Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Zpívali a umírali. Před 75 lety nacisté v Osvětimi povraždili 3 800 Čechů

Přesně před 75 lety se odehrála největší organizovaná vražda Čechů ve druhé světové válce. V noci z 8. na 9. března 1944 nacisté zabili v plynových komorách koncentračního tábora v Osvětimi 3 800 českých mužů, žen a dětí původně z Terezína. Ti patřili do tzv. rodinné sekce tábora, kde se s nimi zacházelo jinak než s ostatními.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

K92a47r73e12l 65D34r52d72a

11. 3. 2019 13:41

Mám problém s pojmem "Češi". Jde o genocidu Židů. V tomto případě českých Židů. Dopustil se redaktor iDNES trestného činu popírání a zpochybňování genocidy pokud záměrně nepřesně definuje oběti z důvodu větší senzace?

Minule tady byla mohutná přestřelka, zda se má na iDNES psát židé nebo Židé. Přišlo mi slovo "židé" v textu společně třeba s "Němci" vysoce urážlivé. Bylo mi vysvětlováno, že je výklad, kdy lze použít "židé". Omlouvání neomluvitelného.

To tomuto textu vytknout nemohu. Zase ale ti "Češi". Pokaždé, když iDNES otevře židovské téma, tak nějaký problém? Je to nějaké záměrné zpochybňování?

(A samozřejmě, s diskusí už jsme také na hraně, tak neuškodí citace.) ;-)

"§ 405 Popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia

Kdo veřejně popírá, zpochybňuje, schvaluje nebo se snaží ospravedlnit nacistické, komunistické nebo jiné genocidium nebo nacistické, komunistické nebo jiné zločiny proti lidskosti nebo válečné zločiny nebo zločiny proti míru, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta."

0 0
možnosti

K63a76r18e86l 34D26r82d73a

10. 3. 2019 20:10

Byl tady článek, že Jana Masaryka zabili britští agenti, vyškolení Češi. Konspirace?

Doporučuji si projít protižidovské pogromy na osvobozených územích. V době poválečného hladu opět Východní Evropa oprášila legendy o Židech vraždící křesťanské děti. Židé vracející se z Osvětimi a zajateckých táborů opět čelili lynčům a vyvražďování.

V Československu se přidala komunistická šikana. Navrátilec musel prokázat československé občanství, německy a maďarsky hovořící Židé museli prokazovat, že se nepřihlásili k německé a maďarské národnosti. Jinak mířili do odsunu.

V Krakově první pogrom zaznamenali v červenci 1945. V Topoľčanech proběhl pogrom v záři 1945 za účasti dvou rot čs. armády.

Protižidovské nálady se stupňovaly a pogromy nabíraly na síle. Otřesnou událost zaznamenali v červenci 1946 v polských Kielcích, kde celodenní lynčování Židů vyneslo 43 mrtvých.

Na našem území se uvádí inferno SNP, kdy až cca 70% ozbrojených Slováků provádělo loupení a vraždění Židů, které pokračovalo ještě po osvobození. Slováci vraždili Židy, že mluvili německy, Němci vraždili Židy, že to byli Židé. Na Slovensku pak figurovali Židy vraždící partyzáni ještě dlouho po válce. Nebyli schopni se začlenit do běžného života. Šlo o pád totalitní moci s kterou se mnozí vyrovnávali takto.

Při sjezdu partyzánů 1.-5. srpna 1946 v Bratislavě došlo na 14 protižidovských lynčů za účasti příslušníků SNB a čs. armády. Celé Slovensko včetně Židů se na událost připravovalo měsíc předem. Bralo se to jako nezvratné chování. ČSR pak tvrdila, že šlo o Maďarskou provokaci a je třeba odsuny Maďarů urychlit. Na Slovensku ale tímto ztratili partyzáni kredit hrdinů.

To vše vedlo k hromadnému útěku Židů z Evropy a k zakládání Izraele proti zájmu Británie v Palestině. Jan Masaryk a ČSR poskytovala Izraeli významnou pomoc. Británie měla skutečně politický a vojenský důvod "milovníka Židů" odpravit. ;-)

1 1
možnosti

Proc ty Zidy nikde nemeli radi? Cela Evropa.

