Komunisté chtějí získat podporu většiny voličů

- Komunisté se rozhodli získat podporu většiny voličů. Na sobotní tiskové konferenci během slavnosti Haló novin na pražském Výstavišti předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček řekl, že na neochotu ostatních parlamentních stran spolupracovat s komunisty odpovídá heslem "Získat většinu národa". Lidé mají podle Grebeníčka stále strach, zaznamenal prý však, že se mezi nimi "objevila určitá naděje". Tou je podle něj komunistická strana s "čistýma rukama".
"Do vlády nespěcháme, ale víme, že se tato chvíle blíží," pokračoval předseda. Počátkem listopadu podle něj komunisté oznámí, jaké budou jejich první kroky, a ujišťoval, že budou legitimní.
Grebeníček nevyloučil, že by mohl neúspěch sociálnědemokratické vlády s rozpočtem v Poslanecké sněmovně vyvolat předčasné volby. I on prý má pocit, že by bylo neodpovědné dát při této příležitosti důvěru vládě. Současně však podotkl, že v pozadí je "daleko větší strašák", předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus, který je podle Grebeníčka viníkem současné neutěšené ekonomické situace.
Jeho slova potvrdil i předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip. Ani on neslíbil rozpočtu na příští rok podporu. Řekl však, že předčasné volby by vyvolaly destabilitu.
Vydrží-li sociálnědemokratická vláda do konce funkčního období, bude to podle komunistického předsedy zázrak. Připustil však, že zázraky se dějí. Komu se podaří vyvést zemi z krize, zasloužil by Nobelovu cenu, dodal.
Grebeníček uvedl, že v souvislosti s návrhem státního rozpočtu se již kontaktovaly poslanecké kluby ČSSD a KSČM a že očekává konzultace s premiérem Milošem Zemanem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video