Václav Sloup (KSČM), náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství.

Václav Sloup (KSČM), náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro oblast školství. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Komunisté navrhli schůzku učitelům, kterým vadí bývalý politruk

  • 36
I přes protest učitelů zůstává komunista a bývalý politruk Václav Sloup náměstkem karlovarského hejtmana pro školství. Komunisté z krajské vlády plánují schůzku s protestujícími učiteli, kde si chtějí situaci vyjasnit.

Komunisté, kteří po volebním vítězství řídí kraj společně se sociálními demokraty, přišli s nečekaným návrhem. S kritiky se osobně sejdou a pokusí se jim vysvětlit, co je Sloup zač. Věří, že vášně nakonec opadnou a vše zůstane při starém.

"Rádi bychom s některými aktéry hovořili, aby nás lépe poznali. Byli jsme demokraticky zvoleni, nedopustili jsme se žádného přestupku ani trestného činu. Chtěli bychom v klidu pokračovat a dostat na začátek volebního období alespoň sto dní hájení," řekl lídr KSČM Jaroslav Borka.

Kantoři, kteří sepsali výzvu k výměně Sloupa nejlépe za sociálního demokrata, se schůzkou souhlasí. Termín ještě není jasný. "Nevíme, o čem se chtějí bavit. Stojíme si za svým," prohlásil Ivan Machek, učitel z Gymnázia Ostrov.

Borka míní, že protestující možná nemají dost informací a třeba po schůzce změní názor. "Pana Sloupa však nechceme odvolávat. Zůstává to tak, jak je to teď."

Hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD) zatím schůzka KSČM s autory apelu stačí. "Je to hlavně věc komunistů."

Sám se dostal do ostrého střetu s KSČM kvůli výkladu, jestli sociální demokraté komunisty k řízení školství dotlačili. Borka tvrdí, že to tak při koaličním vyjednávání bylo. Novotný to popírá. "Nikoho jsme netlačili a víc to nebudu komentovat," odmítl další debatu.

Václav Sloup se dostal pod tlak. Trvá ale na tom, že jeho funkce je čistě manažerská a nemíní zasahovat do výuky. "Mohu slíbit, že budu školy podporovat a studentům pomáhat připravovat se na budoucí povolání."

Se školstvím neměl nikdy nic společného. V rozhovoru pro MF DNES například řekl, že by počet osmiletých gymnázií snížil z osmi na tři.

Kritici ale vidí hlavně jeho kontroverzní minulost. Má za sebou kariéru politruka u Pohraniční stráže v Chebu, otevřeně se k bývalému režimu hlásí. Titul doktora práv získal na vysoké škole Sboru národní bezpečnosti a byl kandidátem spolupráce se Státní bezpečností.

K tomu se proti Sloupovi rozbíhá petice. Organizuje ji opoziční krajský zastupitel Jiří Kotek. Podle něj nemá nový náměstek pro školství z profesního hlediska žádné pedagogické zkušenosti, a proto nemůže svojí odborností nijak přispět k proměně středních škol k lepšímu.

Vznikla také protestní stránka na Facebooku, kde lidé o komunistickém náměstkovi diskutují. "Kdo jsme byli před rokem 1989 na vojně, dobře si pamatujeme, kdo politruk byl. Evidentně lže, že měl na starosti, aby vojáci měli dostatek jídla a spánku," píše například na sociální síti Petr Karbulka.

Diskutujícím vadí, že se Sloup hlásí k režimu, který porušoval lidská práva, ničil životy a sám navíc sloužil u jednotky, která bránila občanům odejít do svobodné země.

Někteří se však Sloupa zastávají, fandí mu a věří, že důsledně dohlédne na co nejvyšší úroveň kvality škol. "Pane Sloupe, vydržte. Neznám nikoho, kdo by dokázal postavit do latě své podřízené jako vy," vzkázal náměstkovi například Milan Burger.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video