Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec rodných čísel za 56 miliard. Proč měnit něco, co funguje, zní kritika

Stát chystá revoluci v dokladech. Vláda „ruší“ rodná čísla, ta mají kvůli větší bezpečnosti nahradit takzvané identifikátory. Rekonstrukci IT systémů vyčíslují odborníci na miliardy korun, ekonomové ji ale považují za zbytečnou. Změna by podle zákona měla začít platit na začátku 2025. Občanku v mobilu mají mít lidé už příští rok.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

„Ukončení zápisu rodných čísel do občanských průkazů je stanoveno zákonem o občanských průkazech k 31. prosinci 2024. Po uplynutí tohoto data mají být občanky vydávány již bez rodného čísla. K samotnému ukončení zápisu dojde ze zákona bez nutnosti dalších legislativních změn,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Pokud by se mělo posunout datum zrušení, musela by být schválena novelizace zákona o občanských průkazech. Nastavení nových identifikátorů má na starosti Digitální a informační agentura (DIA), která funguje od začátku roku. Nové identifikátory ale neznamenají, že rodná čísla budou úplně zrušena. Stále budou figurovat například v matričních knihách narození. Ministerstvo vnitra i DIA chtějí ale omezit jejich používání kvůli ochraně soukromí a zabránění jejich zneužití.

„Pod rodným číslem je možné osobu vyhledat ve všech klíčových jak státních, tak i firemních databázích. Z jednoho identifikátoru se tak lze teoreticky dostat k údajům o tom, kde dotyčný bydlí, zda pobírá sociální dávky, má nedoplatky za plyn, nebo dokonce je možné nahlédnout do jeho chorobopisu v nemocnici,“ podotkla Karolína Sieglová, tisková mluvčí DIA.

Ekonom: Drahé a zbytečné

V počátcích se bude minimalizování rodných čísel ve státním sektoru podle DIA týkat nově vydaných občanských průkazů, které již nebudou obsahovat rodná čísla.

„V dalších dokladech není třeba nahrazovat rodné číslo ničím jiným, protože dostatečným identifikátorem je samo číslo průkazu, například občanky nebo pasu. Proto následníkem rodného čísla na občance není nic, číslo dokladu je tam již dávno,“ doplnila Sieglová.

Nepřipadá mi to jako velká výhra a už vůbec ne adekvátní k vynaloženým nákladům.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas

Podle analýzy společnosti Grand Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal vyjde změna IT systémů veřejnou správu na 14,8 miliardy korun a soukromý sektor na 41,4 miliardy korun. Celá transformace by tedy stála 56 miliard.

DIA podobné částky potvrdit nechce. „Přesné propočty a dopady na veřejný sektor zpracovává náš tým odborníků. Není nám známo, z jakých zdrojů společnost Grant Thornton vycházela při svém vyčíslení nákladů,“ řekla mluvčí DIA.

Mluvčí digitální agentury zdůraznila, že systémy jako třeba registr obyvatel či nemovitostí už několik let rodná čísla nepoužívají. „Například základní registry s rodným číslem jako identifikátorem osoby nepracují a úřady čerpají svá data právě odtud,“ dodala.

Mnozí ekonomové ale zavádění nových identifikátorů a digitalizaci vůbec kritizují. Česká veřejná správa má podle nich v digitalizaci obecně významný dluh, což má ekonomické důsledky. „To, že dostanu jako občan nové číslo, z něhož si nikdo nevyvodí, kolik je mi let, mi nepřipadá jako velká výhra a už vůbec ne adekvátní k vynaloženým nákladům,“ řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Průkazy v telefonech

Rušení rodných čísel a jejich nahrazení identifikátory je podle ekonoma Víta Hradila z investiční společnosti Cyrrus zbytečně nákladná investice. „Tato opatření mají velice pochybné sociální důsledky, když daňový poplatník sponzoruje i bohaté a prosperující spoluobčany, a v neposlední řadě to vede k dalšímu přiživování inflace,“ doplnil.

