„Jedná se o nejmasivnější opatření proti provozovatelům restaurací,“ řekl novinářům ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Na kontrole se kromě policistů, která akci povede, budou podílet živnostenské úřady, Česká obchodní inspekce, hasiči, celníci, hygienici či zdravotníci.
Kontroly se zaměří mimo jiné na provozovny, kde v minulosti už byly problémy. „Současně vezmeme i restaurace, kde máme podezření, že by takové problémy mohly být,“ doplnil Hrinko.
Alkohol u dětí je tichá epidemie, zákonům se jen vysmíváme, míní Vobořil |
Kontroly podle něj budou mít i preventivní charakter. „Nejedná se o šikanu provozovatelů,“ zdůraznil Hrinko.
Policie podle něj akci ohlásila předem, aby se na to mohli provozovatelé připravit. Do kontrol se zapojí několik tisíc policistů.
Provozovatelé barů, kteří pochybí, mohou podle Hrinka dostat na místě blokovou pokutu až 5 000 korun. Pokud by se provinění řešilo podle přestupkového zákona, tak hrozí pokuta 3 000 až 15 000 korun. Inspektoři také mohou některé bary či diskotéky při problémech na několik dní zavřít.
Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je Česko kvůli problémům dětí s alkoholem opakovaně kritizováno od mezinárodních organizací.
„Za posledních 20 let vzrostl počet mladistvých, kteří pravidelně pijí alkohol o 100 procent,“ řekl Vobořil. Problém podle něj je i to, že je alkohol v české společnosti příliš tolerován. „Lidé až v 97 procentech vlastně nevnímají žádné riziko užívání alkoholu,“ uvedl Vobořil. Rozsáhlé kontroly by podle něj mohly přispět ke změně.
Podle OECD od roku 2002 počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem, vzrostl ze 70 na 94 procent. Mladí Češi patří dlouhodobě k evropské špičce v pití alkoholu (více čtěte zde).
Kontroly zaměřené na prodej alkoholu dětem policie dělala i o letošních letních prázdninách. Tehdy stihla 287 kontrol, do kterých se zapojilo téměř 3000 policistů. Policie při těchto kontrolách odhalila 16 trestných činů a 869 přestupků.
Podle šéfa ČOI Mojmíra Bezecného inspektoři každoročně udělají 3000 až 4000 kontrol barů a restaurací, 40 procent odhalí problémy. Podle něj jde většinou o klamání spotřebitele, kdy například provozovatelé nedodržují správné míry při nalévání alkoholu.
Do nynější akce se podle něj zapojí až 150 inspektorů. „Chceme si zmonitorovat terén a trh. Jak velká škála mladistvých bude v jednotlivých provozovnách,“ řekl Bezecný.