Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Konec budíčku o šesté, nemocnice nechávají pacienty spát déle

  • 263
Některé české nemocnice vyslyšely stesky pacientů a zrušily budíček o šesté hodině ranní. Někde vstávali dokonce už o půl šesté. Nyní nemocní mohou spát do sedmi. Brzké ranní vstávání v nemocnicích patřilo k nejčastějším stížnostem pacientů v nedávném průzkumu ministerstva zdravotnictví.

Změny zavedlo několik nemocnic v Moravskoslezském kraji. Přispat si mohou pacienti v Novém Jičíně, Ostravě-Vítkovicích, Karviné, v třinecké nebo krnovské nemocnici. Podobný režim funguje také v Prostějově či v pražských nemocnicích Na Homolce a ve Střešovicích.

Krnovské pacienty dosud zdravotnický personál budil už o půl šesté ráno. Od prvního srpna se budíček posunul na půl sedmou.

"Brzké vstávání v nemocnicích po páté hodině je v českém zdravotnictví zakotveno už od dob Rakouska-Uherska. Od té doby ale přece společnost pokročila. Rozhodli jsme se proto pacientům zpříjemnit jejich pobyt v naší nemocnici a budíček jim o hodinu posunout," uvedl náměstek pro léčebně-preventivní péči krnovské nemocnice Ivan Pavlát.

Právě časné ranní vstávání je spolu s nedostatkem soukromí předmětem nejčastějších stížností pacientů v nemocnicích. Nemocní postrádají také rozhovory s lékařem o svých zdravotních obtížích. Naopak oceňují zapojení rodiny nebo množství informací o léčbě, ukázal průzkum ministerstva zdravotnictví nazvaný Kvalita očima pacientů. - o výsledcích průzkumu čtěte zde

Posunutý budíček na krnovské urologii si vyzkoušel například Jan Nový. "Byl jsem rád, že si můžu o hodinku přispat. Do práce vstávám až kolem osmé hodiny, proto mě buzení před šestou hodinou dost rozčilovalo. Ale můj starší kolega na pokoji s ním byl spokojený. Ráno už většinou nemohl spát. Když jsme vstávali později, tak už míval i vypité kafe."

Přizpůsobit se musely sestry i provoz

Podle ředitele krnovské nemocnice Ladislava Václavce bude budíček až o půl sedmé jistě přijatelný pro pacienty po náročných operacích i menších zákrocích. Výjimkou jsou v krnovské nemocnici oddělení JIP a ARO.

"Přizpůsobili jsme nástupy sester na směny, upravili jsme i navazující činnosti jako je rentgen, operační výkony, dovoz stravy a podobně," informoval ředitel. Podle něj je důležité, aby se pacient stihl na rentgen či jiné vyšetření připravit. "Uvedu příklad: aby to nemocný na rentgen či na operaci stihl, tak i ty jsme se rozhodli posunout na pozdější dobu," vysvětlil.

Počáteční nespokojenost zdravotních sestřiček, které například řešily problémy s hromadnou dopravou, podle Pavláta perfektně organizačně zvládly vrchní sestry. "Vždycky, když se něco nové rozjíždí, tak se musí počítat s tím, že někde budou problémy a někteří lidé novinky těžce přijmou," prohlásila vrchní sestra krnovské nemocnice Šárka Tovandzisová.

"Řešili jsme například upravení režimu diabetiků, aby dostali stravu včas, někde jsme museli posunout i vizity. To se ale časem vše usadí. Myslím si, že by časnější budíček nemusel být problém, nebráníme se novým přístupům, důležité budou reakce pacientů," konstatovala vrchní sestra.

Dětské pacienty nebudí

Posunutý budíček ale určitě nebudou zavádět všechny nemocnice. Na některých odděleních podle nich nejde v tomto ohledu přáním pacientů vyhovět.

"Vstávání je individuálním rozhodnutím každé kliniky, každá má trošku jinak nastavený režim. Samozřejmě sestřičky, které mají v osm hodin ranní hlášení, nemůžou pacienty budit v sedm, protože by je nestihly obsloužit," zdůvodnila iDNES.cz mluvčí pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Jelínková. Kliniky se ale podle ní mohou samy rozhodnout, kdy budou pacienty budit. Zpravidla to bývá mezi šestou a sedmou hodinou.

S tím souhlasí i mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Jenšíková. "Například u operačních oborů musí být budíčky časnější, protože sloužící lékaři pak mají operační program. Tomu se režim musí přizpůsobit," zdůvodnila Renata Jenšíková.

"Budíček je různý podle toho, jaký je na oddělení provoz. Například na dětské klinice je budíček posunutý. Pokud dítě spí, lékař se na ně klidně dojde podívat dodatečně," dodala.

Děti vstávají později i ve vinohradské nemocnici. "Nejsem si ale vědoma toho, že by si na ranní vstávání někdo z pacientů stěžoval. Pokud někoho vzbudí v šest hodin ráno a dají mu teploměr, nikdo mu nebrání, aby potom znovu usnul," doplnila Jelínková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video