TAKOVÍ JSME BYLI. Snímek z roku 2010 už je archivní, z mužů na snímku ve vládě zůstává jen premiér Petr Nečas. Martin Kocourek i Pavel Drobil ji po aférách opustili.

TAKOVÍ JSME BYLI. Snímek z roku 2010 už je archivní, z mužů na snímku ve vládě zůstává jen premiér Petr Nečas. Martin Kocourek i Pavel Drobil ji po aférách opustili. | foto: ČTK

Od Drobila k Pospíšilovi. Vládu opustila už většina původních ministrů

  • 17
Demise a odchody ministrů řádí v kabinetu Petra Nečase jako mor. Do Strakovy akademie, kde vláda zasedá, už se nepodívá osm ministrů původní sestavy. Včetně premiéra Petra Nečase zbývá z "vlády práva, rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci", jmenované v roce 2010, už jen sedm původních členů.

Pospíšil je devátým ministrem, který opustil Nečasovu vládu. Z osmi ministrů před ním bylo sedm členů původní sestavy, ministr dopravy Radek Šmerda pobyl ve funkci jen epizodně. Vláda má patnáct ministrů.

Personální změny v kabinetu odstartovala 15. prosince 2010 rezignace ministra životního prostředí Pavla Drobila. Odešel kvůli aféře s nahrávkami, poukazujícími na manipulaci zakázek ve Státním fondu životního prostředí. Za ministra, který na životním prostředí původně působit nechtěl a sliboval "dýchat za český průmysl", jmenoval prezident Klaus do čela resortu starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu.

Začátkem dubna se po vleklé kritice aktivit jeho detektivní agentury ABL z vlády poroučel ministr dopravy Vít Bárta (více o jeho demisi 8. dubna 2011 zde). Skončil šéf vnitra Radek John, podle premiéra na těžký resort nestačil. Pro  útěchu se stal vicepremiérem pro boj s korupcí, vnitra dostal nestraník a bývalý šéf policejního ÚOOZ Jan Kubice. Ministrem dopravy se stal Radek Šmerda.

Radku Johnovi vydržel elán v nové funkci jen do 17. května, kdy předal Nečasovi rezignaci na funkci vicepremiéra (více o Johnově rezignaci zde). Řekl, že necítil podporu pro boj proti korupci. Premiér také nechtěl akceptovat, že by v Johnově úřadu měl pracovat Michal Moroz, který neměl bezpečnostní prověrku.

Proč končí tolik ministrů?

Trojice Pavel Drobil, Martin Kocourek a Jiří Besser zjednodušeně řečeno padla kvůli aférám, ať už šlo o peníze v resortu, v rodinném majetku či v podivné koupi bytu v USA.

Radek Šmerda, Ivan Fuksa a podle vyjádření nejen opozičních politiků také Jiří Pospíšil - opustili vládu kvůli vnitřním bojům. Šmerda musel odejít poté, co se vzepřel Vítu Bártovi, Fuksa patřil ke křídlu kritickému k Nečasovi.

Ministr vnitra Radek John podle premiéra na těžký resort prostě nestačil.

Konec Josefa Dobeše nelze jednoznačně zařadit. Rezignaci zdůvodnil škrty na školství, na druhou stranu mu hrozila aféra s čerpáním eurodotací. Té se rezignací vyhnul.

Samostatný případ je i Vít Bárta. Plány na ovládnutí zakázek skrze politiku by šlo zařadit k aférám. V jeho případě ale na rozdíl od jiných afér šlo i o budování centra moci.

První žena se do vlády dostala 1. července, kdy Klaus jmenoval vicepremiérkou Karolínu Peake. Dostala na starost starost legislativní radu vlády a výbor pro koordinaci boje s korupcí. Prezident také jmenoval ministrem dopravy pražského manažera VV Pavla Dobeše. Ten nahradil Radka Šmerdu, který rezignoval 30. června (o Šmerdově rezignaci čtěte zde). Vzepřel se Věcem veřejným, které ho do vlády vyslaly, a nechtěl na slovo poslouchat jejich faktického šéfa Víta Bártu.

Překvapení pak přinesl 4. říjen 2011, kdy premiér navrhl odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy. Vysvětlil to dlouhodobou nespokojeností s jeho prací, například při správě Lesů České republiky. V čele ministerstva ho nahradil středočeský exhejtman Petr Bendl.

9. listopadu 2011 rezignoval ministr průmyslu Martin Kocourek. Ocitl se v podezření kvůli nejasným milionovým transakcím na účtu své matky. Kocourek je klopotně a nepřesvědčivě vysvětlil potřebou "odklonit" majetek v době rozvodu. Novým ministrem průmyslu se stal šéf jihočeské ODS Martin Kuba.

Ani ne měsíc poté, 8. prosince, odešel z kabinetu první a dosud jediný ministr za TOP 09, Jiří Besser. Měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě a v majetkovém přiznání to neuvedl. Besserovou nástupkyní se stala Alena Hanáková.

Eroze původních ministrů se zastavila na čtvrt roku, 21. března 2012 odstoupil ministr školství Josef Dobeš. Ve vládě hlasoval jako jediný proti úspoře 2,5 miliardy na školství. Dobeš zdůvodnil konec "drakonickými škrty", post ale opustil v momentě, kdy se jeho pozice otřásala kvůli chybám v čerpání eurodotací. Novým ministrem se stal prorektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

Zatím posledním odvolaným ministrem se 27. června 2012 stal Jiří Pospíšil. Premiér odůvodnil konec ministra spravedlnosti tím, že manažersky nezvládl ukočírovat rozpočet ministerstva. Pospíšil byl odvolán v době, kdy měl rozhodovat o návrhu jmenovat vrchní pražskou státní zástupkyní Lenku Bradáčovou. "Byl jsem připraven tomu návrhu vyhovět," řekl jasně Pospíšil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video