Tak zásadní transformace IT systémů představuje podle ekonomů možnost velkého a relativně snadného výdělku pro různé na politiky navázané lobbisty a zájmové skupiny. „Čím větší cifry létají vzduchem, tím větší prostor je pro jejich snadný zisk. Na úkor daňového poplatníka,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Chystaná IT transformace podle něho nepřichází v ideální dobu. „Jak veřejná sféra, tak soukromý sektor musí řešit mnohem důležitější úkoly, například ozdravení veřejných financí nebo zvýšení konkurenceschopnosti. Nahrazení rodných čísel identifikátory ničemu uvedenému nepomůže,“ míní Kovanda.

Fakta

Co se změní a kdy

    • Nové občanské průkazy: Lidé, kteří si od července půjdou vyměnit občanský průkaz, dostanou jeho novou podobu.
    • Doklady v mobilu: Avizované spuštění mobilní aplikace eDoklady, kam si budou lidé moct kromě občanky nahrát i řidičský průkaz či pas, je v lednu 2024.
    • Rodná čísla: Od ledna 2025 mají z občanských průkazů zmizet rodná čísla a nahradit je u státu i komerčních subjektů jiné identifikátory.

Při nákladech v desítkách miliard korun je podle něho ekonomicky i sociálně mnohem smysluplnější zůstat při současném systému. „Funguje dlouhá desetiletí a nepřináší žádné zásadní problémy, a to ani v rovině možného zneužití osobních dat,“ řekl Kovanda. Hnutí ANO navrhlo odložit ukončení zapisování rodných čísel do občanských průkazů o čtyři roky.

Kromě vyjmutí rodného čísla čekají občanky ještě další změny. Od začátku příštího roku mají začít platit takzvané eDoklady. Ve speciální mobilní aplikaci nazvané eDoklady si lidé budou moci uložit nejen občanky, ale i řidičské průkazy či pasy.

„eDoklady letos stihneme. Vláda schválila usnesení, které pověřuje DIA, aby mohla začít pracovat na jejich technickém řešení. A to okamžitě. DIA dostala díky rozhodnutí vlády dost času na vývoj a testování. Ušetří to peníze a umožní připravit infrastrukturu pro uvedení v praxi,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Řidičské a technické průkazy nebudou potřeba. Možná už koncem roku

Náklady na digitalizaci průkazů včetně těch na vytvoření aplikace eDoklady a úpravu Portálu občana, který pro projekt bude poskytovat datové balíky, jsou stanoveny na zhruba 10 milionů. Provozní náklady podle mluvčí DIA zatím vyčísleny nejsou.

Od července se také mění občanské průkazy. Přibudou na ně nové bezpečnostní prvky znesnadňující padělání. O jaké prvky jde, ministerstvo s odvoláním na bezpečnostní důvody nechtělo specifikovat.

„Změna designu spočívá v přidání lipového listu v oblasti poblíž pole pohlaví a mapky České republiky nad podpisem držitele na přední straně. Zadní strana zůstává beze změny. Občanské průkazy s novým designem budou vydávány návazně po spotřebování většiny zásob průkazů stávajícího designu,“ uvedla mluvčí resortu vnitra.

Naposledy se vzor občanek měnil v roce 2021 kvůli přidání biometrického čipu, který obsahuje otisky prstů a zobrazení obličeje. Zároveň se ženská příjmení mohla začít zapisovat bez přípony -ová a přestaly se uvádět akademické tituly.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Babiš mluví o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  11:41

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Zaměstnanci jatek tloukli zvířata tyčí do hlavy. Soud rozdal tresty za týrání

18. dubna 2024  11:30

Okresní soud ve Znojmě potrestal trojici mužů za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích na...

OBRAZEM: Tohle potřebuje Ukrajina. V americké továrně se vrší vzývaná munice

18. dubna 2024  11:26

Ukrajinci se houževnatě brání ruskému postupu. Narážejí při tom však na akutní nedostatek munice,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...