužívány, například pro svůj osobní prospěch. Lze se důvodně domnívat, že minimálně Matěj Stropnický právě tuto povinnost porušil, když celou akci zjevně využil pro své politické záměry,“ dodal Landa.

Firmy by podle právníků mohly vymáhat odškodné, nejen za porušení mlčenlivosti ale také za neoprávněný zasah do pověsti nebo soukromí daného podnikatele.

„Podnikatel může požadovat smazání těch příspěvků, ale také odstranění následků, což může zahrnovat například veřejnou omluvu anebo také náhradu škody,“ míní právník Otevřel, který se specializuje i na GDPR.

„Dotčené společnosti či fyzické osoby mají prostor pro případné uplatnění nároku na náhradu újmy, která jim tímto jednáním vznikla, přičemž tuto újmu by měli vymáhat po kontrolním orgánu, neboť ten nese odpovědnost za přizvanou osobu. Kontrolní orgán však může následně tuto újmu vymáhat po těchto přizvaných osobách,“ dodal k porušení mlčenlivosti Landa.

18. června 2013

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...