Volební model agentury Factum přisoudil KSČM v Libereckém kraji první místo se ziskem 19,1 % hlasů.

Volební model agentury Factum přisoudil KSČM v Libereckém kraji první místo se ziskem 19,1 % hlasů. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Těsně, ale přece. Vůbec první průzkum přiřkl krajské vítězství KSČM

  • 1600
V roce 2004 nasvítili Francouzi při státní návštěvě čínských komunistů rudě symbol Paříže, Eiffelovu věž. Průzkum agentury Factum pro Český rozhlas teď rudě "nasvítil" město pod Ještědem, Liberec. Vůbec poprvé v době činnosti agentury přiznal volební model vítězství KSČM.

Volební model

pro krajské volby v Libereckém kraji

  • KSČM 19,2 %
  • ČSSD 19,1 %
  • ODS se 14,9 %
  • Starostové pro Liberecký kraj 8,5 %
  • TOP 09 a Starostové 8,4 %

První KSČM s 19,2 %, druhá ČSSD s 19,1 %. Takový volební průzkum tu ještě nebyl.

Dosud v žádném jiném kraji v žádném z předešlých průzkumů agentura Factum nevydala model, který přisuzuje komunistům vítězství. Byť je to těsně, a jak statistici říkají, rozdíl je "statisticky nevýznamný".

"Soubor dotázaných činil 1 049 lidí, k volbám by šlo něco přes čtyřicet procent z nich. U každého z těch odhadů je statistická chyba až dva procentní body čili ty dvě strany jsou někde v rozmezí 17,1 až 21,1, respektive 17,2 až 21,2 procenta," řekl iDNES.cz ředitel agentury Jan Herzmann.

Nepřekvapuje ho ani to, že se komunisté na první místo dostali právě v Libereckém kraji, který v minulosti nepatřil mezi levicové bašty. "Aféry ODS v tom kraji jsou úžasné a dlouhodobé. Lidé tam chtějí nějakým způsobem vyjádřit protest a vyjadřují ho právě tím, že řeknou, že by volili KSČM," soudí Herzmann.

Aféry v Liberci

Liberec čelí více než dvoumiliardovému dluhu. Vznikl investicemi, na kterých bohatly velké firmy, přičemž řada zakázek je spojována s osobou exprimátora Jiřího Kittnera a firmou Syner.

Loni policie Kittnera obvinila, měl prodávat městský majetek pod cenou. Kittner se stáhl z politiky, dostal místo ekonomického ředitele liberecké nemocnice.

Velká část lidí se nicméně rozhoduje až na poslední chvíli - podle zkušeností statistiků čtvrtina až třetina voličů v den voleb. Proto je těžké předvídat, v jakém politickém ovzduší se krajské volby odehrají a jak skutečně dopadnou.

Lenku Kadlecovou chce za hejtmanku osm voličů ze sta. I tak je na tom nejlépe

Oproti volbě strany si obyvatelé Libereckého kraje nejsou zdaleka tak jisti, pokud jde o osobnost hejtmana. Nejvíce z nich, osm procent, preferuje kandidátku ČSSD Lenku Kadlecovou. Celých 85 % lidí však říká, že by si mezi známými kandidáty na hejtmana nevybralo nebo že neví, kdo by měl v čele kraje stát.

Průzkum agentur STEM/MARK a SC&C v Libereckém kraji, podle kterého obsadila krajskou předvolební debatu Česká televize, v srpnu přinesl tato čísla - vedla ČSSD s podporou 17,5 %, druzí komunisté měli 15,5 a třetí ODS rovných patnáct procent.

V Libereckém kraji se utká v podzimních krajských volbách o přízeň voličů 761 kandidátů z dvaceti politických stran a hnutí. Před čtyřmi lety zvítězila ČSSD se ziskem 26,8 procenta hlasů a 15 mandáty v 45členném zastupitelstvu. Druhá skončila ODS s 22,5 procenty. V kraji poslední čtyři roky vládne koalice ČSSD a Strany pro otevřenou společnost, jejíž podpora je nyní v průzkumech mizivá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video