ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

Konec ledna bude teplejší než obvykle, v únoru má sněžit i v nížinách

  • 56
Nadcházející čtyři týdny budou podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu teplotně průměrné. Na přelomu ledna a února by ovšem mělo panovat o něco teplejší počasí, než je pro tuto dobu obvyklé. Další dva týdny by naopak měly být chladnější, avšak stále kolem dlouhodobých hodnot.

Žádné výkyvy meteorologové neočekávají ani z hlediska množství srážek. „Nejvíce srážek, co se týká celostátního průměru, bude do konce ledna. V ostatních týdnech očekáváme srážky na úrovni běžných úhrnů pro danou roční dobu,“ informoval ČHMU ve svém měsíčním výhledu

Více na Počasí iDNES.cz

Vzhledem k předpokládaným teplotám a celkovému úhrnu srážek meteorologové očekávají, že na horách bude rychle přibývat sníh. V nižších a středních polohách bude sněhu jen přechodně. V druhé polovině února má méně pršet, ale zato může sněžit i v nížinách.

Teplé počasí o víkendu vystřídá ochlazení i sněhové přeháňky

Pro nejbližší dny meteorologové očekávají zatažené až oblačné počasí. V neděli má ovšem během dne oblačnosti ubývat. Místy je třeba počítat s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, v polohách pod 400 m se mohou vyskytnout i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty budou 1 až -3 °C, nejvyšší denní -1 až 4 °C.

V pondělí bude oblačno až zataženo, zpočátku až polojasno. Místy se vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty spadnou na -1 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až na -9 °C. Nejvyšší denní teploty lze očekávat mez -2 až 2 °C.

Výhled počasí od úterý do čtvrtka ukazuje zataženo až oblačno, zpočátku místy až polojasno. Na většině území bude sněžit nebo přijdou sněhové přeháňky, v závěru období v nižších polohách se mohou vyskytnout srážky i smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty budou 0 až -5 °C, zpočátku při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce mohou spadnout až na -8 °C. Přes den lze očekávat teploty kolem -2 až 3 °C, ke konci období až 5 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video