0 0
možnosti

J94a47n 12J91i62r71k41a

10. 3. 2019 20:07

30 let po revoluci, trictvrte stoleti po valce, a tady se porad jeste hrdinne bojuje proti Nemcum.

Je vubec jeste mozny, aby i za tohle mohli komunisti? Anebo je snad problem jeste nekde jinde?

0 2
možnosti

K32a29r69e67l 54D53r86d73a

10. 3. 2019 19:12

Bomba, cenzura plátku SSM iDNES zasahuje pod takovým článkem ve prospěch nacistů. ;-D (Co vypustit to M?)

Počastoval jsem jednoho proruského sprostě diskutujícího, co tepal "prozápadní přepisovače historie" pojmem "soudruhu". Prý urážlivý příspěvek za 100 bodů a cenzura samozřejmě smázla celé vlákno.

On mě tam utloukal strýcem, kterého mu zabili nacisti. Já ho utloukal židovskou rodinou, našimi přáteli, kteří prošli Terezínem a zemřeli v Osvětimi. Možná právě tento den. Možná mám tady jako jediný blízké oběti z Osvětimi. A perlička, přežila to naše známá jako děcko, která v roce 1968 utekla před českou normalizací do demokratického Německa. Paradox, česká Židovka hledá před nacionálními totalitními Čechy útočiště u demokratických Němců. ;-D

Jediný příspěvek o skutečných obětech Osvětimi + odbojář zabitý nacisty a cenzura iDNES je odtud vyhodí. To fakt nedávám. Rv;-D

0 1
možnosti

Tady je článech i tisící odporně zavražděných lidech. A tady, místo piety, se chytráci předhánějí ve svých pokřivených teoriích, kdo za to mohl a plusované jsou tu příspěvky o tom, jak nám Němci zase chtějí něco diktovat.

Ne, nemohlo za to Německo. Mohl za to zrůdný režim se zrůdnou ideologií. Ne nepodobnou té, která u nás panovala dalších 50 let po válce.

A také v něčem blízký tomu, co se začíná rozlézat po světě (Turecko, Rusko, Maďarsko, Srbsko, Rumunsko apod.) a blízký tomu, kde je už bezpečně zakořeněný (Venezuela, Sev. Korea, Čína)

3 2
možnosti

Ten zrůdný režim si Němci zvolili, poté co Hitler ve své knize jasně deklaroval své záměry se Židy. Každý Němec (čest výjimkám) pak na svém místě slepě plnil úkoly na podporu té mašinerie

6 3
možnosti
Foto

Takto nějak funguje dokonalý stát. Stát, kde politická kasta má absolutní moc rozhodovat o životě a smrti mírumilovných lidí.

1 0
možnosti

K61a30r51e21l 62D23r65d45a

10. 3. 2019 14:22

Prošel jsem bombardování Osvětimi. Velké téma. Údajně Židé žádali spojence o aktivní pomoc a nikdy k ní nedošlo. Vysvětlení, pokud by šlo o Brity či Američany, jednalo by se jinak. Ale tady šlo o Židy, kteří s úkoly spojenců nesouviseli. Podle odhadů, mohli spojenci zachránit životy 400 tis. usmrcených.

V roce 2001 dva přeživší žalovali vládu USA za podporu genocidy. Údajně by se již dalo z otevřených archivů zmapovat, kdo v době války mezi spojenci sympatizoval s genocidou Židů a spojenecký zásah blokoval.

Spojenci tábor fotografovali a 22.srpna 1944 bombardovali závod IG Farben. Tedy, Osvětim (3. tábor) nálet zažila. Vězni v ostatních táborech byli zklamáni.

A nejhezčí je práce polských komunistů. Polská rudá propaganda přesvědčila Poláky, že zde umírali především Poláci. Těch tady zemřelo 75 tis. Teprve po pádu komunismu začala "převýchova polského veřejného mínění". V roce 1995 jen 8% Poláků uvádělo, že jde o místo genocidy Židů a 1/2 Poláků byla přesvědčena, že zde umírali především Poláci. V roce 2010 již 1/2 Poláků uváděla genocidu Židů a jen 1/3 uváděla hlavně o umírání Poláků. Rv;-D

0 1
možnosti

Viděl jsem o tom pořad. Prý mohli bombardovat jen z velké výšky, aby neohrozili piloty, takže nepřesně a tím by zabíjeli i vězně. Je možné že neměli informaci o tom, že vězni to měli tak jako tak spočítané a bombardování by jim mohlo jenom přinést naději? Mohli taky bombardovat koleje. Ale argument proč do toho nešli zase byl, že Němci je uměli rychle opravit. Jenomže jednodenní výpadek trati do Osvětimi by znamenal záchranu 2000 lidí, to jim za to asi nestálo

0 1
možnosti

Já myslím, že ty koncentrační tábory měly být srovnány se zemí, aby se nemohly v budoucnu znovu používat. Muzeum může být klidně virtuální.

0 1
možnosti

Postavit lágr, je to poslední, právě, když to vidíte na vlastní oči tak se to dá lépe pochopit.

1 0
možnosti

byl jsem před léty v Birkenau a pro mě to byl dost otřesný zážitek být přímo na těch místech a to i přesto, že jsem o tom předtím věděl celkem dost, doporučuju tam zajet zejména všem relativizátorům historie, ale těžko říct jestli s to nimi pohne, protože kde nic není ani smrt nebere

11 0
možnosti

K80a74r48e21l 84D82r38d67a

10. 3. 2019 11:50

Řešíme tady, že otřesným zážitkem je článek iDNES plný účelových komunistických ideologických pojmů, který historii totálně zkresluje. Jen se obávám, že tuto relativizaci nekritizujete.

1 5
možnosti

K61a53r19e26l 92D76r48d77a

10. 3. 2019 11:22

Dal jsem si výlet do Osvětimi přes mapy. Ona je kousek za Ostravou. Tady se normálně ztratíte. Musíte si říct kam vlastně jdete? Chcete Auschwitz nebo Birkenau? Nebo snad Monowitz-Buna? Ten bych snad ani nedoporučoval. Je to tady současná průmyslová zóna, takové polské Lovosice, tady makal na dodávkách IG Farben. Soudruzi Poláci tady pragmaticky nějakou pietu raději nepřipustili a fabriky jedou dál. Ono šlo totiž v Osvětimi o komplex táborů široko daleko.

No a koukám na baráky postavené stejně jako lágr. Sídliště Witolda Pileckiego. Buď jde o byty po dozorcích, nebo o první poválečnou komunistickou vlaštovku. ;-D

Polský superman. Národní hrdina. Polský voják, co se nechal zavřít do Osvětimi, aby mohl spojencům zdokumentovat zdejší zvěrstva. Jeho podklady v Londýně vyhodnotili jako nesmysl. Následně z Osvětimi uprchl a se Zemskou armádou připravil osvobození tábora. Spojenci mu leteckou podporu a případný vojenský zásah odmítli. Rusové nedaleko odmítli pomoc. Zemská armáda snahu vzdala.

Hned od roku 1945 začal dokumentovat zvěrstva komunistů pro polskou exilovou vládu. Byl komunistickou bezpečností zatčen. V procesu proti němu svědčil mj. někdejší vězeň Osvětimi a budoucí komunistický premiér Polska a Pilecki byl v roce 1948 popraven. Komentoval svoji popravu slovy, že oproti komunistům, byla Osvětim jen drobná epizoda. ;-D

Po Pileckim je pojmenováno plno škol, ulic apod. Perlička, právě na základě zákona proti propagaci komunismu měli v nedalekém Miechowě (to je jak v Mnichově) přejmenovat sídliště 30. výročí PLR. Polská kavárna s návrhem "sídliště Witolda Pileckiego" neuspěla a místní hlasovali pro sídliště Parkové.

Soudruzi Poláci mají těch "demokratů" také plné zuby. ;-D

2 3
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.