Mezi politiky, kteří si v minulých letech přivydělali miliony ve firmách, kde mají vliv obce, patří sociální demokraté Petr Hulinský a Miroslav Poche.

Mezi politiky, kteří si v minulých letech přivydělali miliony ve firmách, kde mají vliv obce, patří sociální demokraté Petr Hulinský a Miroslav Poche. | foto: iDNES.cz

Konec odměn pro politiky? Jen když nebudou ručit majetkem, říká koalice

  • 129
Statisícové až milionové odměny pro politiky, kteří si takto přivydělávají ve firmách, kde mají podíly města, navrhuje ČSSD zcela škrtnout. Politici vládních stran na to říkají: proč ne, ale jen v případě, že zároveň nebudou ve firmách ručit i svým majetkem, jako je to teď.

Žádný z politiků by totiž podle lidí z ODS a z TOP 09 nebyl tak "padlý na hlavu", aby se nechal nominovat do dozorčí rady, nebral ani korunu a ještě navíc mu hrozilo, že o něco sám přijde, když se firma dostane do průšvihu.

Pro řadu politiků je zatím působení v komunálních firmách velmi zajímavé. Třeba šéf pražské ČSSD Petr Hulinský si za roky 2007, 2008 a 2009 přivydělal v Pražské energetice, ve firmě PRE distribuce a v Pražské teplárenské 12,3 milionu korun.

Jeho stranický kolega Miroslav Poche, který na sebe před volbami upozornil tím, že skrytě do pokladny Lidového domu poslal 200 tisíc od Pražské energetiky, na odměnách v předchozích třech letech získal téměř pět milionů. A takto si běžně po celé republice vydělává řada komunálních politiků ze všech významných stran.

"My to chceme zarazit. Už nyní platí, že na odměny nemají nárok poslanci a senátoři, kteří zastupují stát v jeho firmách, není důvod, proč by to nemělo platit i pro zastupitele v obcích," vysvětluje lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vládní strany argumentují, že politici v radách ručí majetkem

Boris ŠťastnýPoslanec a lídr pražské ODS Boris Šťastný neříká návrhu ne, ale dává mu podmínky. "Je jasné, že v představenstvech komunálních firem by měli být odborníci a ne politici. Pokud sedí v dozorčích radách, byl bych pro škrtnutí odměn, pokud nebudou tak jako nyní ručit podle obchodního zákoníku svým majetkem, trestně-právně i nedbalostně," řekl iDNES.cz Šťastný.

Jinak je ale spíš pro, aby byla stanovena jasná kritéria, jak vysoká odměna smí přiměřená odměna pro politika být - například podle velikosti firmy a jejího hospodaření.

Petr Gazdík ze sdružení Starostové a nezávislíObdobně na problém nahlíží šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých Petr Gazdík. "Neprostudoval jsem ten návrh a bez koaličního projednání návrhu bych pálil od boku. Ale myslím, že my bychom s tím neměli problém, pokud by politici, kteří zastupují ve firmách zájmy obce neručili vlastním majetkem. V takovém případě mají být placeni," je přesvědčen Gazdík.

Poslanec a lídr pražské TOP 09 František Laudát ale míní, že návrh sociálních demokratů není úplně bez šance. "Placené působení politiků ve firmách vadí řadě lidí, včetně lídrů stran," říká Laudát. Omezit aktivity politiků ve firmách se strana snaží i při jednání o koalici v hlavním městě.

Sobotka k připomínkám politiků vládních stran říká, že při jednání ve Sněmovně se návrh ČSSD ještě může změnit. "Hlavní je, aby ho vláda a její většina ve Sněmovně, rovnou nesmetla ze stolu."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue